Dýně nejsou jen pro okrasu, tři tipy na zkoušku

31.7.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
V Česku se dýním v kuchyni příliš nedaří. Ještě tak polévka, někde kompot či džem. Spíš je používáme jako okrasu nebo jako strašáka při haloweenu. Škoda, ale můžete to napravit, máme pro vás pár tipů.

dýně

Dýně, dužina i semínka, jsou plná vitamínů a minerálů, nutriční specialisté oceňují nejvíce zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny. Kuchaři a kuchařinky pak to, že s nimi lze vařit naslano i nasladko.

Zkuste naše tři tipy, nebo jen některý z nich – třeba obohatí vaši rodinnou kuchyni.

Dýně jsou k dostání zejména na podzim, ale velké obchody je mají v nabídce skoro celý rok.

Lasagne s dýní

Potřebujeme 500 g lasagne, kilogram očištěné a semínek zbavené dýně, dva stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř.

Na bešamel si připravíme 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g strouhaného sýru Gran Moravia, muškátový oříšek. Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájíme na centimetrové kostičky. Opláchneme rozmarýn a nasekáme ho najemno.

Na nepřilnavé pánvi osmahneme na oleji česnek, přidáme nasekaný rozmarýn a krátce osmahneme a česnek vyjmeme. Do pánve přilijeme jednu naběračku zeleninového vývaru, necháme krátce provonět rozmarýnem a přidáme kostičky dýně.

V hrnci rozpusťíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a lehce orestujeme. Přilijeme vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provaříme.

Před sejmutím z plotny přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr.

Do zapékací mísy a nalijeme vrstvu bešamelu a na ní rozložíme lasagne a zakryjeme je opět bešamelem. Pak přidáme vrstvu dýně. Na dýni lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni.

Takto pokračujeme dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct do trouby rozpálené na 180 stupňů přibližně na 20 minut.

Salát s dýní a cizrnou

Potřebujeme dýni Hokkaido, cizrnu v nálevu, jednu červenou cibuli, extra panenský olivový olej, sýr Tre Corti (seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), sůl, pepř, rozmarýn, stroužek česneku.

Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a přidáme dvě snítky rozmarýnu. Dáme péct na 180° asi na 20 minut, občas zamícháme. Po upečení necháme vychladnout.

Na pánvi osmahneme stroužek česneku, přidáme snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky a ty rozložíme na talíře. V míse promícháme kostičky upečené dýně s cizrnou a přidáme k cibuli na talířích. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a podáváme.

Dýňový džem se skořicí

Co potřebujete: 1 kg dýně, skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 Labeta, citronovou šťávu podle chuti.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí.

Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut.

Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

tzo, ŽenyproŽeny
Foto laformaggeria.com

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci