Začít teď s dietou? Hloupost!
2.5.2009 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEZima byla dlouhá a jaro skoro přechází do léta. Nicméně tělo se oblafnout nenechá a jarní únavě podléhá i bez jara. Co s tím? Hlavně nezačínat hubnout! Jarní únava trápí tři čtvrtiny lidí, ženy mnohem častěji než muže. „Pro toto období je typická únava, nedostatek energie, nepozornost, kolísání nálad a u některých lidí také deprese,“ popisuje psycholožka Šárka Slabá z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.
Redukční dieta = nemoc
Snažit se zlepšit náladu tím, že začneme držet redukční dietu, abychom měli lepší pocit alespoň ze svého těla, je podle lékařů hloupost. Pouštět se do těchto diet je v tomto období velká chyba. „Hubnout nemůže člověk trpící jarní únavou,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.
Již tak vyčerpaný organismus zatížíme ještě redukční či detoxikační dietou, případně extrémním sportem (zejména v případech, když jediný pohyb, který jsme dosud neměli, byla cesta z kanceláře k autu nebo autobusu). Nemůžeme se potom divit, že po týdnu nového životního stylu skončíme v posteli s virózou, angínou nebo se nám přinejmenším udělá pořádný opar.
Jak na únavu?
Stejně špatná je postelová metoda. Myslet si, že v peřinách se z únavy vyspím je nesmysl. S únavou začněme bojovat procházky na čerstvém vzduchu. „Měli bychom vyrazit ven a nechat se světlem a teplem slunce dobít,“ radí psycholožka Šárka Slabá.
Při pohybu venku se nám v těle začne tvořit serotonin, kterému se říká hormon štěstí. „Náš pocit pohody je tím odstartovaný,“ popsala psycholožka. Tělo tak zvolna nastartujeme na plný výkon, zvlášť když využijeme nabídky jarní přírody a obohatíme jídelníček o bylinky a zelené natě.
Barevný jídelníček
Bylinky dokáží jídelníček nejen krásně probarvit, ale nastartují metabolismus, jde o další způsob, jak bojovat proti únavě. „Kytičky“ můžete přidat do jakéhokoli pokrmu nebo si z nich uvařit čaj. „Bylinné čaje by se v tomto období měly připravovat z čerstvých rostlin, nejvhodnější je čtrnáctidenní popíjení tří šálků čaje denně,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.
Čaj si můžete uvařit z kopřivy, smetanky lékařské, popence a potočnice. V obchodě koupíme nebo si sami vypěstujeme pažitku, řeřichu, bazalku a bohatě je přidáváme do pokrmů.
Veselá večeře
Lehkou a vitaminy nabitou večeři si můžete složit třeba mrkvové polévky a zeleninového salátu se s mozzarellou.
Mrkvová polévka s kopřivou
1 kg mrkve, 50 g másla, kysaná smetana, sůl, pepř, kopřivy
Mrkev oškrábeme, nakrájíme na kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mrkev a lehce osmahneme. Zalijeme cca 1 litrem vody a vaříme do změknutí. Mrkev poté ponorným mixérem rozmixujeme. Vznikne hutná mrkvová polévka (pyré), neředíme ji. Ochutíme solí a čerstvě namletým barevným pepřem. Na talíři ji ozdobíme najemno nasekanou kopřivou a lžící kysané smetany.
Jarní salát se smetankou, kopřivou a rukolou
Zeleninu omyjeme, salátové listy natrháme, ředkvičky a cibuli nakrájíme na čtvrtky, přidáme smetanku, kopřivy a rukolu. Rozdělíme do misek. Navrch nakrájíme na kousky mozzarellu a zalijeme zálivkou. Potřebujeme:
- 2 hlávkové saláty
- svazek ředkviček
- svazek naťové cibule
- hrst lístků smetanky lékařské
- hrst najemno nasekaných kopřiv
- 100 gramů rukoly
- balení mozzarelly
Zálivku připravíme z těchto ingrediencí: 2 limety vymačkáme i s dužinou, 2 lžíce olivového oleje, lžička moučkového cukru, sůl, čerstvě namletý pepř, 1dcl vody (vodu můžeme nahradit bílým jogurtem).
boh
Podělte se s námi