Čerstvý ovčí sýr nabízí lehkou večeři
16.2.2022 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEProdukty z ovčího mléka obsahují mnoho minerálů, vitamínů, ale také bakterie podporující ideální mikroflóru. Vyzkoušejte ovčí sýr jako lehkou večeři nebo předkrm!
Ovčí produkty, stejně jako skopové maso, byly vždy přirozenou a velmi zajímavou součástí jídelníčku našich předků s jejich lepší dostupností se s nimi na naše talíře vrací i nesmírně pestré možnosti úprav od staročeských, přes balkánské až po kořeněné orientální. Najdete je u nás ve střední Evropě, ale především na Balkánu.
Ve výčtu výhod ovčích sýrů můžeme zmínit i to, že jsou vhodnější pro lidi s mírnou nesnášenlivostí laktózy (obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské produkty).
Kromě toho na 100 ml obsahují o cca 10 % méně kalorií, tuků a cukrů než kravské produkty a také o jednu třetinu méně cholesterolu. Ovčí sýr díky svému složení přispívá i k podpoře imunity, obnově buněk a zmírnění alergií.
K nejznámějším ovčím sýrům patří slovenská brynza nebo sýr feta. Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás jednoduchý recept na lehkou večeři. Určitě potěší vaše chuťové pohárky.
Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou
Pro čtyři porce potřebujeme dva střední lilky, 400 g měkkého ovčího sýra, šest středních rajčat, tři stroužky česneku, olivový olej na opečení lilku, hladká mouka (na obalení lilku), panáka smetany, sůl a špetku bílého mletého pepře.
Postup: rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Krájíme na malé kostičky (cca 5 mm). Česnek nasekáme nadrobno a bazalku nahrubo.
Lilek omyjeme, osušíme a uřízneme konce. Jak budeme dále krájet lilek je na nás. Můžeme na kolečka nebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Slabé se pálí a tlusté se nepropečou.
Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi, na které je olivový olej, do zlatova s obou stran.
Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek, ovčí sýr a smetanu. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Poté přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Směs prohřejeme tak, aby se nevařila, a zlehka mícháme.
Na talíř položíme opečený lilek a na něj směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vlastně vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a kapkou balsamika.
Co k ovčímu sýru pít?
„K takovému typu pokrmu zvolte spíše lehčí bílé víno,“ doporučuje ing. Marek Babisz, sommelier z Národního vinařského centra.
„Ideální volbou budou svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti, Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Sáhněte po kvalitě, volte jakostní víno až po pozdní sběr, vybírejte spíše sušší."
rtk, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi