Vydejte se s námi do Itálie (ve vlastní kuchyni)!

18.11.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Někdo má zálibu cestovat, aby poznával krásy cizokrajné přírody, jiný spíš nasává místní atmosféru, zvyky a ochutnává zdejší speciality. Obojího máme v čase koronaviru pomálu, tak si zkusme vykouzlit cizí kraje na talíři v tuzemsku.

italská kuchyně

A protože ani zdejší šéfkuchaři nám nemohou předvést celé svoje umění, protože mají k dispozici jenom okénko, zůstaňme v kuchyni vlastní. Zkusme spolu alespoň v duchu zavítat do italských krajů a připravit si tamní specialitky.

Pizza alla Norma

Připravíme si korpus na pizzu z La Formaggeria Gran Moravia, rajčata, lilek, ricottu a mozzarellu, bazalku, olivový olej

Na korpus rozprostřete rajčata nakrájená na plátky, třešinky mozzarelly a předem osmažené plátky lilku.

Upečte podle návodu na korpusu.

Po upečení přidejte kousky ricotty, čerstvé bazalkové lístky, zakapejte olejem a podávejte.

Řízek s prosciutto di Parma a omáčkou ze sýra Tre Corti

Pro jednu osobu budeme potřebovat klasicky usmažený kuřecí nebo vepřový řízek v trojobalu, parmskou šunku dle chuti, 10 dkg sýru Tre Corti a mléko pole potřeby.

Osmažený řízek dejte na talíř a přidejte parmskou šunku.

V kastrůlku rozpusťte sýr s trochou mléka a hotovou omáčkou řízek přelijte.

Penne s italským speckem a sýrem Nustra

Pro dvě osoby budeme potřebovat 180 g těstovin penne, 80 g italského specku (pozor, nejde o špek, vyrábí se z prorostlého vepřového masa), 80 g sýru Nustral, 10 g másla, dvě lžíce smetany, sůl, pepř.

Nakrájejte speck na malé kousky a orestujte jej na pánvi s máslem.

Sýr Nustral nakrájejte na kostičky (bokem nechejte pár kostiček na ozdobení) dejte ho na pánev společně se smetanou a míchejte, až se sýr rozpustí a vznikne krém.

Mezitím uvařte penne dle návodu, sceďte je a přidejte je ke krému na pánev. Zamíchejte, případně osolte a opepřete.

Na talíři těstoviny ozdobte malými kostkami sýra, které jste si dali bokem.

Pečené hrušky s gorgonzolou

Připravíme si dvě hrušky, 4 lžíce medu, 150 g gorgonzoly dolce, hrst vlašských ořechů, tymián, sůl a pepř.

Hrušky podélně rozpulte, vykrojte jádřinec a řez pokapejte trochou medu. Položte je na plech řezem nahoru a pečte asi 15 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Vyjměte je z trouby, do důlku po jádřinci dejte vrchovatou lžíci gorgonzoly a dejte opět do trouby na krátkou chvíli - jen tak, aby gorgonzola získala krémovou konzistenci.

Po vyjmutí z trouby hrušky opepřete, přidejte čerstvý tymián, ještě trochu medu a nasekané ořechy. Ihned podávejte.

Citrónový koláč z ricotty

Na těsto si připravíme 250 g hladké mouky plus trochu na poprášení, 50 g moučkového cukru, 80 ml extra panenského olivového oleje, 80 ml bílého vína, jeden sáček vanilkového cukru, špetku mořské soli.

Na náplň potřebujeme 5 velkých citrónů (170 ml citronové šťávy), kůra ze dvou citrónů, 1 kg ricotty, dvě vejce, 170 g cukru krupice, 35 g bramborového škrobu, jedna lžíce octu balsamico, špetku mořské soli.

Ozdobu vytvoříme z 200 g zakysané smetany, dvou lžic moučkového cukru, jedné lžíce šťávy citrónu, čerstvého sezónního ovoce, bylinek a jedlých květů.

Mouku, cukr a špetku mořské soli dejte do velké mísy a jemně promíchejte. Přidejte olej, víno, vanilkový cukr a v mixéru nebo ručně vypracujte kouli těsta. Těsto zabalte do folie a vložte na 30 minut do ledničky.

Poté těsto vyválejte válečkem a vložte do 26 cm dortové formy s volným dnem, která je vespod vyložena pečicím papírem, a opatrně těsto vymačkejte po dně a po stranách formy (stačí do poloviny výšky).

Nerovnosti srovnejte polévkovou lžící nebo dnem skleničky. Těsto propíchejte vidličkou, přikryjte fólií a dejte na hodinu do mrazničky.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a těsto pečte asi 20 minut, dokud nezezlátne.

Mezitím do mísy dejte ricottu, přidejte šťávu a kůru z citronu a se zbylými surovinami vyšlehejte směs do hladka. Náplň vlijte do formy na předpečené těsto a vložte do trouby. Na plech k dortové formě nalijte vlažnou vodu (1 větší hrnek) a pečte dalších 30 minut.

V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a citronovou šťávou a touto směsí potřete už vychladlý dort (měl by chladnout alespoň 30 minut stále ve formě) a poté dort vložte do lednice minimálně na 5 hodin, ideálně přes noc.

Dort před vytažením z formy ještě opatrně ořízněte od formy tenkým nožem a přendejte jej na servírovací talíř. Okraje dortu uhlaďte nožem.

Dort ozdobte čerstvým ovocem a bylinkami, případně i jedlými květy. Je výborný s jakýmkoliv ovocem, jako jsou maliny, borůvky, jahody a jiné.

ops, ŽenyproŽeny.cz
Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Vydejte se s námi do Itálie (ve vlastní kuchyni)!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci