Srbský džuveč

Kategorie: Zeleninová jídla s masem
Autor: Bibi
Doba přípravy: do 90 minut
Diskuse: žádný příspěvek 
Srbský džuveč

Ingredience

Pro čtyři osoby si připravíme rýži a čtyři vepřové krkovice (nebo skopové maso), dále dvě cibule, šest paprik, čtyři brambory, deset rajčat, olej, sůl, sladkou červenou papriku, rajský protlak nebo rajčatový džus, zelenou petrželku a pepř.

Příloha

Bílý chléb, veka apod.

Postup přípravy

Ve velkém pekáči rozehřejeme olej, zpěníme nakrájené cibule a na závěr přidáme sladkou červenou papriku.

Pak do pekáče nasypeme suchou rýži (umytou, pro čtyři osoby), mírně ji chvíli pražíme a postupně přidáváme zeleninu podle tvrdosti: nejdříve brambory nakrájené na centimetrové plátky, potom papriky rozkrájené na kroužky a rajčata na plátky. Krátce vše mírně restujeme.

Promíchanou směs v pekáči pěkně urovnáme, osolíme, navrch dáme naklepané, jemně osolené a opepřené čtyři krkovice (nebo skopové maso), podlijeme tak 1/4 l vody s rajským protlakem nebo s rajčatovým džusem. Zakryjeme alobalem a dáme péct do 180 °C teplé trouby přibližně na 1 hodinu.

Po dobu pečení musíme hlídat, aby bylo podlito, protože někdy jsou rajčata mokřejší a pustí více šťávy, někdy méně. Asi tak po hodině pekáč odkryjeme a trochu seshora ještě maso opečeme.

Hotový džuveč sypeme zelenou perželí.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že srbský džuveč je chutnější až druhý den, kdy je pěkně uleželý a kdy zelenina vše provoní.

Dobrou chuť!

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi

Diskuse: Srbský džuveč

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci