Naše babičky vařily jednoduše a jak to bylo dobré

30.7.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Pokud se po celý rok snažíte jíst co nejvíce sezónních surovin z lokálních zdrojů, prázdniny jsou jedny z našich nejplodnějších měsíců. Vsaďte na čerstvost a jednoduchost, zkuste osvědčenou klasiku našich babiček, která se vrací do módy i na naše stoly.

šišky

Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují výborně. Nejde o nic složitého a bramborovými šiškami přijemně překvapíte celou rodinu. 

Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav, za tři čvrtě hodinky budou na stole.

Na porci pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme 600 g brambor, jedno vejce, špetku soli, 250 g hrubé mouky, mletý mák dle chuti, moučkový cukr dle chuti, rozpuštěné máslo na přelití dle chuti (nebo 200 g strouhanky, dvě lžíce sádla a sůl).

Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno.

Přidáme vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujeme těsto, které nelepí.

Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky a dáme je vařit na zhruba sedm minut do vroucí osolené vody.

Dle chuti posypeme hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijme máslem (nebo v pánvi osmažíme na sádle strouhanku se špetkou soli a promícháme s hotovými šiškami).

Lehké krůtí špízy s paprikovým dipem

Pokud máte rádi opékané nebo grilované maso společně se zeleninou a baví vás jednoduché rychlé recepty, špíz určitě patří mezi vaše oblíbené letní úpravy pokrmů. A nejen vaše, maso „na tyčce“ se opéká všude na světě a známé je nejen jako špíz, ale také jako ražniči nebo šašlik.

Za necelou hodinku může hodovat čtyřčlenná rodinka a vychvalovat vaše umění. Nemusíte jim prozrazovat, že jde o jídlo s velmi lehkou přípravou...

Připravíme si půl kila krůtích prsních řízků, 200 g cherry rajčátek, dvě velké cibule, 300 g slaniny nebo špeku, hrst hladkolisté petržele, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Na dip budeme potřebovat 200 ml zakysané smetany, dvě lžičky uzené papriky, dva stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.

Slaninu nakrájejíme na širší plátky, cibuli na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé plátky.

Na kostičky nakrájejíme krůtí maso, osolíme ho a opepříme.

Na špejle napíchneme nakrájené ingredience a rajčata dle chuti.

Špízy zakápneme olivovým olejem a dáme do trouby asi na 35 minut při 170 °C nebo na rozpálený gril.

Mezitím smícháme všechny ingredience potřebné na dip, který osolíme a opepříme.

Špízy podáváme s dipem a posypané čerstvě nasekanou petrželí.

Jestli se chcete vyhnout masu, nebo vás jednoduše klasická „masová jehla“ omrzela, můžete zkusit vegetariánskou verzi se zeleninou, sýrem nebo ovocem.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Naše babičky vařily jednoduše a jak to bylo dobré

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci