Poklady ve skořápce… aneb Oříšky nemusíme jíst jen o Vánocích

8.1.2019 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Superpotravina, poklad či dokonce zázrak přírody? Řeč je samozřejmě o ořechách, skrývajících pod skořápkou kvalitní bílkoviny a spoustu zdravých tuků. Jsme zvyklí je jíst nebo péci z nich hlavně o Vánocích, ale zvažte, jestli to není škoda...

ořechy

Ořechy se totiž staly dokonce první potravinou, která v USA může mít na obalu oprávněné tvrzení o zdravotní prospěšnosti. Co je na oříšcích tak zázračného a proč je podle vědců dobré je zařazovat denně do jídelníčku?

Nahlédnutí pod skořápku

Podle specialistů na výživu nesmí ořechy v jídelníčku chybět. Najdeme v nich 15 – 20 % bílkovin a významný podíl nenasycených, tedy zdravých, tuků. Podle vědců, pak jejich pravidelná konzumace může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a blahodárně působit na náš kardiovaskulární systém.

Dalšími cennostmi pod skořápkou jsou minerální látky a vitaminy (např. draslík, železo, vápník, fosfor, selen či hořčík, vitamin E a vitaminy skupiny B). Jejich zastoupení se mění podle jednotlivých druhů ořechů. Pod jednou zdravou porcí si můžeme představit zhruba hrst, tedy cca 30 g ořechů.

Na druhou stranu pozor na přejídání touto blahodárnou potravinou. Tučnější druhy, jako např. para ořechy, mohou potrápit citlivé zažívání, žlučník a slinivku. U dětí pak s ořechy opatrně z důvodů alergických reakcí.

Domácí vs. exotika

Dnes můžeme zakoupit mnoho druhů ořechů v průběhu celého roku. Rozdělit je můžeme na ty, co rostou u nás a na ty dovezené. Mezi nevšední a stále více populární patří např. pekanové, makadamové či para ořechy, pistácie, kešu, mandle a mnoho dalších druhů.

„Mezi české klenoty patří především vlašské ořechy. Mají skvělé složení tuků s podílem omega 3 mastných kyselin. Jídelníček můžeme skvěle obohatit i olejem z vlašských ořechů, který se výborně hodí do salátů a studené kuchyně obecně“, říká nutriční terapeutka Hanka Knížková.

„Nevýhodou ořechů obecně je fakt, že při nesprávném skladování snadno podléhají zkáze (především pozor na plísně). Je potřeba mít na paměti, že se mají uskladňovat vždy dobře usušené nebo je můžeme jednoduše zamrazit,“ dodává nutriční terapeutka.

Ořechové mlsání

Na trhu je nabídka naštěstí hodně široká a tak si každý můžeme vybrat co nám chutná nejvíce. Oříšky se prodávají pražené, pečené, v těstíčku a pro příznivce zdravého životního stylu samozřejmě natural. Neodmyslitelně patří k vánočním trhům, kdy se pečou či obalují karamelem.

Pro mlsání u televize nejčastěji sáhneme po klasice v podobě pražených arašídů či mandlí a dobrá zpráva je, že se výrobci snaží naše mlsání udělat zdravější.

„Při pražení jsme postupně přešli z palmového oleje na olej slunečnicový. Chtělo to poměrně dlouhý testovací proces, aby oříšky zůstaly chutné a křupavé po celou dobu trvanlivosti. S výsledkem jsme spokojeni, říká Petra Vránová z prostějovské rodinné firmy Alika, která vyrábí značky jako ArRashid nebo KK.

Ořechové tipy

Kdo nemá daleko od slov k činům, může využít naše tipy a obohatit rodinný stůl specialitkami s ořechy.

Ovocný salát se sýrem a ořechy

Potřebujeme jedno jablko, jednu hrušku, 150 g hroznového vína, 100 g plísňového sýra a hrst vlašských ořechů.

Jablko a hrušku očistíme, omyjeme a do mísy nakrájíme na kostičky.

Kuličky vína překrojíme na polovinu, sýr pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

Nakonec přisypeme ořechy a vše smícháme.

Oříškové mléko

Mléko lze připravit z jakýchkoliv ořechů – kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových, nebo semínek – slunečnicových, dýňových, konopných a dalších

Potřebujeme hrnek ořechů (ideálně namočených na 4-12 hodin ve vodě), jednu lžičku medu, sirupu z agáve, datlí, sušených švestek nebo kokosu (na doslazení, není nutné přidávat), vanilkový lust, skořici, půl čajové lžičky vanilkového extraktu, nebo jakékoliv oblíbené koření (na dochucení, není nutné přidávat), dva až tři hrnky vody – pokud preferujete hustší mléko, použijete méně vody a naopak.

Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru a mixujte do té doby, než vytvoříte hladkou konzistenci.

Poté přelijte přes sítko, nebo nalejte přímo do vaku na oříškové mléko a veškeré mléko vymačkejte. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.

Mléko můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením. Uchovávejte ho v utěsněné nádobě v lednici maximálně 2 – 4 dny.

Oříškové mléko můžete dochutit kakaovým práškem, čímž vyrobíte kakaové mléko.

okz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Poklady ve skořápce… aneb Oříšky nemusíme jíst jen o Vánocích

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci