Když vejce plave, pozor! Něco tu může být špatně

19.3.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Už se zase blíží hlavní sezóna vajec – Velikonoce. Vajíčku jako symbolu života, plodnosti a vděku se už v dávných dobách přisuzovala magická moc. A když je obarvíme, jeho kouzlo se ještě zvětší…Jenže co vlastně víte praktického o vajíčku?

vejce

Například, jaká vejce na českém trhu kupujeme? 

Vejce, která na prodejních pultech najdete, se liší především typem chovu slepic, tzv. nosnic.  Jedná se o chov klecový, v halách (známý spíše jako chov na podestýlce), ve volném výběhu, případně o bio vejce.

A pokud jde o kvalitu?

Právě způsob chovu ovlivňuje kvalitu, ale i cenu vajec. Dále vejce rozlišujeme podle velikosti, resp. hmotnosti. Velikost vajec je převážně ovlivněna stářím nosnice. Nejmenší vajíčka, která máme v naší nabídce, jsou ta označená písmenem S a jejich hmotnost je do 53g. Z hlediska kvality jsou tato vejce nejlepší.

Vejce s označením M mají hmotnost mezi 53g a 63g, velikost L váží od 63g do 73g a vejce s hmotností nad 73 gramů jsou označená jako XL. Obsah žloutku je ve všech typech velikosti zhruba stejný, rozdíly způsobuje množství bílku. 

Jaký je rozdíl mezi bílými a hnědými vejci?

Zabarvení skořápky vejce závisí na jednotlivých plemenech drůbeže. Zpravidla bílá vejce snášejí nosnice s bílým opeřením. Kropenaté a hnědé nosnice snášejí pak vejce tmavší, která se vyznačují i silnější skořápkou.

Jak vejce správně vybírat?

Chuť vajec je ovlivněna jejich čerstvostí, při výběru je tak důležité sledovat minimální trvanlivost.

Aby obchod mohl nabídnout vždy čerstvá vejce, je nutné dbát na dodržení standardu, že vejce může prodávat nejdéle sedm dní před koncem minimální trvanlivosti.

Podle čeho to poznáme?

Na obalech najdete vždy i doplňující údaj „Vystavujte do“. Čím čerstvější vejce, tím je chuť výraznější.

Stejně tak se při koupi zaměřte na kvalitu skořápky, která by měla být pevná a bez výrazných prasklin. Po rozbití by pak mělo vejce obsahovat pevný nezakalený žloutek a průzračný bílek.

Správně uchovávat vejce je asi další kámen úrazu…

Ideální teplota pro skladování vajec v domácnostech je od 5 do 8 stupňů C. Není vhodné mít je ve dveřích lednice, jak je u nás často zvykem, protože vejce jsou citlivá na kolísání teplot. Doporučuji spíše uchovávání v zadní části chladničky, uložené vždy špičkou dolů a spotřebovat nejdéle do uvedeného data minimální trvanlivosti.

A která už máme vyhodit?

Jedna z možností, kterou můžeme v domácnosti vyzkoušet, je vejce otestovat v nádobě s vodou. Vajíčka, která po ponoření do vody plavou na hladině, již nejsou zcela čerstvá. To přesto nemusí znamenat, že jsou vejce zkažená, ale je dobré je po rozklepnutí řádně prohlédnout a zkontrolovat čichem.

Čerstvé vejce by mělo po ponoření do vody pozvolna klesat až na dno. 

zto, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Když vejce plave, pozor! Něco tu může být špatně

Vejce

5.7.2022   |   09:04   |   od: Jitka(JITULE)
Máme 5 slepiček, každý den snáší vajíčka, jsou velká a dobrá. Když jsem je ale naložila do vodního skla, úplně všechny plavou. Zkažena nejsou,čím to může být,nechybí něco slepičkam ve stravě?

Vejce

5.7.2022   |   09:03   |   od: Jitka(JITULE)
Máme 5 slepiček, každý den snáší vajíčka, jsou velká a dobrá. Když jsem je ale naložila do vodního skla, úplně všechny plavou. Zkažena nejsou,čím to může být,nechybí něco slepičkam ve stravě?
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 5. 7. 2022 9:04
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci