Mikrobylinky – malé rostlinky plné intenzivní chutě
23.3.2021 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEPomáhají tedy s doplňováním chybějících vitamínů, s posílením imunity či dodávají energii. Již nyní jsou k dostání také v různých obchodech a řetězcích, například v Albertu, kam je dodává český pěstitel Bylinky s.r.o.
Už neplatí, že výhonky je potřeba vypěstovat doma a čekat několik dní, než narostou do vhodné velikosti. Mikrobylinky jsou už k dostání i v některých obchodech.
Mikrobylinky ředkvička Vychutnejte si jemně palčivou pepřovou chuť mladých výhonků, která připomíná kořen ředkviček. Tato superpotravina je plná antioxidantů, živin a vitamínu B. Oživte s ní chléb s máslem, salát nebo si ji dejte jenom tak samotnou. |
„Albert nabízí tři různá balení. Zákazníci mohou vyzkoušet výhonky ředkvičky, hrášku a směs slunečnice a červeného zelí,“ popisuje Markéta Beránková, manažerka sortimentu ovoce a zeleniny v obchodech Albert.
Mikrobylinky rostou ve srovnání s běžnými bylinkami jenom několik dní, díky tomu jsou plné živin a jejich konzumace je příjemná nejenom co se týče intenzivní chutě, ale i prospěšná pro tělo.
Mikrobylinky hrášek |
„Nejdelší dobu pěstování z našich výhonků má hrách, roste 14 dní. Naopak nejrychleji sklízíme ředkvičku, protože roste jenom sedm dní,“ vysvětluje Miloslav Souček, pěstitel z Bylinky s.r.o. „Letos odhadujeme, že vypěstujeme 14 tun mikrobylinek,“ doplňuje.
Způsoby využití výhonků v kuchyni jsou opravdu bohaté. Od chleba s pomazánkou přes sendvič, salát, přílohy, až po omelety nebo polévky. K tepelné úpravě se ale hodí jenom některé, jde například o hrách či slunečnici.
Mikrobylinky mix |
„Aby řezané bylinky co nejdéle vydržely, je ideální skladovat je při teplotě 5-8 stupňů,“ radí Miloslav Souček.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi