S melounem se dají v kuchyni dělat divy

4.8.2015 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Sladký vychlazený meloun – to je něco! Už jsme si zvykli, že melouny můžeme prakticky dostat celý rok. Ale ty skutečně neodolatelné přicházejí v polovině prázdnin. Neodříkejme si je. Mají spoustu vitamínů a pomůžou i sexu...

melouny

Meloun je hlavně dobrý – no a pak má také poměrně vysoký obsah vitaminu C, vitaminy skupiny B, zejména vitamin B6 - pyridoxin, potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3 - niacin, důležitý pro okysličování organismu a kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy, plodnost a správný vývoj plodu ve všech stádiích. 

Nejvíce se u nás prodávají a konzumují melouny vodní. Kdo kupuje tuhle sladkou dobrotu často, jistě se vyzná. Pro ty ostatní máme pár jednoduchých rad:

Vodní meloun
U nás nejznámější druh melounu, který můžete koupit od léta do začátku podzimu. Plody okolo 2 kg jsou nejchutnější.

Meloun medový
Má jiskřivě žlutou kůru a zelenou dužinu. Hodí se k tradiční parmské šunce, lososu nebo také ke sladkému vínu.

Ananasový meloun
Má stejnou slupku jako meloun vodní. Rozdíl je v barvě - uvnitř je anasový meloun jasně žlutý a chutná jako zralý ananas. Je vhodný při dietách jako náhrada sladkého.

Gallia
Malý, cukrový plod chutná jako nektarinky. Chutná nejlépe chlazený, pozor na jeho trvanlivost – i v ledničce vydrží krátce a ztrácí chuť.

Meloun Kantalup
Nejmenší , ale chuťově nejvýraznější. Voní jako ananas a má sladkou dužinu. Výborně chutná v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.

Charentais
Má dužinu v barvě meruněk. Je oblíbeným předkrmem nebo dezertem. Chutí připomíná papayu a ananas.

Na rakovinu i potenci

Meloun je také skvělým zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu, chrání sliznice těla, zároveň udržuje ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je prevencí některých typů rakoviny.

A podle odborní studie amerických vědců z Texasu také vodní meloun obsahuje účinné látky, které působí pozitivně na mužskou erekci. A síla jejich účinku se při pravidelné konzumaci vodního melounu směle vyrovná viagře.

Klidně s ním hubněte!

A kdo právě hubně, ať se klidně směje poznámkám, meloun je kvůli obsaženým cukrům nepříliš vhodnou potravinou. Skládá se totiž až z 90% z vody, cukry tvoří jen asi 3-12% v závislosti na odrůdě. Nejméně cukru má meloun vodní, více pak meloun cukrový.

Meloun je v kombinaci s ovocem ideální do ovocných salátů, čerstvých dezertů s tvarohem a jogurtem, rozmixovaný nebo pokrájený se hodí do nealkoholických i alkoholických koktejlů, někteří gurmáni ho dokonce používají i do zeleninových salátů s přidáním např. sýra a ořechů.

A co pro vaření?

Samozřejmě se meloun používá i k přípravě vařených pokrmů, masa nevyjámaje. Zkuste si uvařit některé z nabízených jídel.

Steaky na grilu s melounem

Na čtyři porce potřebujeme 4 steaky z vepřové panenky, půl šálku kaše z melounu (rozmačkáme vidličkou či umixjeme), 2 polévkové lžíce medu , čtvrt šálku limetkové šťávy, dvě polévkové lžíce margarínu, osmina lžička kari, 120 g smetanového sýra, 2-4 polévkové lžíce mléka, 4 plátky (asi 1,5 cm silné) melounu bez slupky, muškátový oříšek.

V pánvičce na středním plameni smícháme melounovou kaši, med, limetovou šťávu, margarín a kari. Jakmile se margarin rozehřeje, odstraníme z ohně, vložíme do směsi maso a připravíme si omáčku. Na teple mícháme smetanový sýr a mléko, dokud není omáčka hladké konzistence.

Maso grilujeme asi 15-20 minut, při obracení potíráme zbylou marinádou. Po ugrilování maso servírujeme na talíři, na každou porci lžicí do středu masa umístíme rozehřátý sýr. Jako obloha poslouží plátky melounu (můžeme je také krátce (2 minuty) pogrilovat. Na závěr jemně ochutíme strouhaným muškátovým oříškem.

Kuřecí salát s melounem a rukolou

K rychlému letnímu salátu tropických příchutí si připravíme šťávu ze dvou limetek, dvě lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky cukru, špetku mleté pálivé papriky (lépe kajenského pepře), sůl, černý pepř mletý, půl šálku oleje (nejlépe řepkového), svazek (balení) na kousky natrhané rukoly, dva šálky vařeného kuřecího masa nakrájeného na malé kostičky, dva šálky melounu, nakrájeného na kostičky, třetinu šálku pražených mandlí.

Do velké misky dáme limetovou šťávu, zázvor, cukr, papriku, sůl, pepř, a dobře promícháme. Pomalu přidáváme olej a neustále mícháme. Je dobré tuto zálivku ponechat 24 hodin v chladničce, aby se chutě spojily. Poté přidáme rukolu (ale může být i řeřicha), kuřecí a meloun. Jemně několikrát přehodíme, pokropíme nasekanými mandlemi a můžeme se pustit do jídla.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: S melounem se dají v kuchyni dělat divy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci