Speciální ocet podle starodávných receptur

1.3.2011 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Sympatický Alan Coxon se řadí mezi deset nejlepších „celebrity kuchařů“, hned vedle Jamieho Olivera nebo Nigelly Lawson.

Alan Coxton

Za své kulinářské dovednosti obdržel britský šéfkuchař řadu ocenění, mimo jiné loni také cenu za svou řadu speciálních octů. Ty nyní uvádí také na český trh. Alan Coxon sám osobně připravil tři druhy octa - Staroanglický Ale-Gar, Starořecký a Římský.

Historie receptury octu Ale-Gar sahá až do 15. století v Anglii, kdy se poprvé objevil na dvorní tabuli královny Alžběty I. Coxon se zdokonalení chuti a aromatu věnoval celých 10 let, aby je znovu objevil pro moderní gastronomii.

Od salátů po sladkosti

Staroanglický Ale-Gar (na snímku uprostřed) má unikátně intenzivní, bohatou a hřejivou chuť s náznakem čokolády, skořice a také kouřového aromatu z dubového sudu.

Starořecký ocet (vlevo) kombinuje sladkost hroznového vína, jemnou hořkost koriandru a čistou, svěží kyselost vína. Aroma je lehké a ovocné.

Starořímský ocet (vpravo) vznikl jako ozvěna umění antických kuchařů, jimiž se Coxon inspiroval. Je vyroben z přírodního vína míseného s kořením, které měli starověcí Římané v oblibě. Vyznačuje se hřejivými chutěmi – římského heřmánku a dlouhého římského pepře a sladkostí medu. V příjemném chuťovém doznívání jsou znát bylinky, ovocné a květinové podtóny.

Použití octů je velmi široké, od salátových zálivek přes úpravu masa až po sladkosti.

Nabízíme vám pár receptů z kuchyně Alana Coxona za použití jeho historických octů.

Steak marinovaný v Ale-Gar s grilovanou zeleninou

Potřebujeme šest lžic Ale-Gar octa a trochu na zakapání, čtyři plátky hovězího masa na steak po 125-150 g, dvě velké cukety, příčně nakrájené na tenčí plátky, dvě papriky, zbavené semínek a nakrájené na větší kousky, dvě červené cibule, rozkrojené na klíny, čtyři lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě namletý černý pepř.

Ale-Gar nalijeme do mělké, nekovové nádoby a vložíme maso. Přikryjeme a necháme marinovat 30-40 minut, během kterých maso jednou otočíme.

Rozpálíme grilovací pánev nebo gril. Kousky cukety, paprik a cibule vložíme do mísy, přidáme dvě lžíce olivového oleje a promícháme. Zeleninu poté grilujeme jen tak dlouho, aby zůstala křehká a mírně zhnědla. Dáme stranou, ale udržujeme ji teplou na kraji pánve či grilu.

Z masa slijeme marinádu, přidáme zbytek olivového oleje a prohodíme v nádobě, aby olej maso obalil. Poté grilujeme 3-4 minuty z každé strany nebo tak dlouho, jak chceme mít maso propečené.

Steaky a zeleninu servírujeme na nahřáté talíře, trochu osolíme a opepříme a mírně zakápneme octem Ale-Gar. Ozdobíme petrželovou natí.

Tip

Namísto hovězího steaku můžete zkusit stejně připravit také zvěřinu.

Losos marinovaný v Ale-Gar

Připravíme si filety z čerstvého lososa, vykostěné a bez kůže, ocet Ale-Gar, hnědý cukr, sůl a pepř.

Nejdříve si připravíme marinádu: Ale-Gar, sůl, pepř a hnědý cukr mícháme tak dlouho, aby se cukr téměř rozpustil.

Filety položíme na malý tác a přelijeme marinádou. Necháme ležet pět minut, pak filety na dalších pět minut otočíme.

Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem. Filety vyjmeme z marinády, necháme trochu okapat a rychle opečeme z obou stran. Zalijeme marinádou, aby se na pánvi zpěnila a podle tloušťky filetu necháme dusit 2-3 minuty. Ihned podáváme, například s rýží a zeleninovou oblohou.

Vepřové na andaluzský způsob

Na čtyři porce potřebujeme dvě polévkové lžíce mleté papriky, 500 g vepřové panenky, jednu čajovou lžičku sušeného oregana, jednu čajovou lžičku sušeného tymiánu, jeden stroužek česneku, jednu polévkovou lžíci hrubozrnné mořské soli, dvě polévkové lžíce olivového oleje, jeden citron, nakrájený na klínky, čtyři lžíce Starořímského octa.

Smícháme papriku, oregano, Starořímský ocet, rozdrcený česnek a sůl s olivovým olejem, aby vznikla hustší pasta. Pastou rovnoměrně potřeme panenku, nádobu přikryjeme a uložíme do lednice, nejlépe přes noc.

Po vyjmutí z lednice panenku nakrájíme příčně na plátky. Pořádně rozehřejeme těžší pánev a maso na ní opékáme z každé strany asi 3-4 minuty, aby se propeklo i uvnitř. Poté podáváme s citronem nakrájeným na klínky a libovolnou přílohou.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Speciální ocet podle starodávných receptur

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci