Kuchyně na zahradním grilu

17.7.2012 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Čas prázdnin a dovolených je jako stvořený pro odpočinek na zahradě vašeho domu, na chatě nebo chalupě. A nejen tam patří k zábavě letní grilovací party, na které se pak po zbytek roku vzpomíná.

mountfield

Do zahrady si můžete vybrat černý nebo nerez gril, najdete však i modely ve výrazné červené nebo příjemné smetanové barvě.

Praskající oheň pod seletem, které na rožni získává lákavou zlatavou barvu a křupavou kůrčičku, neodolatelná vůně masa, sklenička dobrého vína nebo piva. K tomu klobásky, špízy, steaky i šťavnatá zelenina, které si vedle selátka připravujete na zahradních grilech. A sliny se sbíhají…

Že ale nemáte zahradní gril, na kterém byste si mohli celé prase ugrilovat? Pořiďte si pořádný gril na sele vhodný ke grilování velkých porcí masa. Kvalitní multifunkční grily na sele, krůtu či kýtu jsou vybaveny otočnou grilovací jehlou poháněnou elektromotorem a jejich instalace i rozložení by měly být snadné.


Zahradní gril, na kterém si můžete ugrilovat třeba celé sele, se hodí pro každou zahradní party.

Barevná zahrada

Vedle grilu na sele se hodí grily na plyn nebo na dřevěné uhlí pro grilování steaků, ovoce a zeleniny. Řada těch, kteří se v grilovací branži pohybují dlouhá léta a sledují i nejnovější trendy, si libují v přípravě masa na grilech na dřevěné uhlí. Ty mají speciální systémy pro rychlé zapálení a zhašení uhlíků. Místo zdlouhavého rozpalování – příčině odvratu mnohých uživatelů od těchto modelů grilů, jsou zapáleny během několika vteřin. Stačí jedna sirka, listy novin a dřevěné uhlí. Pak už jen zbývá vydržet pár minut, než se uhlíky rozžhaví na tu správnou teplotu pro grilování.


Moderní grily na dřevěné uhlí jsou zapáleny během několika vteřin. Stačí jen jedna sirka, listy novin a dřevěné uhlí.

Příprava masa na grilu znamená nejen zábavu, ale i šetrnou přípravu pokrmu. S tím si umí poradit jak grily na dřevěné uhlí, které jsou vybaveny regulací síly plamene, tak i plynové grily, jejichž teplotu si můžete regulovat pomocí hořáků. Plynové grily jsou navíc běžně vybaveny plotýnkou a poklopem. Pod tím se točí horký vzduch, který stahuje vlákna v mase, takže veškerá šťáva zůstáván uvnitř a nepřipaluje se na roštu.

Grily na plyn mají odkladové plochy, boční hořáky a postranní ploténky nebo i zadní ohřev pro rozpékání pečiva. Do zahrady si můžete vybrat černý nebo nerez gril, najdete však i ty ve výrazné červené nebo příjemné smetanové barvě. Speciálním systémem v podobě dvou kovových misek se mohou chlubit některé grily na plyn. Vše, co grilujete, může díky nim získat chuť a vůni koření, piva či vína, které do nich nalijete. Výsledkem přirozeného procesu odpařování tekutiny je maso na sto různých vůní a chutí.

Ať už grilujete na grilu na dřevěné uhlí nebo na plyn, důležitá je vedle jídla především pohoda, dobrá nálada a příjemná atmosféra v prostoru vaší zahrady.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Kuchyně na zahradním grilu

gril

13.6.2013   |   13:04   |   od: majkl
Velice pěkný článek a musím souhlasit, při grilování je nejdůležitější pohoda a dobrá atmosféra.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 13. 6. 2013 13:04
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci