Buďte originální – zapečte svůj valentýnský vzkaz
28.1.2013 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLETento autor zamilovaných přáníček tak obnovil tradici, která je dnes známa po celém světě.
Valentýnské zakousnutí
U nás se svátek zamilovaných začal slavit poměrně nedávno. Tento sváteční den je úzce spjat s psanými valentýnkami a drobnými dárky, které si zamilovaní partneři navzájem předávají. Mnohem méně je pak tento den spjat s gastronomií. Ovšem i naše babičky už dávno věděly, že láska prochází žaludkem.
Buďte tedy originální a místo tradiční valentýnky připravte svému milému valentýnské menu se sladkou tečkou na závěr. Vyzkoušejte třeba valentýnské cup cakes. Netradičně můžete své nejvřelejší city vyjádřit třeba tím, že zapečete zamilovaný vzkaz do tohoto dezertu.
Malý dortík s láskyplným vzkazem aneb Valentýnské cup cakes
Ingredience na cca 12 cup cakes:
- 375 g hladké mouky
- 2 pytlíky kypřícího prášku
- 1 lžička soli
- 350 g krupicového cukru
- 70 g kakaa
- 70 g vanilkového cukru
- 190 g přepuštěného a zchladlého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 375 ml polotučného mléka
- 5 vajec
Předehřejte si troubu na 160° C. Připravte si do mísy suché ingredience a smíchejte je. Rostlinný tuk Hera promíchejte s polovinou mléka a pak opatrně přelijte k suché směsi. Zbytek mléka prošlehejte s vejci a přilijte do mísy. Vzniklé těsto bude spíš tekutější. Rozlijte do formy na muffiny a pečte při 160° C 15 – 20 min.
Tip Josefa Vícha:
Pro lepší chuť můžete přidat do hotového těsta i kousky hořké čokolády
Krém na ozdobení:
- 220 g Hera máslová příchuť
- 400 g práškového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 lžíce mléka
Nejdřív si rozšlehejte změklou Heru. Pak přidejte cukr a vanilkový extrakt a šlehejte mixérem nebo v robotu aspoň 5-10 minut. V průběhu přidejte 1-2 lžíce mléka. Vzniklým krémem naplňte cukrářský́ sáček a ozdobte cupcakes. Dílo ozdobte srdíčky od Dr. Oetkera.
Tip Josefe Vícha:
Zdobte ihned po nastříkání krému, aby krém nezatuhl a zdobení drželo.
Valentýnská srdíčka
Doba přípravy cca. 20 minut + chlazení / doba pečení 10 - 12 minut
Ingredience na 11 - 12 sušenek:
- 100 g studeného rostlinného tuku Hera
- 125 g hladké mouky + navíc na pomoučnění
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- Na dokončení:
- 6 lžic malinové marmelády
Tip Josefa Vícha:
Pro zvýraznění těsta můžete použít citronovou kůru
Postup:
- Předehřejte troubu na 160° C
- Nakrájejte Heru na male kousky
- Přesejte mouku do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutek a kousky rostlinného tuku Hera. Rychle promíchejte vařečkou, pak těsto vypracujte do tuha ručním mixérem nebo studenýma rukama (důkladně promíchat, ale ne dlouho!). Zabalte těsto do fólie a vložte na 30 minut do lednice.
- Moukou si zlehka poprašte pracovní plochu, na které rozválejte těsto na 4 mm. Vykrajovátkem ve tvaru srdce, vykrojte 22 - 24 srdcí, polovinu z nich uprostřed ještě vykrojte malým srdíčkem. Vložte srdíčka na plech s pečícím papírem (i ta malinká vykrojená srdíčka).
- Srdíčka pečte v předehřáté troubě 10-12 minut, dokud nebudou dozlatova upečeny (Sušenky budou po vyndání měkké, ale po zchladnutí ztvrdnou). Sušenky nechte vychladnout na pečícím plechu.
Dokončení:
Potřete srdce bez děr malinovou marmeládou a slepte je se srdci s vykrojenou dírou. Malinká srdíčka můžete jíst jen tak a nebo je použijte na dekoraci jiného dezertu.
Varianty
K dochucení sušenek můžete přidat ½ lžičky skořice nebo zázvoru.
re
Podělte se s námi