Zkuste kanárské omáčky, které se nevaří

28.2.2018 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Možná si při grilování vzpomenete na dovolenou na Kanárských ostrovech a ještě cítíte na jazyku příjemnou chuť zdejších speciálních omáček. Mojo rojo i mojo verde si ale můžete připravit i doma.

kanary

Mojos jsou nevařené omáčky. Snad každá místní hospodyně umí nějakou svoji speciální, i v restauracích nabízejí nekonečně variací dvou základních typů – mojo rojo a mojo verde. Konzumují se s rybami, masem a zejména bramborami. A na grilovanou zeleninu pro vaši party budou jako mana nebeská!

  • Mojo rojo – červená omáčka připravená z paprikových lusků, chilli, feferonek, česneku, olivového oleje a octa – hodí se k masu.
  • Mojo verde – zelená omáčka připravená z olivového oleje, zelené petrželové natě, koriandru a octa – podává se k rybám.

Každý z receptů je k naplnění omáčníku nebo misky asi čtyřmi decilitry omáčky, což postačí čtyřčlenné rodině k obědu. Když trochu omáčky zůstane, nebo jste si jí udělali více, zakryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží až čtyři dny.

Mojo Rojo

Připravíme si dvě lžíce vinného octa, dvě lžíce olivového oleje, šest drcených stroužků česneku, lžičku drceného kmínu, půl lžičky oregana, tři plátky toastového chleba, dva šálky nakrájené červené papriky, dvě lžičky rozkrájených opražených mandlí, dvě lžíce sladké papriky, půl lžičky pepře (nebo podle chuti), půl lžičky soli.

Postup: V robotu umixujeme ocet, olej, česnek, kmín a oregano, poté přidáme papriky a mandle a pokračujeme do hladké kaše.

Toastový chléb nakrájíme na kostičky a osmahneme.

Do směsi přidáme chléb, papriku, pepř, sůl a opět mixujeme na pyré. Pokud je omáčka hustá, naředíme ji trochou vody.

Mojo verde

Potřebujeme dvě lžíce jablečného nebo vinného octa, dvě lžíce extra panenského olivového oleje, šest drcených stroužků česneku, půl šálku čerstvých lístků koriandru, půl šálku čerstvé petrželky, dva šálky nakrájené zelené papriky, dvě lžičky rozkrájených opražených mandlí, tři plátky francouzského chleba, jednu pálivou hrubě nasekanou chilli papričku a půl lžičky soli.

Postup: V robotu rozmixujeme ocet, olej, česnek, lístky koriandru a petržel. Přidáme papriky a mandle a necháme umixovat do hladkého pyré.

Plátky francouzského chleba nakrájíme na kostičky a osmahneme.

Do směsi přidáme chléb, papričku a sůl a opět mixujeme do hladka. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji trochou vody.

Papas arrugadas con mojo

Kanárskou specialitou, kde mojo nemůže chybět, jsou papas arrugadas – takzvané vrásčité brambory. Tamní odrůdy jsou sice drobnější, ale zato velice chutné. 

My si vyberme prostě z těch našich poněkud menší, důkladně je omyjeme, neloupeme. Kanářané je původně vařili v mořské vodě, tu si vyrobíme jednoduše tím, že do litru vody nasypeme hrst soli.

Brambory ve slané vodě uvaříme, vyndáme a neloupané servírujeme. Na slupce bývají patrné stopy bílé soli. Na stole už jsou připravené misky s mojo rojo a mojo verde – můžeme se do té dobroty rovnou pustit!

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Zkuste kanárské omáčky, které se nevaří

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci