Tři tipy, aby vás Velikonoce nezaskočily

4.4.2017 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Velikonoce jsou letos nezvykle brzy, nenechte se svátky jara překvapit! Jistě budete pro své blízké připravovat všelijaké dobroty, máme pro vás několik tipů.

velikonoční jídla

Jehněčí maso sice patří k velikonoční tradici, ale jinak se příliš v české kuchyni neuchytilo. Škoda, kromě toho, že je dobré, obsahuje pouze zanedbatelné množství tuku a tak je přímo ideální pro ty, kteří se snaží shodit nadbytečné kilogramy…

Jehněčí na rozmarýnu 

Potřebujeme půl většího citrónu, tři stroužky česneku, pět snítek rozmarýnu, 300 ml suchého bílého vína, pět lžic olivového oleje, 600–800 g jehněčí plece bez kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, dvě menší cibule a dvě rajčata.

Postup: Z citronu vymačkáme šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojíme asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část. Kůru nakrájíme na velmi tenké nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekáme. To všechno promícháme v míse s citronóvou šťávou, vínem a třemi lžícemi olivového oleje a do této marinády vložíme maso.

Přelijeme ho marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujeme, nebo maso po čase otočíme), mísu přikryjeme folií na potraviny  a dáme na 24 hodin do chladničky.

Druhý den maso vyndáme a necháme okapat marinádu, osolíme ho a opepříme.

Položíme ho do pekáčku a potřeme zbytkem olivového oleje. Přikryjeme poklicí nebo alobalem, dáme do dolní části studené trouby, tu zapneme a necháme dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečeme 20 minut.

Poté přidáme cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády a opět zakryjeme.

Snížíme teplotu na 160 °C a pečeme další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečeme dozlatova již odkryté.

Brambory na každý způsob, skoro nikdy neminete cíl. K "našemu" jehněčímu si zkuste brambory upéct v troubě.

Pečené brambory

Připravíme si 800 g brambor, dvě lžíce olivového oleje, lžičku mleté sladké papriky, lžičku drceného kmínu, sůl a osm stroužků česneku ve slupce.

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky nebo měsíčky, dáme do misky, přilejeme k nim olivový olej, okořeníme a osolíme.

Pak přidáme celé stroužky česneku, zbavené jen horní slupky a kořínku. Takto pečený česnek krásně zesládne a nespálí se.

Všechno promícháme, aby se brambory obalily směsí a kořením.

Do pekáčku dáme na dno papír na pečení. Na něj nasypeme brambory s česnekem a pečeme je v troubě asi hodinu při 160 °C. Prvních třicet minut zakryté alobalem nebo poklicí, na druhou polovinu je pak odkryjeme. Ve výsledku by měly být pěkně zlatavé.

A pro další tip sáhneme do Středomoří, tam skoro všude umějí připravit jehněčí, že se Středoevropanovi sbíhají sliny už teď.  Zkuste klasické řecké kleftiko, jehněčí se zeleninou a bramborami zabalené ve vinných listech (ty se teď nahrazují pečícím papírem).

Kleftiko

Na kleftiko potřebujeme čtyři steaky z jehněčí kýty, dvě lžíce lístků čerstvého oregana a trochu na ozdobu, šťávu z jednoho citronu, pět lžic olivového oleje, 100 ml bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř, čtyři velké brambory o váze celkem asi 800 g, čtyři stroužky česneku, dvě cibule, 100 g pecorina nebo fety a čtyři bobkové listy.

Postup: Plátky masa dáme do ploché misky. Oregano, citronovou šťávu, 2 lžíce oleje a víno smícháme v šálku, osolíme a opepříme a touto směsí přelijeme plátky masa v misce, obalíme je v marinádě z obou stran.

Misku zakryjeme fólií a maso necháme marinovat ideálně přes noc nebo alespoň pár hodin.

Druhý den si připravíme čtyři listy pečicího papíru.

Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s trochou oleje, soli a oregana.

Na střed každého listu papíru rozdělíme brambory, na ně plátek masa, posypeme  ho plátky česneku, kolečky cibule, kostičkami sýra, na každý položíme bobkový list a zalijeme troškou marinády tak, aby nevytékala  z papíru.

U každého papíru zvedneme cípy, stáhneme je k sobě, svážeme je nahoře provázkem do jakéhosi měšce a vyrovnáme do pekáče.

Pečeme dvě hodiny v troubě rozpálené na 160 °C.  Balíčky přendáme na talíře, opatrně uvolníme provázek a ihned podáváme, aby si každý otevřel svůj balíček sám.

Recepty pro čtenáře vymyslela kuchařka Karolína Kamberská ve spolupráci se značkou FINO (papír na pečení, alobal, svačinové sáčky, sáčky na mražení, potravinovou folii a další).

zr, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Tři tipy, aby vás Velikonoce nezaskočily

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci