Kolik kalorií se dá spálit ve městě?

12.7.2019 00:00   |   Wellness
Když chcete být ve formě, musíte si udržet svoji energetickou rovnováhu. Na pohled je to jednoduchá rovnice. Množství přijaté energie se musí rovnat množství energie spálené. Ta však může při sedavém zaměstnání představovat problém.

kalorie

Jak tedy svůj energetický výdej zvýšit a netrávit při tom hodiny ve fitku?

Řešení vás asi nepřekvapí. Na to, abyste spalovali kalorie, se prostě musíte hýbat. Množství vydané energie však nezávisí jen na druhu vykonané aktivity, ale také na vaší váze. Čím jste těžší, tím víc spalujete. Důležitost pohybu při dosahování energetické rovnováhy potvrzují i slova trenéra značky Rexona Michala Maxy.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se udržet fit bez drastických diet
Držíte dietu? Vyvarujte se těchto chyb!
Upravíte jídelníček a půl kalorií je pryč

„Většinou se uvádí, že průměrně člověk spálí 1 600 kalorií. Ve skutečnosti je však toto číslo podstatně nižší a při sedavém zaměstnání je dokonce téměř nemožné ho dosáhnout. Člověk pracující například v kanceláři se už při běžné stravě dostane do kalorického přebytku. Pohyb by měl proto představovat součást každodenního života,“ zdůrazňuje Michal Maxa.

Za 30 minut se dá ve městě spálit kalorií (podle health.harvard.edu):

HMOTNOST 60 kg 70 kg 80 kg
házení frisbie 90 112 133
golf 105 130 155
chůze (rychlost 5,5 km/h) 120 149 178
badminton 135 167 200
skateboarding 150 186 222
tanec disco 165 205 244
jízda na kole (rychl. 30 km/h) 360 446 533

běh (rychl. 14 km/h)

435 539 644

Kromě klasických sportovních aktivit byste neměli podceňovat ani sílu přirozeného pohybu a využít každou další příležitost ke spálení energie. Hýbat se dá všude. Nepotřebujete k tomu moc – na fitko si lehce přeměníte i své město.

10 000 kroků denně

Podle Světové zdravotnické organizace by měl dospělý člověk ujít aspoň 10 000 kroků denně, což je přibližně sedm kilometrů. Pokud se vám tohoto výsledku podaří dosáhnout pravidelně, výsledkem by měla být nejenom vaše zlepšená kondice, ale také výkonnost vaše srdce. Každý den byste si tak měli najít čas na aspoň 30 minutovou procházku.

Vystoupit o zastávku dřív, prodloužit čas určený na ranní venčení a nebo se jít provětrat místo hodinového oběda? Možností je nespočetně mnoho. A pokud počítáte kalorie, tak při půlhodinové procházce v normálním tempu jich spálíte 100 až 200.

Workout v parku

Trávíte léto radši venku na vzduchu než zavření ve fitku? To ještě neznamená, že musíte vynechat tréninky. Ve většině měst najdete venkovní tréninkové parky, kde si můžete zacvičit s vlastní váhou těla.

Pokud se ale takový park nenachází ve vaší blízkosti, svoji úlohu splní i obyčejná lavička. Procvičíte se na ní tricepsy, bicepsy, zadek, stehna i břicho. Během 30 minutového intenzivního tréninku dokážete spálit přibližně 200 kalorií. Tolik má například hrst čipsů.

Schody místo výtahu

Dlouho omýlaná, ale účinná klasika, která přispívá k budování tělesné kondice, jsou schody. Z hlediska množství vydané energie je chůze po schodech při běžné rychlosti asi 2,5-krát energeticky náročnější než pohyb na rovině. Na jednom schodu tak spálíte přibližně 0,11 kalorie. Pokud tedy v průběhu dne vyjdete 200 schodů, spálíte přibližně 20 kalorií navíc.

Samozřejmě o hodně víc energie vydáte, když se rozhodnete chůzi po schodech zařadit do svého tréninkového plánu. Při hodinovém tréninku dokážete spálit přibližně 690 až 900 kalorií, což se rovná 140 g praženách mandlí.

Tip: Vyhýbáte se fyzické aktivitě v průběhu dne, protože máte strach z nežádoucího pocení? Sáhněte po antiperpirantech Rexona, které poskytují nepřetržitou ochranu před pocením a nepříjemným zápachem.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kolik kalorií se dá spálit ve městě?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci