Umíte si správně objednat vaši oblíbenou kávu?

22.5.2013 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Stalo se vám někdy, že jste se dostali v kavárně či restauraci do úzkých a nevěděli, co si pod konkrétními názvy káv představit? A bylo to navíc při rande či důležité obchodní schůzce?

káva

Pokud chcete předejít dalšímu faux-pas, pojďte se seznámit základním názvoslovím jednotlivých druhů kávových nápojů, jež jsou odvozeny od klasického espressa.

Espresso a voda

Espresso, pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25 – 30 mililitrů čerstvé vody.

"Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin. Espresso je základem pro několik kávových nápojů,“ prozrazuje Luboš Martínek (na snímku vpravo), šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.

Espresso Doppio, anglicky nazývané double shot, je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku.

K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.

Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů.

Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15- 18 vteřin.

Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. „Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo,“ prozrazuje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe

Nevhodné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru - příliš. dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.

Espresso a mléko

Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna.

„Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí,“ popisuje Luboš Martínek.

Flat White se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.

Latte Macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso.

Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené. Blízkým příbuzným tohoto nápoje je Caffé Latte - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Café Mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso Macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. „Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto,“ upřesňuje Luboš Martínek, šéfbarista CrossCafe.

Upozornění na závěr: Piccolo

V mnoha českých restauracích či barech mají v nabídce kávy také Piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso.

„Pojmenování piccolo pomalu ustupuje, ale překážkou je právě velmi silné zakořenění v myslích českých zákazníků. Hosté jej po baristech často požadují a nechce-li podnik jít do konfliktu s hostem, musí tento požadavek plně akceptovat,“ upřesňuje Luboš Martínek z CrossCafe.

zto. ŽenyproŽeny.cz
Foto: CrossCafe a archiv

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Umíte si správně objednat vaši oblíbenou kávu?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci