Skořice nejen voní, ale také pomůže proti cukrovce

8.4.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Skořice patří k zázračným přírodním léčivům. Kdoví, koho kdysi dávno napadlo, že kůra stromu může obohatit člověka nejen svou vůní, ale i svými blahodárnými účinky.

skořice

První zmínky o skořicovníku jsou více než 4000 let staré (pocházejí z Číny). Většího rozšíření se skořici dostalo až v 15. a 16. století, kdy ji ze svých cest po Orientu přiváželi jako jednu z vzácností obchodníci. Postupně skořice v Evropě zdomácněla (v Čechách se poprvé objevila v 15. století).

Rozemletý prášek či silice získávané z kůry skořicovníku mají využití v mnoha oborech. Využívá se jí pro vůni, pro chuť, ale také k léčbě (např. ve starodávném léčebném procesu ajurvédy patří k nejuniverzálnějším).

Skořice např. podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkům se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě působí i u žen, zmírňuje menstruační, ale i přechodové potíže.

V posledních letech se vědci stále více zabývají výzkumy, týkajícími se příznivého působení skořice u pacientů s cukrovkou (typu 2). První větší studie na toto téma byla publikována v roce 2003 v časopise Diabetes Care, a vzápětí následovaly další dílčí výzkumy. Prokazují jednoznačně příznivý vliv na zmírnění choroby, kterou dnes trpí velké množství lidí (jen u nás je jich více než půl milionu!).

skořice

Navnadili jsme vás na skořicovou chuť? Dodáme tedy ještě jedoduchý recept na voňavé pečivo, které často připravují hospodyňky v anglosaských zemích.

Skořicové rolky

Připravíme si 1/4 šálku teplé vody, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 1/2 sáčku instantního vanilkového pudinku, 1 šálek teplého mléka, 1 vejce, pokojové teplotě, 1 lžíce bílého cukru, 1/2 lžičky soli, 4 šálky hladké mouky, 1 balíček suchých kvasnic, 1/2 šálku změklého másla,  1 šálek hnědého cukru, 4 lžičky mleté skořice, 3/4 šálku nasekaných ořechů, 1 lučina (nebo žervé), 1 šálek cukru cukráři, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 1/2 čajové lžičky mléka

skořicoví hadi

Smícháme vodu, rozpuštěné máslo, vanilkový pudink, teplé mléko, vejce, 1 lžíce cukru, sůl, mouku a droždí, uhněteme těsto a necháme 20 minut odpočinout.

Těsto rozválíme na obdélník asi 20 a 10 cm a potřeme rozměklým máslem a posypeme směsí ořechů, skořice a hnědého cukru. Srolujeme plát podle dlouhé strany a vzniklý válec nakrájíme na tři centimetry široká kolečka. Poskládáme je do vymazaného pekáče a necháme půl až tři čtvrtě hodiny kynout.

Předehřejeme si troubu na 175 stupňů  a pečeme asi 20 minut. Mezitím si umícháme lučinu, nebo žervé, 1/4 šálku másla, cukr, vanilku a mléko v krém, kterým potřeme upečené stočené „hady“.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci