Sedm tipů na lahodné domácí hořčice

15.5.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového…

hořčice

Labeta, tradiční český výrobce z Polabí, nabízí sedmičku tipů na lahodné hořčice, jejich základem je Hořčičné semínko, zdroj vitaminu B, vápníku, zinku a dalších minerálů.

Exotická ananasová hořčice

Vyzkoušejte exotiku - palčivá chuť hořčice se sladkým ananasem vytváří v ústech naprostou harmonii chutí a vůní.

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 60 g ananasu, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce.

Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Tip:

  • hořčice je zpočátku hodně pikantní, ostrá chuť se však v průběhu několika dní rozleží
  • k rozmixování můžeme použít tyčový mixér. Pro hladkou strukturu je však lepší použít běžný mixér.

Hořčice s curry kořením

Kombinace hořčičných semínek s oblíbeným curry kořením, které je naprostou explozí chutí. Výsledkem je proto nejen výrazná vůně, ale i chuť.

Potřebujete 100 g hořčičného semínka,, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, dvě lžičky curry koření

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference.

Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Tip:

  • čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal.
  • díky curry koření bude mít hořčice krásnou sytě žlutou barvu.

Citronová hořčice

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, lžičku citronové kůry a lžičku citronové šťávy

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference.

Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Tip:

  • čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal.
  • díky citronu bude mít hořčice krásnou světle žlutou barvu

Chilli hořčice

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, lžičku drceného chilli

K hořčičnému semínku přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky.

Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru.

Rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.

Tip:

  • s množstvím chilli můžeme experimentovat, avšak s respektem – i malé množství dodá hořčici ostrý říz

Hořčice se sladkou paprikou

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, lžíci olivového oleje a lžičku sladké mleté papriky

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference.

Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Medová hořčice

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, polévkovou lžíci medu

Všechny suroviny důkladně promícháme v míse, zakryjeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Poté je rozmixujeme buď tyčovým nebo klasickým mixérem (ten je vhodnější, pokud preferujeme hladkou konzistenci).

Rozmixovanou hořčici necháme znovu 24 hodin uležet v chladničce a poté můžeme servírovat. Hořčici uchováváme v zavřené skleničce v chladničce.

Tymiánová hořčice

Chystáte zahradní party s grilováním, nebo jen plánujete drobné pohoštění? Taková hořčice provoněná tymiánem vás posune do naprosto jiných gastronomických výšek. Milujete-li bylinky, s hořčicí s tymiánem rozhodně nešlápnete vedle.

Potřebujete 100 g hořčičného semínka, 160 ml vody, dvě lžíce octa, tři lžíce cukru, lžičku soli, lžičku sušeného, nebo čerstvého tymiánu

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference.

Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji také skladujeme.

Tip:

  • čerstvě připravená hořčice je hodně pikantní. Dopřejte jí pár dní na rozležení, aby se ostrý říz trochu vstřebal
  • díky tymiánu bude mít hořčice krásnou, výraznou vůni

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Sedm tipů na lahodné domácí hořčice

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci