Festival Děti, čtete? přichází již podesáté

14.5.2019 00:00   |   Společnost
Jubilejní 10. ročník mezinárodního literárně-dramatického festivalu Děti, čtete?, který nabízí na všechny akce vstup zdarma, se uskuteční již tradičně s návazností na Mezinárodní den dětí.

festival

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční 30. května v Ústřední knihovně na pražském Mariánském náměstí. Následující den se program rozroste do Werichovy vily na Kampě a Vratislavovy ulice pod Vyšehradem.

Vše uzavře sobotní program ve Spolku občanů a přátel Malé strany a Hradčan na Malostranském náměstí a zóna pro umění 8smička v Humpolci.  Kompletní program najdete ZDE.

Festival Děti, čtete? je přehlídkou toho nejlepšího, co se v tuzemské dětské literatuře za poslední rok odehrálo. Na festivalu se podílejí nakladatelství z celé republiky, jejichž společným jmenovatelem je produkce kvalitní dětské literatury.

Jmenovitě se jedná o Albatros, Akropolis, Abramis, BaoBab, Běžíliška, Cattacan, Cesta domů, Host, Labyrint, Paseka, Pikola, Pop-Pap, Portál a Meander.

V programu festivalu se tak již tradičně objeví autorská čtení a besedy i výtvarné dílny grafiků a ilustrátorů. Se svým repertoárem se představí soubory Buchty a loutky a Divadlo dětem, ale i divadelní představení hraná samotnými dětmi v programu Čtenář na jevišti.
 
Děti se na festivalu dále přímo podílí i soutěží o nejlepší rukopis. Svými hlasy i letos rozhodnou, kterou knihu nakladatelství Meander vydá. Vše doprovodí putovní výstava nejlepších knižních ilustrací z katalogu Nejlepší knihy dětem.
 
Festival Děti, čtete? je jediným literárním festivalem pro děti u nás. Upozorňuje na velké téma – čtenářskou gramotnost dětí.

Zrodil se před deseti lety ve snaze zprostředkovat dospělým a dětem společný zážitek čtení jako velkého dobrodružství a také proto, aby připomínal, že u nás stále vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky, které stojí za pozornost.

Festival, který pořádá nakladatelství Meander ve spolupráci s Knižní stezka k dětem, z. s., je výjimečný i tím, že zahrnuje velké množství žánrů, které se různými způsoby dotýkají knihy a ukazují dětem literaturu v celé její komplexnosti, jako základ, z něhož vycházejí další druhy umění.
 
Nenásilnou a zábavnou formou podporuje u dětí chuť číst a v součinnosti s rodiči i okolím snahu udržet literaturu v jejich životě i do budoucna.

otz, ŽenyproŽeny.cz



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci