Dáte si něco pikantního? Nakládaný hermelín!

13.1.2011 01:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Nakládaný sýr s bílou plísní na povrchu patří spolu s utopenci, tlačenkou nebo zavináči nejen mezi nejoblíbenější lahůdky k pivu, ale je i českým unikátem a pokladem české kuchyně.

nakládaný hermelín

Hlavně Francouzi nevěřícně kroutí hlavou, když na stůl jako českou specialitu dostanou sýr podobný camembertu, zalitý olejem a podávaný s papričkou. Překvapené výrazy brzy mizí a zůstává blažený výraz a slastné mlasknutí, když tuto lahůdku završí douškem chmelového moku.

Zkuste to sami

Zkuste si hermelín vlastnoručně naložit. Bělavě hebký zvenku a smetanově krémový uvnitř, tak by měl sýr vhodný k naložení vypadat. Pokud při výběru sáhnete po Plesnivci od Madety, chybu rozhodně neuděláte. K dostání je ve třech variantách – klasik, se zeleným pepřem nebo s paprikovým kořením. Ochucené verze jsou pro naložení přímo ideální!

Způsobů je celá řada a fantazii se meze nekladou. Pro inspiraci můžete na začátek zkusit náš recept. Při výběru sýra se řiďte pravidlem, že lepší je vždy ten měkčí a uzrálejší.

Nakládaný plesnivec

Co budete potřebovat?

  • láhev od okurek
  • plesnivce
  • cibule, česnek
  • koření: červená paprika sladká nebo pálivá, černý pepř (celý), nové koření, bobkový list, provensálské bylinky
  • pálivé papričky
  • rostlinný olej
  • párátka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a utřeme. Plesnivce podélně rozkrojíme na dvě poloviny.

Do utřeného česneku postupně přidáváme koření (prostor pro vaši fantazii) – červenou papriku, černý pepř, provensálské bylinky.

Vzniklou pastou k sobě poslepujeme nakrájené poloviny Plesnivce, které postupně vkládáme do láhve od okurek. Půlky k sobě připevníme párátkem, aby se při vyndavání nerozpadly!

Do každého vytvořeného patra vložíme papričky, bobkový list, nové koření a kolečka cibule. Na samotný závěr vše zalijeme olejem tak, aby byly všechny sýry ponořené.

Doba naložení se může lišit v závislosti na předchozí zralosti sýra a teplotě, ve které je uchováván (přibližně pokojová teplota).

Obecně platí, že by se měl odležet čtrnáct dní až tři týdny.

oz, ŽenyproŽeny.cz

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Dáte si něco pikantního? Nakládaný hermelín!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci