Zdravé a krásné vlasy? Víme, jak na to!

27.1.2021 00:00   |   Komerční články
Vlasy jsou právoplatně označovány za korunu naší hlavy. Bohužel, cesta za krásnými vlasy je plná překážek - lupy, mastná pokožka, padání vlasů nebo ztráta objemu. To vše vlasům moc nepřidá. Jak tedy dosáhnout krásných a zdravých vlasů?

beautyonline

Zdravá vlasová pokožka je základ

Tajemství krásných a zdravých vlasů pramení z vlasové pokožky. Jestliže není v perfektním stavu, nemůžete očekávat jiný stav u vašich vlasů. Proto začínejte vždy u ní.

Jestliže se chcete trefit do černého a sáhnout po správné vlasové kosmetice, doporučujeme detoxikační esenci, tonikum, pěnu nebo čistící vlasovou masku.

Je něco, čemu byste se naopak měli vyhnout? Ano. Jednoznačně suchým šamponům, vlasovým sprejům na zakrytí šedin či odrostů barvy. Tyto látky ucpávají póry a vysušují pokožku hlavy.

Jak pečovat o vlasy?

Jakmile za sebou máte hloubkové čištění vaší vlasové pokožky, přichází na řadu mytí vlasů.

1. Šampon

Klasicky začínejte šamponem. Ten vybírejte podle toho, jaký problém vás trápí ─ padání vlasů, objem, lupy nebo maštění vlasů. Vždy dávejte přednost šamponům, které jsou šetrné k vaší pokožce. Šampon naneste k pokožce vlasů, jemnými pohyby bříšky prstů ho vmasírujte a poté opláchněte vodou.

2. Maska na vlasy

V případě, že jste fanoušek masek na vlasy, právě teď na ni přichází řada. Velmi často dochází k nesprávné aplikaci. Maska na vlasy se musí vždy nanášet hned po šamponu, jelikož ten povrchu vlasů otevírá. Kondicionér ho naopak uzavírá.

3. Kondicionér

Ačkoliv se to může zdát jako malichernost, velká část lidí stále kondicionérům nepřišla na chuť. Víte, jak se používá kondicionér tak, aby plnil dobře svou funkci? Vlasy před nanášením opatrně ale důkladně vyždímejte, aby se neředily blahodárné látky obsažené v kondicionéru.

Nanášejte ho v dostatečném množství do délek vlasů, nikoliv ke kořínkům. Vlasová pokožka by se vám mnohem rychleji mastila.

Nechte ho pár minut působit, na závěr opět důkladně opláchněte. Kondicionéry volte obdobně, jako šampony ─ na základě problému. Ideální je tyto dva přípravky sladit tak, aby spolu korespondovaly

4. Sušení a fénování

Vůbec nejlepší volbou je vlasy fénovat vlažným vzduchem pouze u vlasové pokožky a poté nechat pozvolna doschnout. Také se nesnažte vlasy vysušit na sílu ručníkem. Někdy ale není na usychání čas, takže je potřeba sáhnout po fénu hned. Když už tedy není jiná možnost, fénujte vlasy z dostatečné vzdálenosti, ideálně na nižší teplotu.

Nejlepší službu vám prokáží fény ionizační, zamezují totiž tvorbě statické elektřiny. Vlasy potom neelektrizují. Nezapomínejte také na přípravky poskytující termoochranu, a to nejen při fénování, ale i u dalšího stylingu (žehlení, kulmování, krepování atd.)

Nejčastější příčiny problémů s vlasy?

Každý problém má svou příčinu. Mezi ty nejčastější patří:

  • nedostatek vitamínů a minerálů pocházejících z pestré stravy,

  • nevhodná vlasová kosmetika,

  • nadměrný styling vlasů (žehlení, kulmování, fénování, časté česání),

  • špatný životní styl,

  • hormonální změny,

  • stres, únava a psychické či fyzické zatížení,

  • genetické predispozice, nemoci, dědičnost, anémie, užívání léků (nasazení / vysazení léků).


Proto zdůrazňujeme, že kvalitní vlasová kosmetika je jenom část úspěchu.

Látky, po kterých vaše vlasy touží

Hned první bod předchozího odstavce zmiňoval nedostatek vitamínů a minerálů. Pestrá strava má na stav vlasů nemalý vliv. Jestliže vlasový kořínek nedostává svou pravidelnou dávku živin, zastavuje svoji činnost a vitalita vlasu chřadne. Které látky jsou tedy pro vlasy důležité?

  • aminokyseliny, síra ─ pomáhají tvořit keratin,

  • vitamíny B3, B5, B6, B12 ─ zajišťují pružnost, pevnost a lesk vlasu, zlepšují stav pokožky a chrání před vypadáváním vlasů.

  • vitamín H (biotin) ─ pro odolnost a sílu vlasu, má také protizánětlivý efekt,

  • a dále tzv. stopové prvky:

    • zinek ─ pomáhá nastartovat metabolismus, přispívá k zamezení padání vlasů,

    • železo ─ hraje důležitou roli při růstu vlasových váčků,

    • měď ─ zabraňuje lámání vlasů.

re
Foto: Unsplash.com



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci