Vaříme oběd, kterým se léčil slavný Ernest Hemingway

28.1.2012 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Menu světových restaurací či hotelů mívají různé taháky a triky. Například oblíbená jídla celebrit. Hotel Gritti Palace v Benátkách si bere za spojence slavného Ernesta Hemingwaye.

recepty Hemingway

Grittiho palác z roku 1525 se nachází v části San Marco nedaleko Opery La Fenice, Baziliky sv. Marka a Náměstí San Trovaso. Hoteloví hosté si mohou v menu vybrat pokrmy, jež po leteckých haváriích v Africe pomohly vyléčit zraněného amerického spisovatele, nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Hemingway v benátském historickém hotelu strávil několik měsíců poté, co se zranil při letecké havárii u vodopádů v Ugandě, kde byl na výletě se svou čtvrtou ženou. Následující den pak byl zraněn při explozi při letu na ošetřovnu. Utrpěl popáleniny, zlomeninu lebky a poranění jater a ledvin. Nehody vyvolaly spekulace, že spisovatel při nich zahynul.


Ernest Hemingway, vpravo v době I. světové války.

Ordinoval si krevety a víno

Novinářům pak v Benátkách řekl, že odmítá léčbu a jako léčebnou terapii má italské víno a pochutiny místní kuchyně. „Oznámil, že zůstane v Benátkách, aby se po zraněních, která utrpěl při známých nehodách v Africe, uzdravil účinnou léčbou postavenou na smažených krevetách a vínech z oblasti Valpolicella," psal 24. března 1954 italský list Il Gazzettino Sera.


Hotel Gritti Palace v Benátkách

Hotel Gritti Palace nabízí pokrmy, na kterých si spisovatel údajně pochutnával: rizoto s z mořských plodů a krémovou polévku z korýšů, kachnu se zázvorem a medem v omáčce z portského. Jako dezert pak čokoládový doutník v omáčce z burbonu, který připomíná spisovatelovu slabosti pro Kubu a dobrou whisky.

Pro ty, kteří snad do Benátek honem nezamíří, nabízíme alespoň dva recepty. Jestli jsou opravdu jídla léčivá posuďte sami. My můžeme jen potvrdit, že chutnají skvěle.

Krémová krevetová polévka

Krémovou polévku z krevet uvaříme za půl hodinky, potřebujeme na ní 400 vařených krevet, jednu smetanu, 50 g másla, hrst petržele, sůl, dva stonky řapíkatého celeru, tymián, bobkový list, mletý pepř, 50 g rajského protlaku, 150 g bílého vína a tři deci vody

V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli a celer. Orestujeme do sklovata.

Přilijeme víno, vodu, smetanu a přidáme tymián, bobkový list a polovinu krevet. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 20 minut.

Poté vše po několika dávkách rozmixujeme v mixeru, vrátíme do hrnce a pyré dochutíme solí, pepřem a přidáme protlak.

Zbývající krevety nasekáme na malé kousky a přidáme do polévky a tři minuty povaříme.

Při servírování na talíři posypeme petrželkou.

Rizoto z mořských plodů

Rizoto z mořských plodů je typický reprezentant benátské kuchyně. Příprava jídla je velmi jednoduchá, i laik je s ním za hodinku hotov.

Pro čtyři osoby potřebujeme 450 g syrových krevet, stroužek česneku, bobkový list, tři lžíce extra panenského olivového oleje, 85 g másla, dvě šalotky nebo malé cibule, jemně nasekané, 400 g rýže, 125 ml suchého bílého vína, lžičku rajčatového protlaku, polévkovou lžíci nasekané čerstvé petrželky, sůl, pepř.



Ve velkém hrnci dáme vařit asi litr vody se lžící soli. Do vroucí vody dáme krevety, česnek a bobkový list a necháme tři až pět minut povařit (záleží na velikosti krevet). Jsou-li krevety velké, můžete je nakrájet, lepší jsou větší kusy.

Ve vysoké pánve s puklicí rozpálíme olej a třetinu másla a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme rýži a zamícháme, aby se pokud možno všechny zrnka obalila směsí oleje a másla.

Po chvilce, když začne rýže na pánvi šustit, rýži podlijeme vínem, přikryjeme pokličkou a při nízkém plameni necháme víno vsáknout. Nato dolijeme vodou tak, aby rýže byla potopená ve vroucí vodě asi 10 minut. Poměr rýže a vody je přibližně 1:2.

Po zmíněných deseti minutách přidáme krevety a rajský protlak, zamícháme a necháme pod pokličkou do doby, kdy bude rýže správně uvařená. Zrnko by mělo být na povrchu uvařené, ale ve středu ještě jemně křupavé.

Sundáme pánev z plotýnky, přidáme na rýži s krevetami zbylé máslo. Jídlo dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme 10 minut pod pokličkou odpočinout. Při servírování dozdobíme na talíři petrželkou.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Vaříme oběd, kterým se léčil slavný Ernest Hemingway

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci