Kategorie: | Zeleninová jídla s masem |
---|---|
Autor: | Bibi |
Doba přípravy: | do 90 minut |
Diskuse: | žádný příspěvek |
Bílý chléb, veka apod.
Ve velkém pekáči rozehřejeme olej, zpěníme nakrájené cibule a na závěr přidáme sladkou červenou papriku.
Pak do pekáče nasypeme suchou rýži (umytou, pro čtyři osoby), mírně ji chvíli pražíme a postupně přidáváme zeleninu podle tvrdosti: nejdříve brambory nakrájené na centimetrové plátky, potom papriky rozkrájené na kroužky a rajčata na plátky. Krátce vše mírně restujeme.
Promíchanou směs v pekáči pěkně urovnáme, osolíme, navrch dáme naklepané, jemně osolené a opepřené čtyři krkovice (nebo skopové maso), podlijeme tak 1/4 l vody s rajským protlakem nebo s rajčatovým džusem. Zakryjeme alobalem a dáme péct do 180 °C teplé trouby přibližně na 1 hodinu.
Po dobu pečení musíme hlídat, aby bylo podlito, protože někdy jsou rajčata mokřejší a pustí více šťávy, někdy méně. Asi tak po hodině pekáč odkryjeme a trochu seshora ještě maso opečeme.
Hotový džuveč sypeme zelenou perželí.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že srbský džuveč je chutnější až druhý den, kdy je pěkně uleželý a kdy zelenina vše provoní.
Dobrou chuť!
Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.