Dýně nejsou jen pro okrasu, tři tipy na zkoušku
31.7.2020 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEDýně, dužina i semínka, jsou plná vitamínů a minerálů, nutriční specialisté oceňují nejvíce zinek, a současně i na vitamíny (E, A, D, skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny. Kuchaři a kuchařinky pak to, že s nimi lze vařit naslano i nasladko.
Zkuste naše tři tipy, nebo jen některý z nich – třeba obohatí vaši rodinnou kuchyni.
Dýně jsou k dostání zejména na podzim, ale velké obchody je mají v nabídce skoro celý rok.
Lasagne s dýní
Potřebujeme 500 g lasagne, kilogram očištěné a semínek zbavené dýně, dva stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř.
Na bešamel si připravíme 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 50 g strouhaného sýru Gran Moravia, muškátový oříšek. Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájíme na centimetrové kostičky. Opláchneme rozmarýn a nasekáme ho najemno.
Na nepřilnavé pánvi osmahneme na oleji česnek, přidáme nasekaný rozmarýn a krátce osmahneme a česnek vyjmeme. Do pánve přilijeme jednu naběračku zeleninového vývaru, necháme krátce provonět rozmarýnem a přidáme kostičky dýně.
V hrnci rozpusťíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a lehce orestujeme. Přilijeme vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provaříme.
Před sejmutím z plotny přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr.
Do zapékací mísy a nalijeme vrstvu bešamelu a na ní rozložíme lasagne a zakryjeme je opět bešamelem. Pak přidáme vrstvu dýně. Na dýni lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni.
Takto pokračujeme dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct do trouby rozpálené na 180 stupňů přibližně na 20 minut.
Salát s dýní a cizrnou
Potřebujeme dýni Hokkaido, cizrnu v nálevu, jednu červenou cibuli, extra panenský olivový olej, sýr Tre Corti (seženete v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia), sůl, pepř, rozmarýn, stroužek česneku.
Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do zapékací mísy spolu s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a přidáme dvě snítky rozmarýnu. Dáme péct na 180° asi na 20 minut, občas zamícháme. Po upečení necháme vychladnout.
Na pánvi osmahneme stroužek česneku, přidáme snítku rozmarýnu a předem scezenou cizrnu. Osolíme, opepříme a povaříme asi 10 minut.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky a ty rozložíme na talíře. V míse promícháme kostičky upečené dýně s cizrnou a přidáme k cibuli na talířích. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a podáváme.
Dýňový džem se skořicí
Co potřebujete: 1 kg dýně, skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 Labeta, citronovou šťávu podle chuti.
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí.
Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, Želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut.
Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
tzo, ŽenyproŽeny
Foto laformaggeria.com
Podělte se s námi