Jak se obléknout na pohřeb jako dáma

16.3.2019 00:00   |   Společnost
Ačkoliv běžně neuvažujeme nad tím, jak se obléknout či chovat v případě, že někoho z našich blízkých potká smutná příhoda, je vhodné mít o etiketě na pohřbu alespoň základní povědomí.

pohřeb

Není nejspíše třeba zdůrazňovat, že úmrtí blízké osoby je vždy nanejvýš citlivou záležitostí. Ať už patříme k rodině zesnulého, či jsme přišly vzdát poslední hold, měly bychom vždy dbát na důstojné oblečení odpovídající události.

Pro nás, ženy, pak výběr vhodného oblečení znamená větší dilema, než je tomu u mužů, kteří sáhnou po černém obleku a botách. Očekává se, že se budeme snažit být maximálně ohleduplné k těm, které úmrtí zasáhlo.

TIP: Seznamte se dopředu s tím, jak smuteční obřad probíhá, aby vás nic nepřekvapilo.

Etiketa oblékání na pohřeb

Smuteční obřad je konzervativní záležitostí, a proto je třeba k němu tak i přistupovat. Není zde prostor pro módní výstřelky ani experimentování. Čím blíže jsme zemřelému, tím více bychom měly dbát etikety. Pokud si nejsme jisté výběrem, zvolíme raději něco formálnějšího. Základem je zde vždy slušné a čisté oblečení.

Pro členy rodiny, partnery a nejbližší přátele platí, že by měli přijít v oblečení černé barvy. K tomu patří i černá barva případných doplňků - např. kabelky a smutečního klobouku. Pokud jsme zemřelého dobře neznaly, lze zvolit i tmavý odstín modré, zelené, šedé či fialové barvy.

TIP: Na některých pohřbech se černá barva může vyžadovat. Je třeba se o tom dopředu informovat. Vyhněte se faux pas tím, že se seznámíte i s dalšími aspekty etikety na pohřbu.

Vyhnout se musíte i extravagantnímu oblečení i takovému, které odhaluje příliš mnoho kůže. Obecně platí, že dámy by měly mít při pohřbu vždy zahalená ramena i kolena. Vyvarovat bychom se měly i oděvům odhalujícím dekolt.

Na sebe si můžeme vzít pouzdrové šaty, kostýmek či sukni o vhodné délce. Lze použít i kombinaci halenky či košile se svetrem a kalhotami. Je dobré se přitom vyhnout lesklým či výrazným vzorům na oděvu.

Co se týče obuvi, je lepší dát přednost botám se širším a nižším podpatkem. Boty s jehlovými podpatky mohou na pohřbu působit lacině a navíc nemusí být pohodlné se v nich pohybovat po hřbitově, kde jsou cesty mnohdy vysypané štěrkem. K černým botám patří neodmyslitelně i silonky v černé barvě.

V případě, že je slunný den, je možné si vzít s sebou i sluneční brýle. Během obřadu a při posledním rozloučení by však měly zůstat sundané. Pro případ deště je zase vhodné s sebou mít deštník velmi tmavé či černé barvy.

Kvůli možnému pláči je vhodné se vyhnout make-upu - zejména řasence. Líčení na pohřeb je lepší zvolit spíše mírné a decentní.

TIP: Nezapomeňte se přesvědčit, že máte u sebe kapesník. Ke zklidnění před pohřbem mohou pomoci i přírodní prostředky a bylinky.

Pokud vás čeká na pohřeb dlouhá cesta autem nebo je právě parné léto, je vhodné dorazit dříve a do smutečního oděvu se převléci až někde stranou na místě. I v případě, že je teplé počasí, je třeba dodržovat výše uvedené zásady ohledně zahalených ramen a kolen.

Slušným oblečením na pohřbu vzdáváme poctu zemřelému člověku a pomáháme pozůstalým se s ním nerušeně a důstojně rozloučit. Nesnažme se proto za každou cenu vynikat ani nedávejme najevo, že jsme příliš pohodlné se pro takovou událost vhodně obléci.

re
titulní foto pixabay.com/cs



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci