Komu vděčíme za tortillu a jiné mexické pochoutky?

8.11.2013 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Kultury z celého světa se vzájemně promíchávají, je čím dál tím těžší rozluštit, odkud který pokrm pochází. Také mexická tortilla už na našem stole zcela zdomácněla, i když ještě nedávno ji v srdci Evropy nikdo neznal.

mexická kuchyně

Kde se tedy vzala typická jihoamerická placka v srdci Evropy a komu vděčíme za inspiraci pro dnešní populární recepty?

V předkolumbovské Americe platilo území dnešního Mexika za zemědělsky nejvyspělejší oblast a hlavní pěstovanou plodinou tam byla kukuřice. Nejčastější stravou byly placky z kukuřičné mouky, které se v aztéckém Mexiku nazývaly tortilly.

„Chlebové placky jsou v různých podobách známy po celém světě. Znali je už staří Egypťané a podobné chutě si osvojili i Židé, Indové nebo třeba Italové. Indiáni první placky připravovali z kukuřičné mouky. Pšeničnou mouku, která je v dnešní době stále běžnější, přivezli až Španělé,“ uvádí Martina Horáková z mexického fast foodu Rancheros.

Není tortilla jako tortilla

Kukuřičná mouka, která je v dnešní době stále oblíbenější, byla přivezena do Evropy až na přelomu 16. a 17. století. Pšeničná i kukuřičná placka se i dnes používá především k balení pokrmů, jako například burrito, wrap nebo tacos.

„Nepleťme si tortillu španělskou a mexickou, každá je úplně jiná. Mají sice společné jméno, ale receptura se výrazně liší. Ve Španělsku dostanete vysokou vaječnou omeletu s mnoha dalšími ingrediencemi, například brambory nebo chorizem, v Mexiku pak tenkou placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky,“ vysvětluje Horáková.

Placka mnoha tváří

Když tortillu naplníte rýží, fazolemi, masem, zeleninovou směsí pico de gallo a volitelně třeba i sýrem, zakysanou smetanou a salsou, vznikne tradiční mexické Burrito. „Naopak do wrapu se fazole ani rýže nepoužívají,“ upozorňuje provozovatelka mexického fast foodu.

Quesadilla je opečená pšeničná tortilla naplněná masem, kukuřicí a sýrem. Tacos jsou malé křupavé kukuřičné tortilly. Většinou se plní ledovým salátem, kukuřicí, masem, zakysanou smetanou, sýrem a salsou.

„Neměli bychom zapomenout ani na flautas, což jsou kukuřičné tortilly naplněné kuřecím masem a fazolovým pyré, dochucené koriandrem a sýrem. A když na trojúhelníčky nakrájenou tortillu z kukuřičné mouky posypete sýrem čedar a doplníte papričkami jalapeño, vzniknou oblíbené Nachos,“ objasňuje Martina Horáková.

„Poprvé tak udělal v roce 1943 Mexičan Ignacio "Nacho" Anaya,“ dodává.

Zrna plné zdraví

Kukuřice je ze zdravotního hlediska ideální součástí jídelníčku. „Je bohatá na prospěšné látky, jako je vitamín B, některé užitečné kyseliny nebo thiamin. Ten pomáhá zprostředkovávat přenos vzruchů v nervové soustavě, a tím stimuluje paměť,“ říká provozovatelka restaurace Rancheros.

Čerstvou kukuřici použijete při přípravě mexických tacos nebo flautas, ale i jako náplň do tortilly.

Kam na „Mexiko“

Autentickou mexickou kuchyni můžete ochutnat i v českých restauracích, například  Rancheros v pražském Centru Černý Most. Burrita, wrapy, flautas, tacos nebo quesadilly, vše dle tradičních receptur a s domácími čerstvě vyráběnými salsami. Veškerá jídla v Rancheros se připravují z čerstvých surovin přímo na místě podle přání zákazníka.

V nabídce náplní jsou čtyři druhy masa - hovězí, vepřové, kuřecí a masová směs picadillo, tři druhy rýže - bílá, papriková a koriandrová, dva druhy fazolí - černé a hnědé a dva druhy zeleninových směsí - rajčatová a kukuřičná. Každé jídlo lze na míru dochutit salsami v pěti stupních pálivosti od nepálivého guacamole až po nejpálivější Habanero.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Komu vděčíme za tortillu a jiné mexické pochoutky?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci