Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli

22.1.2020 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Chřipková epidemie klepe na dveře a s ní i čas čajů. Většina z nás při léčbě prvních náznaků rýmy sáhne po zázvorovém čaji s medem, ale možná už jste slyšeli, že med v horkém čaji ztrácí své účinky.

med

O medu koluje řada mýtů. Víte, jak to s ním opravdu je?

Zkrystalizovaný už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno.

„Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětluje Milan Špaček bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.

Ztuhlý lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med uvést do tekutého stavu buď šetrným zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat.

Jednoduše med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně asi 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

Med nepotřebuje být speciálně skladován

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici.

Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a neohrozila jej vlhkost vnějšího prostředí.

Nemůže se zkazit

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy od prověřených včelařů či prodejců.

Např. Medokomerc medy vystavuje přísné kontrole složení, zkoumá fyzikální a chemické složení medu, ověřuje nepřítomnost antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

V horkém čaji ztrácí všechny vitamíny

Med nikdy v čaji nevařte, ale běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne.

Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek.

uzt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci