Suši bez obav! Zvládnete ho, pochutnáte si

6.8.2021 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Suši dnes skloňuje kdekdo, dokonce se jedno z nejznámějších japonských jídel nechá koupit i v supermarketech. No, nechme je tam, uděláme si domácí. Určitě bude čerstvější a tím i zcela nepochybně lepší. Nebojte se, zvládnete to!

suši

Výhodou suši je, že ho připravíme rovnou na lince skoro bez dalších pomůcek. Stačí široký ostrý nůž (tupý nás při krájení rolky utrápí), bambusová podložka, kterou se suši roluje (když nemáte, čistá režná utěrka vám taky docela poslouží) a patřičné suroviny. 

Sójová omáčka (vyplatí se sehnat pravou), nakládaný zázvor, rýžový ocet, plátky mořských řas nori a ostrý japonský křen wasabi. Nejsou to sice ingredience zcela běžné, ale poohlídněte se třeba ve velkoprodejnách po koutku s exotickými potravinami a většinou uspějete.

Ocet, rýže, zázvor a nori

Jestliže jste nesehnali rýžový ocet, můžete si připravit náhradu: smícháme třetinu šálku bílého vinného octa, dvě polévkové lžíce cukru, jednu až jednu a půl lžíce soli. Směs přivedeme k varu na pánvi a velmi dobře rozmícháme.

Rýži nasypeme do vody v poměru 1:1 a uvaříme trochu tvrdší, než jako běžnou přílohu. Na plný plamen vaříme tak dvě minuty, pak hrnec odstavíme z plamene, zakryjeme pokličkou a necháme čtvrt hodinky dojít. Po uvaření dáme rýži do mísy a přidáme připravený rýžový ocet, který lijeme po povrchu rýže a postupně ho s rýží promísíme.

Nakládaný zázvor asi také nebude v domácích zásobách. Kořen oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrůlku nebo hlubší pánvi svaříme ocet s cukrem, vložíme zázvor, lehce podusíme a necháme uležet.

Japonské mořské řasy nori jsou ploché plátky vhodné pro balení rýžového sushi. Stačí si plátky rozřezat na vámi požadovanou velikost, namazat olejem, nejlépe sezamovým, zabalit do nich, co nám chutná. 

MAKI-SUŠI

Plátek nori položíme hladkou stranou dolů na bambusovou podložku. Rýži rozetřeme prsty (když lžící, tak dřevěnou) na nori a do spodní třetiny rozložíme všechny přísady, kterými chceme suši naplnit.

Okraj plátku nori přehneme pomocí podložky a přísady přitom přidržujeme prsty. Plátek pomalu srolujeme a pevně stlačíme.

Podložku odstraníme a váleček rozkrojíme na polovinu. Poloviny přiložíme k sobě a nakrájíme tak z každého tři stejné plátky suši.

HOSO-MAKI S AVOKÁDEM

Suroviny na 12 kousků:  půl svazku pažitky, avokádo, dvě lžíce citrónové šťávy, jeden plátek nori 200 g vařené rýže, jedna lžička wasabi

Pažitku opláchneme a osušíme. Avokádo oloupeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na centimetrové nudličky, ty pokapeme citrónovou šťávou. Polovinu plátku nori položíme hladkou stranou dolů na bambusovou podložku a rozetřeme na něj polovinu rýže.

Rýži potřeme polovinou pasty wasabi a v dolní třetině obložíme nudličkami avokáda se stéblem pažitky. Plátek nori zamotáme pomocí podložky. Z druhé poloviny přísad vytvarujeme stejným způsobem druhý závitek a každý z nich nakrájíme na 6 stejně velkých kousků.

SUŠI S TUŇÁKEM

Potřebujeme čtvrt kila (uzeného, vařeného či syrového) tuňáka,  dva  šálky vařené rýže, křen wasabi, sójovou omáčku, plátek nori

Na nori rozprostřeme rýži, na ni tuňáka, kterého potřeme wasabi a lehce zakápneme omáčkou. Srolujeme, necháme chvíli uležet a nakrájíme na jednotlivé porce.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Suši bez obav! Zvládnete ho, pochutnáte si

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci