Co uvaříme: lína nebo kapra pod čepicí?

17.7.2010 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Kolikrát si vaříte rybu k obědu? Ovšem, nechce se vám párat se s přípravou a pak ještě sledovat strávníky, jak vybírají kosti... Ale zkuste to. Nebudete litovat.

Šubrt

Od šéfkuchaře pražského pětihvězdičkového hotelu Le Palais Radka Šubrta (možná jej znáte z vaření na Nově) vám nabízíme dva jeho rybí recepty. S rybami to umí a jejich příprava, jak jsme viděli na vlastní oči, mu zas až tak dlouho netrvá. Za pár let se mu jistě vyrovnáte :o))

Kapr pod bramborovou čepicí

Potřebujeme 500 g kapra, středě velkou cibuli, 150 g čerstvých žampiónů, sardelovou pastu,sterilované červené fazole, sůl, kmín, olej, 600 g brambor, 100 ml smetany, 50 g másla, 2 vejce, dýňová a slunečnicová semínka.

Do osolené vody dejte vařit brambory, vařené sceďte a spolu s máslem vyšlehejte na hladkou kaši. Pak zašlehejte smetanu a po zchladnutí vejce. Kapra (nejlépe filety) nakrájejte na tenké proužky, široké dva až tři milimetry. Tím dojde k překrájení drobných kostí, které pak jakoby z pokrmu zmizí.

Překrájeného kapra osolte, ochuťte kmínem a sardelovou pastou. Na dno zapékací nádoby dejte trochu oleje, pak rybu, hrubě krájené žampióny, cibuli a propláchnuté červené fazole. Pak vše zakryjte připravenou kaší, urovnejte povrch, posypte semínky a dejte na půl hodinky zvolna (do 180 °C) péci do trouby.

S čerstvým salátem je to skvělý pokrm.

Máslový lín

Potřebujeme 4 líny, 120 g přepuštěného másla, sůl, drcený a mletý kmín, hladkou mouku na obalení, petrželovou nať,120 g kysané smetany

Lín patří jistě mezi nejchutnější ryby našich vod. Abychom si jeho chuť vpravdě užili, stačí málo. Očištěné a omyté líny osolte a okořeňte kmínem vně i uvnitř. Potom je obalte v hladké mouce s troškou mletého kmínu a pečte je na přepuštěném másle.

To připravíte z běžného másla mírným zahříváním ve vodní lázni. Tím dojde k oddělení syrovátky, zůstává při dně, a tuku (tedy másla) a na povrchu se vysráží bílkoviny v podobě pěny, kterou je třeba z másla sbírat. Zlatavé přepuštěné máslo pak slijte a můžete ho používat k běžnému pečení či smažení.

Zvolna upečené líny pak na závěr doplňte posekanou petrželovou natí a trochou kysané smetany pro osvěžení chuti. Nebo připravte šťouchané brambory s kysanou smetanou a spařenými nitkami pórku.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Co uvaříme: lína nebo kapra pod čepicí?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci