Marmeládu na zahřátí, znáte? A můžete ji dát i jako dárek!

11.2.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Výroba džemů není disciplína jen na léto. Ani chladná zima není překážkou pro vykouzlení marmeládového zázraku. Stačí zapomenutý želírovací cukr z letních měsíců, mandarinky a pár kousků kiwi nebo jiného ovoce...

džemy

Zavařování „mimo sezónu“ nemusí být velká a upatlaná akce na celý víkend. Zkuste si jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici, nebo ho zrovna natrefíte v obchodě.

Zabere to hodinku času a rodina vám zatleská. Přinášíme s Labetou inspiraci na jednoduché a elegantní zavařeniny, některé můžete doladit i kapkou něčeho ostřejšího… pro zahřátí, samozřejmě.

Pokud seženete krásné zavařovací skleničky, pěknou látku na přikrytí víček a kousek lýka nebo přírodního provázku na mašličku, poslouží vám vaše s láskou vyráběné produkty i jako originální dárek pro kamarádky, kolegyně či babičky.

Na skleničku můžete vyrobit i vlastní etiketu a osobní přání. Že zdobení na lahvičky nemáte čas shánět. I s tím si v Labetě poradili za vás.

Zimní marmeláda – vitamínová bomba

Potřebujeme kilo ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi), 4 lžičky medu a želírovací cukr.

Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a třtinový želírovací cukr a důkladně promícháme.

Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.

Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Pomerančová marmeláda s kapkou rumu

Potřebujeme kilogram oloupaných pomerančů, čtyři lžíce rumu, citrónovou šťávu, želírovací cukr.

Dobře oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme takzvaných blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). 

Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření je ale můžeme rozmixovat), přidáme rum, želírovací cukr a důkladně promícháme.

Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování - marmeláda tak bude tužší.

Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném místě.

Ananasový džem s kardamomem

Připravíme si kilogram očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůru z 1 citrónu, citrónovou šťávu podle chuti, jedno balení želírovacího cukru nebo Třtinového želírovacího cukru 4:1.

Smícháme očištěný ananas, pokrájený na menší kousky, a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu.

Směs rozmixujeme a smícháme s želírovacím cukrem a kardamomem a dobře promícháme.

Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat.

V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu.

Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Tip:
Pěnu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme ji skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve.

Dýňový džem se skořicí

Potřebujeme kilogram dýně, skořicový cukr, želírovací cukr, citronovou šťávu podle chuti.

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí.

Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, želírovací cukr a citronovou šťávu podle chuti.

Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut.

Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Připravíme si 1 kg švestek, 4 g kakaa, hořkou čokoládu dle chuti, kůru z jednoho citrónu, želírovací cukr.

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronóvou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude.

Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou.

Na závěr přisypeme želírovací cukr a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Pokud něco pro přípravu džemů a marmelád už nyní v obchodech nenajdete, nezoufejte, veškerý sortiment celoročně nakoupíte na e-shopu labeta.cz.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Marmeládu na zahřátí, znáte? A můžete ji dát i jako dárek!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci