Upečte si máslové mušličky

10.12.2011 01:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Vánoční cukroví dotváří každým rokem tu pravou atmosféru Vánoc. A pečení vánočního cukroví začíná již dlouho před samotným Štědrým dnem. Někde vládnou tradiční recepty, jinde se nechají inspirovat novinkami.

Upečte si máslové mušličky

Společně se značkou Schwartau, která je na trhu již 100 let, si vám dovolujeme přinést pár inspirujících vánočních receptů, které vám pomohou dotvořit krásnou a neopakovatelnou vánoční atmosféru.

Vyzkoušejte zajímavé recepty, naplňte svůj domov nádhernou vůní vánočního cukroví, zákusků a dortů a vychutnejte si se svými blízkými příjemnou vánoční pohodu!

Máslové mušličky plněné džemem a sypané kokosem

Ingredience:
250 g másla (tuku na pečení)
370 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku
citrónová kůra
džem Schwartau – rybízový, jahodový, malinový, višňový

Postup:
Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem. Do mouky s pudinkem přidáme máslovou směs, nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto, které necháme přes noc v chladničce odležet.

Druhý den trochou tuku vymažeme formičky ve tvaru mušliček nebo košíčků, naplníme je těstem a vytvarujeme tak, aby nebyly zcela zaplněné.

Pečeme v troubě, dokud nebude mít cukroví nazlátlou barvu. Pak je vyklepněme z formiček a spojujeme sobě vždy 2 pomocí džemu.

  • TIP 1 – Cukroví můžete ještě obalit v kokosu.
  • TIP 2 – Abyste mohli cukroví z formiček dobře vyklepnout, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Teprve potom vyklepněte cukroví – s utěrkou na formičce.
  • TIP 3 – Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidat i trochu krému – vanilkového nebo kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem):

      Krém
     200 g másla
     120 g cukru moučka
     2 žloutky
     do kakaového krému: 1 lžíce kakaa

      Postup
     Utřete žloutky s cukrem. Vložte do vodní lázně, ale nevařte! Směs pak
     nechte vychladnout.

     Utřete máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmíchejte žloutkovou směs.

Křehké vánoční řezy
s džemem

Ingredience:
3 dcl medu
7 vajec
50 slunečnicového semínka
50 g kokosu
1,5 dcl oleje
150 g mletých ořechů
350 g polohrubé mouky
trocha mléka
prášek do pečiva
džem Schwartau – ideálně višeň nebo červený rybíz

Postup:
Žloutky ze 7 vajec promíchejte se 3 dcl medu a 1,5 dcl oleje. Do této směsi postupně přidejte 100 g mletých ořechů, 50 g slunečnicových semínek, 50 g kokosu, 350 g polohrubé mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby rozřeďte trochou mléka – jestliže je těsto málo řídké.

Z bílků vyšlehejte sníh, který do těsta lehce vetřete. Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech s pečícím papírem. Budete tedy péct celkem 3 plechy s těstem.

Pečte vždy při teplotě 150 – 180 °C přibližně 20 minut, až těsto bude mít nazlátlou barvu.

Po upečení a vychladnutí namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta a také na druhý plát namažte džem. Přiložte poslední díl, který posypte 50 g mletých ořechů.

  • TIP – Těsto můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce,
    například brusinkami, meruňkami apod.

re

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Upečte si máslové mušličky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci