Nejdražší dům koupil největší boháč z nejchudší země Evropy

28.1.2020 18:00   |   Společnost
Skoro půl roku to trvalo, ale včera tajemství stejně vzalo za své: Záhadný kupec, který si za 220 milionů dolarů (více než pět miliard korun) pořídil nejdražší dům světa – vilu Les Cèdres na francouzské Riviéře – pochází z nejchudší evropské země.

dům

Jak včera uvedl britský list Financial Times, vilu Les Cèdres koupil Rinat Achmetov, který evropské i americké deníky a žurnály plní nejen jako největší boháč Ukrajiny a důlní magnát, ale také jako člověk, jenž v mnohém stále ovlivňuje dění na politické scéně.

Právě syn tatarského horníka, který během privatizace v devadesátých letech nashromáždil obrovské jmění zejména ve východoukrajinském Donbasu, byl nyní odhalen jako kupec luxusní historické rezidence v prominentní lokalitě Saint-Jean-Cap-Ferrat na poloostrově nedaleko Nice i Monaka. Mezi dřívější vlastníky Les Cèdres patřil počátkem minulého století rovněž belgický král Leopold II.

Tajemství dlouho nevydrželo

Vila Les Cèdres se čtrnácti pokoji především ve stylu art deco, rozsáhlou knihovnou a sbírkou obrazů, tanečním sálem, kaplí a zimní zahradou sice změnila majitele již v létě, kdy proslulá italská nápojová skupina Davide Campari-Milano S.p.A. konečně po třech letech našla zájemce o koupi jejich nejdražšího domu na světě za více než pět miliard korun. Ale, jak bývá zvykem, Campari Gruppo jméno kupce sdělit odmítla.

Jenže, nic se stejně dlouho neutají a když se jméno Rinata Achmetova objevilo v souvislosti s luxusní rezidencí, musela pravda na světlo. Achmetovova společnost SCM Holdings Limited pak včera vydala prohlášení, že koupi rozlehlé vily připomínající šlechtické sídlo považuje za svoji „dlouhodobou investici“.

„SCM Holdings Limited považuje nemovitosti za klíčovou oblast pro investování v Evropě a Severní Americe spolu s investicemi v těžebním průmyslu a hutnictví, energetice, dopravě a v médiích,“ praví se o akvizici Les Cèdres v prohlášení, o němž informoval britský list Financial Times, který klade důraz na zpravodajství o světové ekonomice.

Rodák z východoukrajinského Doněcka, miliardář Rinat Achmetov (na snímku vpravo), je znám jako významný filantrop, financuje charitativní programy na podporu zdraví, vzdělání i rozvoje ekonomiky.

Je dlouholetým majitelem fotbalového klubu FK Šachtar Doněck. A po dvě volební období byl poslancem ukrajinského parlamentu, kam ovšem na zasedání nikdy nepřišel.

Finančně se před dvaceti lety podílel na stavbě první mešity v Doněcku. Od té doby ve zdejším regionu vyrostly mešity i v mnoha dalších městech. Letos se chystá zaplatit vybudování největší mešity pro pět tisíc věřících v Kyjevě.

Rinat Achmetov patří, podle časopisu Forbes, mezi padesát nejbohatších lidí na světě. A pokud jde o vlastnictví nemovitostí, upozornil na sebe už v roce 2011, kdy oznámil, že si před čtyřmi lety pořídil nejdražší byt ve Velké Británii za 136 milionů liber (v přepočtu přibližně 3,7 miliardy korun) – třípodlažní penthouse v elitním londýnském komplexu One Hyde Park.

Bazén, zahrady, koně

Achmetovova nejnovější koupě, vila Les Cèdres, se rozkládá na ploše 5400 metrů čtverečních a stojí na pozemku o rozloze 14 hektarů. Patří k ní ještě padesátimetrový plavecký bazén, 35 hektarů pečlivě udržovaných zahrad se vzrostlými cedry, palmami a staletými olivovníky, 20 skleníků se vzácnými rostlinami a stáje až pro 30 koní.

Rezidence Les Cèdres, vybudovaná v roce 1830 v tehdy módním palladianském stylu, inspirovaném tvorbou věhlasného italského pozdně renesančního architekta Andrey Palladia, se loni prodala jako nejdražší nemovitost světa.

Avšak tento rekord před pár dny převzal honosný dům se 45 pokoji na londýnské Rutland Gate s výhledem do Hyde Parku. Nemovitost v prestižní čtvrti Knightsbridge, nedaleko od výše zmiňovaného elitního komplexu One Hyde Park, koupil realitní magnát Cheung Chung-Kiu (Zhang Songqiao) z Hongkongu za 262 milionů dolarů, což je v přepočtu více než šest miliard korun.

bri, ŽenyproŽeny.cz


Diskuse: Nejdražší dům koupil největší boháč z nejchudší země Evropy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci