Dáte si něco pikantního? Nakládaný hermelín!
13.1.2011 01:30 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEHlavně Francouzi nevěřícně kroutí hlavou, když na stůl jako českou specialitu dostanou sýr podobný camembertu, zalitý olejem a podávaný s papričkou. Překvapené výrazy brzy mizí a zůstává blažený výraz a slastné mlasknutí, když tuto lahůdku završí douškem chmelového moku.
Zkuste to sami
Zkuste si hermelín vlastnoručně naložit. Bělavě hebký zvenku a smetanově krémový uvnitř, tak by měl sýr vhodný k naložení vypadat. Pokud při výběru sáhnete po Plesnivci od Madety, chybu rozhodně neuděláte. K dostání je ve třech variantách – klasik, se zeleným pepřem nebo s paprikovým kořením. Ochucené verze jsou pro naložení přímo ideální!
Způsobů je celá řada a fantazii se meze nekladou. Pro inspiraci můžete na začátek zkusit náš recept. Při výběru sýra se řiďte pravidlem, že lepší je vždy ten měkčí a uzrálejší.
Nakládaný plesnivec
Co budete potřebovat?
- láhev od okurek
- plesnivce
- cibule, česnek
- koření: červená paprika sladká nebo pálivá, černý pepř (celý), nové koření, bobkový list, provensálské bylinky
- pálivé papričky
- rostlinný olej
- párátka
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a utřeme. Plesnivce podélně rozkrojíme na dvě poloviny.
Do utřeného česneku postupně přidáváme koření (prostor pro vaši fantazii) – červenou papriku, černý pepř, provensálské bylinky.
Vzniklou pastou k sobě poslepujeme nakrájené poloviny Plesnivce, které postupně vkládáme do láhve od okurek. Půlky k sobě připevníme párátkem, aby se při vyndavání nerozpadly!
Do každého vytvořeného patra vložíme papričky, bobkový list, nové koření a kolečka cibule. Na samotný závěr vše zalijeme olejem tak, aby byly všechny sýry ponořené.
Doba naložení se může lišit v závislosti na předchozí zralosti sýra a teplotě, ve které je uchováván (přibližně pokojová teplota).
Obecně platí, že by se měl odležet čtrnáct dní až tři týdny.
oz, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi