Čerstvý ovčí sýr nabízí lehkou večeři

16.2.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jemný, smetanový a lahodný – takový je ovčí sýr, který se stává stále oblíbenějším, a to nejen díky báječné chuti.

ovčí sýr

Produkty z ovčího mléka obsahují mnoho minerálů, vitamínů, ale také bakterie podporující ideální mikroflóru. Vyzkoušejte ovčí sýr jako lehkou večeři nebo předkrm!

Ovčí produkty, stejně jako skopové maso, byly vždy přirozenou a velmi zajímavou součástí jídelníčku našich předků s jejich lepší dostupností se s nimi na naše talíře vrací i nesmírně pestré možnosti úprav od staročeských, přes balkánské až po kořeněné orientální. Najdete je u nás ve střední Evropě, ale především na Balkánu.

Ve výčtu výhod ovčích sýrů můžeme zmínit i to, že jsou vhodnější pro lidi s mírnou nesnášenlivostí laktózy (obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské produkty).

Kromě toho na 100 ml obsahují o cca 10 % méně kalorií, tuků a cukrů než kravské produkty a také o jednu třetinu méně cholesterolu. Ovčí sýr díky svému složení přispívá i k podpoře imunity, obnově buněk a zmírnění alergií.

K nejznámějším ovčím sýrům patří slovenská brynza nebo sýr feta. Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás jednoduchý recept na lehkou večeři. Určitě potěší vaše chuťové pohárky.

Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

Pro čtyři porce potřebujeme dva střední lilky, 400 g měkkého ovčího sýra, šest středních rajčat, tři stroužky česneku, olivový olej na opečení lilku, hladká mouka (na obalení lilku), panáka smetany, sůl a špetku bílého mletého pepře.

Postup: rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Krájíme na malé kostičky (cca 5 mm). Česnek nasekáme nadrobno a bazalku nahrubo.

Lilek omyjeme, osušíme a uřízneme konce. Jak budeme dále krájet lilek je na nás. Můžeme na kolečka nebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Slabé se pálí a tlusté se nepropečou.

Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi, na které je olivový olej, do zlatova s obou stran.

Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek, ovčí sýr a smetanu. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Poté přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Směs prohřejeme tak, aby se nevařila, a zlehka mícháme.

Na talíř položíme opečený lilek a na něj směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vlastně vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a kapkou balsamika.

Co k ovčímu sýru pít?

„K takovému typu pokrmu zvolte spíše lehčí bílé víno,“ doporučuje ing. Marek Babisz, sommelier z Národního vinařského centra.

„Ideální volbou budou svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti, Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Sáhněte po kvalitě, volte jakostní víno až po pozdní sběr, vybírejte spíše sušší."

rtk, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Čerstvý ovčí sýr nabízí lehkou večeři

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci