Hruškový koláč s rozinkami

Kategorie: Pečené
Autor: Nela
Doba přípravy: do 60 minut
Diskuse: žádný příspěvek 
Hruškový koláč s rozinkami

Ingredience

Křehký americký hruškový koláč připravíme z 85 g másla, 150 g polohrubé mouky, žloutku a soli. Dále potřebujeme osm tenkých plátků slaniny, dvě hrušky, polévkovou lžíci moučkového cukru, citrónovou šťávu, pět lžic mléka, dvě vejce, 100 g šlehačky, pepř, špetku tymiánu, 120 g rozinek (nebo sušených amerických brusinek) a tuk s moukou na vymazání formy.

Postup přípravy

Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Pak máslo utřeme se žloutkem, přidáme mouku a špetku soli. Takto vypracované těsto zabalíme do fólie a na půl hodiny uložíme odpočinout do chladničky.

Mezitím na pánev poklademe plátky slaniny a necháme je opéct dokřupava.

Omyté hrušky rozkrojíme na čtvrtinky, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky.

Na pánvi rozpustíme lžíci másla, vmícháme moučkový cukr a krátce orestujeme plátky hrušek, zakápneme citrónovou šťávou.

Rozšleháme mléko, smetanu a dvě vejce. Osolíme, opepříme a přidáme tymián.

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme těsto dokulata (asi 25 cm v průměru). Těstem vyložíme vymazanou a vysypanou rozevíratelnou dortovou formu.

Na těsto naklademe plátky slaniny, plátky hrušek a rozinky (nebo sušené americké brusinky). Zalijeme mlékem rozšlehaným se smetanou a vejci.

Pečeme v předehřáté troubě (175 – 200 °C) přibližně 35 až 45 minut.

Koláč vyklopíme z formy a podáváme teplý nebo studený.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi

Diskuse: Hruškový koláč s rozinkami

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci