Čerstvý ovčí sýr nabízí lehkou večeři

27.9.2017 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jemný, smetanový a lahodný – takový je ovčí sýr, který se stává více a více oblíbeným, a to nejen díky báječné chuti.

ovčí sýr

Produkty z ovčího mléka obsahují mnoho minerálů, vitamínů, ale také bakterie podporující ideální mikroflóru. Vyzkoušejte ovčí sýr jako lehkou večeři nebo předkrm!

„Ovčí produkty, stejně jako skopové maso, byly vždy přirozenou a velmi zajímavou součástí jídelníčku našich předků s jejich lepší dostupností se s nimi na naše talíře vrací i nesmírně pestré možnosti úprav od staročeských, přes balkánské až po kořeněné orientální. Najdete je u nás ve střední Evropě, ale především na Balkánu,“ říká šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Ve výčtu výhod ovčích sýrů můžeme zmínit i to, že jsou vhodnější pro lidi s mírnou nesnášenlivostí laktózy (obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské produkty).

Kromě toho na 100 ml obsahují o cca 10 % méně kalorií, tuků a cukrů než kravské produkty a také o jednu třetinu méně cholesterolu. Ovčí sýr díky svému složení přispívá i k podpoře imunity, obnově buněk a zmírnění alergií.

K nejznámějším ovčím sýrům patří slovenská brynza nebo sýr feta. Pokud se vám už sbíhají sliny, máme pro vás jednoduchý recept na lehkou večeři. Určitě potěší vaše chuťové pohárky. 

Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

Pro čtyři porce potřebujeme dva střední lilky, 400 g měkkého ovčího sýra, šest středních rajčat, tři stroužky česneku, olivový olej na opečení lilku, hladká mouka (na obalení lilku), panáka smetany, sůl a špetku bílého mletého pepře.

Postup: rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Krájíme na malé kostičky (cca 5 mm). Česnek nasekáme nadrobno a bazalku nahrubo.

Lilek omyjeme, osušíme a uřízneme konce. Jak budeme dále krájet lilek je na nás. Můžeme na kolečka nebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Slabé se pálí a tlusté se nepropečou.

Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi, na které je olivový olej, do zlatova s obou stran.

Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek, ovčí sýr a smetanu. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Poté přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Směs prohřejeme tak, aby se nevařila, a zlehka mícháme.

Na talíř položíme opečený lilek a na něj směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vlastně vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a kapkou balsamica.

Co k ovčímu sýru pít?

"K takovému typu pokrmu zvolte spíše lehčí bílé víno,“ doporučuje ng. Marek Babisz z Národního vinařského centra.

„Ideální volbou budou svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti, Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Sáhněte po kvalitě jakostní víno až po pozdní sběr, spíše sušší a z ročníků 2016 nebo 2015."

rtk, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Čerstvý ovčí sýr nabízí lehkou večeři

ČÍST VŠE / REAGOVAT

PRO OPUŠTĚNÁ ZVÍŘÁTKA
LÉKÁRNA.cz DOPORUČUJE

Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci