Upečte si máslové mušličky
10.12.2011 01:30 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLESpolečně se značkou Schwartau, která je na trhu již 100 let, si vám dovolujeme přinést pár inspirujících vánočních receptů, které vám pomohou dotvořit krásnou a neopakovatelnou vánoční atmosféru.
Vyzkoušejte zajímavé recepty, naplňte svůj domov nádhernou vůní vánočního cukroví, zákusků a dortů a vychutnejte si se svými blízkými příjemnou vánoční pohodu!
Máslové mušličky plněné džemem a sypané kokosem
Ingredience:
250 g másla (tuku na pečení)
370 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku
citrónová kůra
džem Schwartau – rybízový, jahodový, malinový, višňový
Postup:
Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem. Do mouky s pudinkem přidáme máslovou směs, nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto, které necháme přes noc v chladničce odležet.
Druhý den trochou tuku vymažeme formičky ve tvaru mušliček nebo košíčků, naplníme je těstem a vytvarujeme tak, aby nebyly zcela zaplněné.
Pečeme v troubě, dokud nebude mít cukroví nazlátlou barvu. Pak je vyklepněme z formiček a spojujeme sobě vždy 2 pomocí džemu.
- TIP 1 – Cukroví můžete ještě obalit v kokosu.
- TIP 2 – Abyste mohli cukroví z formiček dobře vyklepnout, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Teprve potom vyklepněte cukroví – s utěrkou na formičce.
- TIP 3 – Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidat i trochu krému – vanilkového nebo kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem):
Krém
200 g másla
120 g cukru moučka
2 žloutky
do kakaového krému: 1 lžíce kakaa
Postup
Utřete žloutky s cukrem. Vložte do vodní lázně, ale nevařte! Směs pak
nechte vychladnout.
Utřete máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmíchejte žloutkovou směs.
Křehké vánoční řezy
s džemem
Ingredience:
3 dcl medu
7 vajec
50 slunečnicového semínka
50 g kokosu
1,5 dcl oleje
150 g mletých ořechů
350 g polohrubé mouky
trocha mléka
prášek do pečiva
džem Schwartau – ideálně višeň nebo červený rybíz
Postup:
Žloutky ze 7 vajec promíchejte se 3 dcl medu a 1,5 dcl oleje. Do této směsi postupně přidejte 100 g mletých ořechů, 50 g slunečnicových semínek, 50 g kokosu, 350 g polohrubé mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby rozřeďte trochou mléka – jestliže je těsto málo řídké.
Z bílků vyšlehejte sníh, který do těsta lehce vetřete. Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech s pečícím papírem. Budete tedy péct celkem 3 plechy s těstem.
Pečte vždy při teplotě 150 – 180 °C přibližně 20 minut, až těsto bude mít nazlátlou barvu.
Po upečení a vychladnutí namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta a také na druhý plát namažte džem. Přiložte poslední díl, který posypte 50 g mletých ořechů.
- TIP – Těsto můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce,
například brusinkami, meruňkami apod.
re
Podělte se s námi