Zkuste naše tipy a staňte se hvězdou vánočního pečení!
8.12.2017 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEUpřímně, máloco je hezčí, než když na adventním věnci hoří svíčky a domovem se nese vůně čerstvě upečených rohlíčků, perníčků, lineckých koláčků, pracen a dalších dobrot. Jenže napéct je v předvánočním shonu někdy těžší, než se může zdát.
Přinášíme vám proto několik ověřených rad a fíglů, jak si ulehčit práci tak, aby výsledek byl stoprocentní a vaše dobroty perfektní.
Cukrářský harmonogram
Vánoční pečení nejde stihnout za jeden den, prostě nejde. A ani to není vhodné, některé druhy potřebují delší čas na rozležení.
- Začíná se s perníčky, které potřebují až klidně až tři týdny, aby získaly správnou konzistenci.
- Staré perníkářské recepty dokonce radí těsto nechat odležet až 30 dní v chladu. Kořeněné chutě se krásně prolnou a upečený perník bude chutnat i vonět mnohem intenzivněji.
- Po Mikuláši je ten správný čas na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví a zázvorky.
- O týden později se utkáme s cukrovím z lineckého těsta.
- Týden před Vánocemi pak přijdou na řadu polevy na zdobení a náplně, cukroví z bílkových těst a marokánky.
- Nepečené cukroví připravujte raději až těsně před Vánocemi. Určitě nechcete riskovat, že by se vám krém zkazil nebo tuk zežlukl.
Zvládněte náplň na jedničku
Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Ale řešení existuje – a je jich hned několik. Buď nesmíte do náplně zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Nebo třeba vyzkoušet Ovocnou náplň od Hamé, což je termostabilní výrobek se zvýšenou odolností proti vytékání z pečiva. A máte to bez práce.
Co se týká džemu například na slepování lineckého, doporučujeme sledovat obsah ovoce. „Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější,“ shrnuje odborník na kvalitu Vojtěch Čambala z Hamé.
Vyzkoušejte třeba Ovocnou směs Lineckou od Hamé, která je vyrobená speciálně proto, aby se hodila na potírání cukroví. V obchodech ji seženete přibližně za 30 Kč.
Jak skladovat cukroví?
- Sušenky: v suchu. Vhodné jsou plastové nebo plechové krabice vyložené ubrouskem.
- Kokosky a sněhové pusinky: v papírovém sáčku. Nesvědčí jim plastové krabičky ani lednička.
- Slepované cukroví: v papírové krabici nebo v chladu. Když je budete uchovávat v lednici, vyložte krabici alobalem, aby cukroví nenatáhlo pachy.
- Cukroví s čokoládovou polevou: v chladu. Pokud jej budete skladovat na v krabici balkoně, zakryjte ji ještě polystyrenem. Proti slunci i mrazu.
Udělejte vaše cukroví krásným
V dnešní době nestačí umět cukroví upéct, musí se umět také odprezentovat. Ideálně aby se hezky lesklo, pak vypadá i lépe na fotkách. A jak na to? Rozpusťte škrobovou moučku v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete.
Pokud chcete ještě podpořit sváteční atmosféru u vás doma, pověste jednoduchá cukroví na stromeček nebo je rozložte po stole. Ve světle svíček budou vypadat úžasně!
Nebojte se nečekaných kombinací
- Napadlo by vás sypat čaj do perníkového těsta? Chyba. Když do něj totiž pár lžic černého čaje vmícháte, budete mít perníčky vláčnější.
- Když pečete vánočku, zkuste do ní pro změnu přidat nastrouhaný vařený brambor. Vánočka pak zůstane déle měkká.
- Těsto na cukroví můžete malinko polít horkým kakaem. Snáze získá krásnou kakaovou barvu.
- Místo ořechů zase můžete použít opražené ovesné vločky. Cukroví bude mít ořechovou příchuť, a navíc bude méně tučné.
- A nezapomeňte: do každého (i sladkého) zákusku patří štipec soli – zlepšuje chuť.
- Správná teplota je klíč k výbornému cukroví
- Aby vám šlo těsto snadněji vyválet a vytvarovat, je lepší jej nechat přes noc odpočívat v lednici. Ale pozor: když těsto zaděláváte, je ideální, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Usnadní to spoustu práce.
- Při pečení je zase ideální nastavit teplotu trouby na 180 °C. Získáte tím dorůžova propečené cukroví. Při nízké teplotě z něj vytéká tuk, při vysoké naopak rychle zhnědne, ale není upečené.
Další recepty najdete v magazínu o vaření receptyschutí.cz.
Linecký koláč
Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku.
Potřebujeme 150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy, 130 g moučkového cukru, 180 g hladké mouky, 100 g mletých lískových oříšků, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1 lžičku strouhané citronové kůry, 1 lžičku skořice, 1 půlku lžičky mletého hřebíčku, špetku soli a 250 g Ovocné směsi Linecká od Hamé.
Postup: Nejprve smícháme všechny sypké ingredience - mouku, vanilkový i moučkový cukr, mleté oříšky, koření a citronovou kůru. Zamícháme žloutky a propracujeme.
Teprve potom začneme zapracovávat máslo. To by mělo být spíš studené. Musíme s ním rychle, aby těsto příliš nezměklo. Hotové těsto zabalíme do igelitové fólie a necháme hodinu odpočívat v lednici. Ideální je, když si těsto připravíte den dopředu.
Z vychlazeného těsta odkrojíme čtvrtinu a vrátíme do ledničky. Ostatní vyválíme na tloušťku 5-8 mm a opatrně přeneseme do koláčové formy vymazané máslem. Prsty zlehka urovnáme těsto ve formě a přečnívající okraje odkrojíme. Spodek koláče na několika místech propíchneme vidličkou.
Koláč vrátíme na chvilku do ledničky a připravíme si hvězdičky na ozdobení. Zároveň dáme předehřát troubu na 180 °C.
Zbývající část těsta rozválíme na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrojíme hvězdičky. Poté vyndáme připravenou formu s těstem z ledničky, naplníme ovocnou směsí a ozdobíme hvězdičkami.
Takto připravený koláč pečeme v troubě 30-40 minut dozlatova.
ohz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi