Pravý domácí jogurt – není nic snazšího!
26.8.2014 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEJednou z hlavních předností jogurtu je jeho schopnost obohacovat střevní flóru, spolupůsobí i jako prevence onemocnění tlustého střeva a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Obsahuje mléčný tuk, vápník a fosfor, řadu vitamínů B, vitamin A i magnesium.
Jogurt je vhodný i v případě laktózové intolerance, pomáhá zabraňovat střevní infekci. V neposlední řadě pomáhá při péči o kůži spálenou sluncem či eliminuje nepříjemný zápachu z úst. A hlavně nám chutná!
Jedli ho i faraonové
V některých částech světa patří jogurt do jídelníčků už mnoho tisíciletí. Bohu ho prý obětovali bibličtí patriarchové Abraham a Mojžíš. Znali ho egyptští faraonové a v Indii by se dalo říct, že patří k národním pokrmům.
Nepostradatelný je i ve středomořské a balkánské kuchyni. Mnoho národů si ho vážilo natolik, že si nevěsty s sebou do nového domova odnášely do začátku kultury k výrobě jogurtu jakožto součást věna.
Nejstarší písemná zmínka o jogurtu je připisována římskému spisovateli Pliniovi staršímu. Ten ve svých zápiscích poznamenává, že některé „barbarské kmeny“ uměly „zahustit mléko na příjemně kyselou hmotu“.
Zaručuje dlouhověkost
Důkazy o existenci kysaných mléčných výrobků však sahají až do 3.tisíciletí před naším letopočtem. Prapředek dnešního jogurtu vznikl pravděpodobně na Blízkém Východě ve vaku z kozí kůže, v němž se přepravovalo mléko.
K nám se tato potravina dostala z Bulharska, které bylo až do konce 19. století pod nadvládou Turků. K původnímu způsobu výroby se vztahuje i dnešní název „jogurt“. Pochází z tureckého yogurt, což znamená zkvašené mléko.
Na konci 19. století věda odhalila účinky mléčných kultur. Známý ruský lékař a badatel, ředitel Pasteurova institutu v Paříži, prof. Iljič Mečnikov vyslovil jako první hypotézu, že dlouhověkost bulharských pastevců je dána specifickým způsobem jejich stravování, čímž vtiskl jogurtu pečeť výrobků prospěšného pro zdraví.
Poctivá svačinka
Z výživového hlediska jsou spíše vhodné méně sladké jogurty z plnotučného, nebo alespoň polotučného mléka, které neobsahují zbytečně přídatné látky. Značné popularitě, zejména u dětí, se těší jogurty ochucené.
Pořádně hustý bílý jogurt lze vždy dochutit ovocem, cereáliemi, sirupem, džemem, nugátem či čokoládou. Různé přísady by však měly tvořit maximálně 30% hmotnosti výrobku.
Svůj ideální jogurt co do složení, tak i bezesporu do chuti, si můžete udělat nakrásně i doma. Třeba když chcete připravit svým ratolestem poctivou svačinku.
Jak na to?
Připravíme si 600 ml čerstvého polotučného nebo tučného mléka (ne trvanlivé), 175 g – 200 g bílého jogurtu s živými kulturami, 1 lžička cukru, sušené mléko, ovoce či přísady na případné dochucení.
Samotná příprava jogurtu je snadná. Můžete použít jogurtovač, ale nemusíte si jej za každou cenu pořizovat. V mnohých domácnostech jej mají jen aby překážel ve skřínce...
Použijte živý jogurt jako zákvas. Když vyrobíte první dávku, můžete si z ní část uschovat jako zákvas pro dávku příští. Pro hustší jogurt použijeme trochu sušeného mléka, které rozpustíme v mléce před přidáním zákvasu.
- Vlijeme mléko do rendlíku a uvedeme do varu. Odstavíme nádobu z ohně a necháme mléko vychladnout na 45 °C.
- V případě, že nemáme teploměr, vyzkoušíme teplotu prstem - mléko by mělo být o něco teplejší, než je pro kůži příjemné. Přelijeme mléko do středně velké sterilizované misky.
- Nyní je čas všlehat do mléka živý jogurt, můžeme osladit trochou cukru. Jogurt poté není tak kyselý, ale sladký také není. Zakryjeme misku čistou potravinářskou fólií a zabalíme do několika vrstev utěrek. Pak ji ponecháme stát na teplém místě asi 10 hodin, nebo dokud neztuhne.
- Hotový jogurt potom přendáme do čisté nádoby nebo do skleniček.
- Jednoduchý dezert můžeme připravit tak, že do přírodního jogurtu vmícháme libovolné přísady, například ovoce.
- Co nesníme hned, uložíme do ledničky, kde jej můžeme uchovávat 4-5 dní.
tzv, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi