Ověřená fakta o mléce, aby bylo konečně jasno

28.4.2019 00:00   |   Komerční články
Lidé pijí mléko po staletí. Přesto se v posledních letech objevují informace, které jeho pozitivní účinky zpochybňují. Pravda je sice relativní, ale fakta hovoří jasně.

mléko

Jak je to tedy s mlékem a jeho výživovými hodnotami? Věděli jste, že mlékárenství živí po celém světě celou miliardu lidí? Tušili jste, že přes 37 miliónů mléčných farem vedou ženy? Nabízíme jasný a stručný přehled faktů o mléce.

Jak je to s mlékem a výživou

  1. Mléko je jediný nápoj na světě, který obsahuje tak široké množství přirozeně se vyskytujících nutrientů.
  2. Mléko poskytuje dětem esenciální nutrienty včetně vápníku, bílkovin, draslíku a hořčíku a celou řadu vitaminů (B2, B12, A, D, E, K).
  3. Děti potřebují nutrienty, jež poskytuje mléko, protože jejich kosterní systémy nahrazují kostní masu každé 2 roky až do dosažení dospělosti.
  4. Pasterace mléka, která se začala používat koncem 19. století. Také díky ní došlo k významné eliminaci epidemie tuberkulózy, která tehdy byla rozšířená.
  5. Mléko a mléčné výrobky mají nejen vysoký obsah vápníku, ale navíc je tento vápník snadno dostupný pro náš organismus.
  6. Abychom dostali stejné množství vápníku, jaké je v jedné sklenici mléka, museli bychom sníst více než 2 celé brokolice nebo 1 hlávku vařené kapusty.
  7. Spotřeba mléka je spojena se sníženým rizikem nepřenosných chorob, jako je osteoporóza, případně rakovina tlustého střeva a diabetes 2. typu. 
  8. Mléčné výrobky jsou vynikající volbou při napomáhání regeneračním procesům jak po namáhavém cvičení, tak i při zvyšování výkonu.
  9. Mléko se svou přirozenou rovnováhou vody a elektrolytů, uhlohydrátů a bílkovin pomáhá tělu doplňovat zásoby glykogenu a vytvářet svalovou hmotu.
  10. Bílkoviny kravského mléka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných k našemu růstu, které si tělo neumí syntetizovat samo.
  11. V mléce je možno nalézt téměř všechny vitamíny, o nichž víme, že jsou pro člověka nezbytné.
  12. Mléčné výrobky přinášejí jen 10 procent kalorií z naší stravy, přičemž poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a více než 50 % procent našeho vápníku a vitamínu D. 
  13. Mléko a mléčné potraviny obsahují nenahraditelný soubor výživných látek, které nelze nalézt v žádném jiném jídle či nápoji.
  14. Lidé užívají po staletí teplé mléko s medem k tomu, aby jim pomáhalo usnout.

Mléko a ekologie

  • Během 60 let se dojivost zvýšila 4krát, zatímco se snížila plocha potřebné zemědělské půdy, produkce hnoje, spotřeba vody a emise uhlíku. 
  • Mléční farmáři úzce spolupracují s veterináři a výživovými poradci, aby zajistili, že jejich krávy budou zdravé a dobře živené.
  • Inovace pomůže mléčným farmářům produkovat potraviny bezpečným a zdravým způsobem a chránit naši planetu spolu se zajištěním welfare zvířat.

Mléko ve světě

  • Mlékárenský sektor živí miliardu lidí na celém světě. Mléčné výrobky nabízejí možnost současného zlepšování výživy a snižování chudoby.
  • Stovky miliónů chudých lidí chovají alespoň jednu dojnici, která jim poskytuje nejenom jídlo, ale také kapitál a příjem.
  • Největším producentem mléka v EU je Německo, následované Francií a Velkou Británií.
  • Nejrychleji rostoucí exportéři mléčných výrobků od roku 2011 jsou: Austrálie, Bělorusko, Nový Zéland a Saúdská Arábie.

Zajímavosti o mléce

  • O více než 37 miliónů mléčných farem ve světě se starají ženy. Množství mléka z těchto farem tudíž představuje významný podíl celosvětové produkce, ale také významný přínos k obživě jejich rodin.
  • Historici jsou přesvědčeni, že lidé začali používat mléko jako nápoj před cca 10.000 lety, kdy byla domestikována první zvířata. 
  • Kozí mléko bylo zřejmě první, které se konzumovalo, a to před cca 11,000 - 9,500 lety. 
  • Než byla vyvinuta první dojicí zařízení podojili farmáři za hodinu jen zhruba 6 krav, zatímco dnes průměrný farmář podojí i vice než 100 krav za hodinu.
  • Spotřeba mléka ve Východní, Jihovýchodní a Jižní Asii roste rychleji než spotřeba masa.
  • Mléko bylo identifikováno jako základní součást stravy prvních cisterciáckých mnichů v 11. století.

re



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci