Chuťovky pro dobrou party – a bude nezapomenutelná!

30.12.2016 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Připravujete pro přátele menší party? Nemusí to zrovna být tradiční loučení se starým rokem a vítání nového... Každopádně, aby byl večírek nezapomenutelný, nesmějí na něm chybět ty správné delikatesy. Máme pro vás několik tipů.

kanapky

Kouzelné kuličky Skoč-do-hubky

Potřebujeme 250 g mleté vepřové plece, 1 malou cibuli, sůl, pepř, semínka bílého a černého sezamu, 1 snítku čerstvého tymiánu a 4 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní.

Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme jemně nasekanou cibuli. Ze směsi pak namočenýma rukama tvoříme kuličky o průměru 3 cm, ale mohou být i menší.

Na talíři smícháme bílý a černý sezam, ve kterém kuličky obalíme tak, aby byl jejich povrch zakrytý semínky.

Kuličky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně potřeme olejem, položíme na ně snítku tymiánu a necháme 10 minut péct v troubě při 190 °C (anebo je spolu se snítkou tymiánu opečeme v nepřilnavé pánvi).

Po upečení dáme kuličky na 3 minuty odpočinout, naaranžujeme je na talířek nebo do misky, zapíchneme několik párátek a podáváme s majonézou.

Jako přílohu nabídneme hranolky či nakrájenou syrovou zeleninu – okurku, papriku, karotku, řapíkatý celer, brokolici...

Kanapky s růžovým rostbífem

Pro 8 kanapek si připravíme 8 plátků růžového rostbífu, 8 celozrnných krekrů nebo mini toustíků, 1 stroužek česneku, 1 lžičku celozrnné francouzské hořčice, 4 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní a bylinky na ozdobení.

Krekry nebo mini toustíky nejdříve potřeme česnekem. Na každý potom dáme půl lžíce majonézy a ozdobíme jej srolovaným plátkem růžového rostbífu, drobným nočkem celozrnné francouzské hořčice a bylinkou.

Křupavé taštičky plněné masem

Na 8 taštiček potřebujeme 16 tenkých plátků hotového „dvanácticentimetrového“ těsta na jarní závitky, 250 g vepřové plece, 1 střední cibuli, 50 g libové anglické slaniny, sůl, pepř, 2 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce mouky, 4 lžíce tatarské omáčky Hellmann's Delikátní a nasekanou pažitku.

V mlýnku na maso umeleme vepřovou plec, cibuli a anglickou slaninu, osolíme, opepříme. Odebereme 3 lžíce směsi a dáme stranou. Zbytek podlijeme v kastrolu 3 lžícemi vody a za občasného míchání dusíme asi 20 minut – dokud se neodpaří veškerá tekutina.

Do ne zcela vychladlé masové směsi ještě přidáme na kostky nakrájená vejce a syrovou směs, kterou jsme předtím ponechali stranou. Vše promícháme, případně dosolíme či ještě opepříme.

Doprostřed plátku na jarní závitky dáme masovou náplň, okraje potřeme „lepícím“ těstíčkem ze 2 lžic mouky a 2 lžic vody a důkladně je slepíme do tvaru psaníčka. Takto vytvořenou taštičku zabalíme znovu stejným způsobem do dalšího plátku těsta na jarní závitky (každá taštička tak bude zabalená dvakrát).

Taštičky smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Přendáme na papírové ubrousky, aby se do nich mohl vsáknout přebytečný olej z usmažených taštiček, které pak servírujeme vlažné s tatarskou omáčkou a nasekanou pažitkou.

Rillettes – francouzská lososová pomazánka

Pro 8 kanapek si připravíme 300 g lososa vcelku i s kůží, 120 g uzeného lososa, 4 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní, sůl, pepř, šťávu z 1 citrónu, pažitku nebo jarní cibulku, 1 mladou neoloupanou cuketu a na ozdobu bylinky, papriku, ředkvičky, mrkev.

Na vývar budeme potřebovat 0,2 litru bílého vína, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 tenké plátky omytého citrónu i se slupkou, 2 bobkové listy, špetku soli, 10cm stonek z řapíkatého celeru, 5cm pórek a snítku tymiánu.

Všechny ingredience na vývar vaříme v rendlíku s 0,5 litry vody asi 10 minut. Poté do vývaru vložíme lososa vcelku i s kůží a necháme vařit dalších přibližně 15 minut.

Až je losos dobře provařený, stáhneme rendlík z ohně, aby losos vychladl ve vývaru. Pak z lososa obereme světlé maso (tmavé maso a kůži nepoužijeme), které natrháme do misky, přidáme nasekaného uzeného lososa a majonézu. Směs dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a dáme odležet do chladničky na minimálně 2 hodiny.

Před servírováním vmícháme do směsi nasekanou pažitku nebo jarní cibulku.

Škrabkou na brambory z cukety vytvoříme podélné tenké plátky, na které naneseme pomazánku a jemně je srolujeme. Každou rolku pestře ozdobíme bylinkami, kousky ředkviček, nudličkami papriky a mrkve.

Pita kanapky s cherry rajčaty

Na 8 kanapek potřebujeme 2 pita chleby, 4 cherry rajčata, 1 lžíci oleje, 2 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní, na ozdobení 8 piniových oříšků, mák a 2 lžíce bazalkového pesta.

Pita chléb nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 4 cm x 4 cm a nasucho je v pánvi lehce osmahneme.

Cherry rajčata rozkrojíme na poloviny a opečeme na oleji (půlky rajčat dáváme na pánev vždy rozkrojenou plochou směrem dolů).

Na každý čtverec pita chleba nejdříve zdobicím sáčkem s ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, kterou posypeme mákem, pak položíme půlku cherry rajčete a na závěr poklademe bazalkovým pestem a piniovým oříškem.

Zdobené fíky s parmskou šunkou

Na 4 porce potřebujeme 4 zralé fíky, 8 plátků parmské šunky, 100 g nivy rozkrájené na 16 kostiček, 1 snítku čerstvého tymiánu a 4 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní.

Fíky rozčtvrtíme a každou čtvrtku obalíme v půlce plátku parmské šunky, přidáme kostičku nivy a krátce (asi 4 minuty) zapečeme v troubě pod grilem rozehřátým na 220 °C.

Zapečené fíky ozdobíme nočkem majonézy a kouskem snítky tymiánu.

Pikantní kostky z opečeného lososa

Pro 4 porce si připravíme 400 g čerstvého vysokého filetu z lososa bez kůže, sůl, 2 lžíce semínek černého sezamu, 4 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní, rozmarýnové krekry, jemně nakrájenou slupku z 1 menší omyté salátové okurky, 1 chilli papričku a 2 lžíce pikantní chilli thajské omáčky sladkopálivé chuti.

Lososa nakrájíme na hranoly tak, aby jeho krátké strany měly asi 3 cm. Lehce je po obvodu osolíme a obalíme v sezamových semínkách.

Zprudka – ale velmi krátce – hranoly lososa opečeme z každé strany v rozpálené pánvi. Maso uvnitř musí zůstat růžové a tedy šťavnaté.

Opečené hranoly lososa nakrájíme na kostky. Ozdobíme majonézou a zakápneme dresinkem, který si připravíme smícháním jemně nakrájené okurkové slupky s drobnými kostičkami chilli papričky a pikantní thajskou omáčkou.

Servírujeme na rozmarýnových krekrech.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Chuťovky pro dobrou party – a bude nezapomenutelná!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci