Na Oscara si myslí slovensko-český film Až do města Aš

4.11.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Na nehercích stojí nový slovensko-český film scenáristky a režisérky Ivety Grófové nazvaný Až do města Aš. Na snímku, který Slováci vyslali do nominací na Oscara, se podílela i Česká televize.

Až do města Aš

Debutující filmová režisérka téměř celý film, který závěrem roku zavítá i do českých kin, natočila v Aši. Kombinuje syrový realismus se snovou animací: Vypráví příběh mladé naivní dívky, která opouští svou rodinu na Slovensku a vydává se za lepším životem do vzdáleného západočeského města.

Sny se rozplývají

Její divoká spolubydlící ji seznamuje s odvrácenou stranou života v tomto pohraničním městě, do kterého se Dorotka stále hlouběji propadá. Její sny postupně mizí a návrat domů není možný.

Video

Hlavní roli ztvárnila Dorota Billá, která pochází z romské komunity. Silnou zkušeností bylo natáčení i pro její spoluhráčku Silvii Halušicovou. "Při natáčení jsem se snažila autenticky zachytit postupnou zvláštní přeměnu hlavní hrdinky," uvedla Grófová, která se nejprve v Aši připravovala na natočení dokumentu.

Poznala řadu příběhů dívek, které sociální situace dohnala k tomu, že práci v textilce vyměnily za práci v nevěstinci nebo se nechaly vydržovat německými důchodci. S Markem Leščákem pak začala psát na základě odpozorovaných situací novou verzi scénáře pro hraný film. Spolupracovala s kameramankou Vierou Bačíkovou.

Pomohl mobil a webkamera

Hlavní představitelku nejprve hledala na středních školách, nakonec ji objevila až u Bardějova. Představitelka druhé hlavní role si prý spíše našla ji, scénář jim Grófová přizpůsobila na tělo. Snímek natočila na digitální kameru a vkomponovala do něj i záběry z mobilu či z webkamery.

Podle režisérky bylo cílem zachytit co nejvěrněji motivace dívky z tohoto prostředí k drsným životním rozhodnutím, které se mohou zdát amorální. Když ztratí práci, nic jiného jí nezbývá.

Grófová vytvořila sociální drama inspirované reálným prostředím a osudy žen, které se snaží vydělat na maloměstě peníze, ale někdy jim jde bohužel pouze o přežití.

bri

Přečtěte si také

 


Diskuse: Na Oscara si myslí slovensko-český film Až do města Aš

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci