Džemování? Strasti příprav vyváží slasti mlsání

21.8.2018 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Závěr léta a začínající podzim má mnoho z nás spojen s tradiční přípravou marmelád a džemů z toho, co urodila zahrádka nebo příroda. A strasti při přípravě mnohokrát vyvážily slasti při zimním mlsání…

džemy

Vyzkoušené babiččiny recepty neopouštějte, ale adrenalinu z nových nápadů a postupů se nezříkejte. Pár receptů jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností Labeta, jejíž výrobky pro zavařování, pečení a vaření nám usnadní práci v domácnosti. 

Máte-li krásné zavařovací skleničky, pěknou látku na přikrytí víček a kousek lýka nebo přírodního provázku na mašličku, poslouží vám vaše dobroty i jako originální dárek pro kamarádky, kolegyně či babičky. Na skleničku můžete vyrobit i vlastní etiketu a osobní přání.

Ananasový džem s kardamomem

Připravíme si jeden kilogram očištěného ananasu, dva gramy kardamomu, kůru z jednoho citrónu, jedno balení želírovacího cukru 4:1 (nebo třtinového želírovacího cukru 4:1) a citrónovou šťávu podle chuti.

Ananas pokrájíme na menší kousky, smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citrónu a rozmixujeme. Poté přidáme želírovací cukr spolu s kardamomem a směs za stálého míchání vaříme tři až pět minut.

Podle chuti do směsi přidáme citrónovou šťávu, která ji nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a džem pomůže zakonzervovat.

V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu.

Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme asi na pět minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Tip:

Pěnu vznikající při vaření džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako džem, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Budeme potřebovat jeden kilogram švestek, čtyři gramy kakaa, hořkou čokoláda dle chuti, kůru z jednoho citrónu, želírovací cukr 4:1.

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme.

Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a nastrouhanou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude.

Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou.

Na závěr přisypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme tři až pět minut.

Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Tip:

I když použijete kyselejší švestky, želírovací cukr by měl bohatě dostačovat ke skvělému výsledku i chuti.

Dýňový džem se skořicí

Připravíme si jeden kilogram dýně, skořicový cukr, želírovací cukr 2:1, citrónovou šťávu podle chuti.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí.

Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, želírovací cukr 2:1 a citrónovou šťávu podle chuti.

Směs za stálého míchaní vaříme tři až pět minut.

Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Pokud přípravky pro přípravu džemů a marmelád již nyní v obchodech nenajdete, nezoufejte, veškerý sortiment celoročně nakoupíte v e-shopu na webu Labeta.cz.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Džemování? Strasti příprav vyváží slasti mlsání

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci