Česká svíčková – klasika

Kategorie: Hovězí maso
Autor: Lenka
Doba přípravy: do 90 minut
Diskuse: 1 příspěvek 
Česká svíčková – klasika

Ingredience

Snad neurazím receptem na svíčkovou, které říkám Česká svíčková - klasika. Potřebuji tak 1 kg hovězího masa (falešnou svíčkovou), 150 g másla, 3 až 4 mrkve, půlku celeru, petržel, větší cibuli, 5 dkg slaniny, bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, špetku tymiánu, sůl, mletý pepř, citrónovou šťávu, cukr podle chuti, 1 šlehačku, brusinky a citrón na dozdobení.

Příloha

Houskový knedlík.

Postup přípravy

Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme kořením, nakrájenou cibulí a nadrobno pokrájenou (nebo nastrouhanou) zeleninou. Pokapeme citrónovou šťávou, polijeme rozpuštěným máslem a necháme jeden den v chladničce odležet.

Druhý den trochu podlijeme vodou a pod pokličkou v troubě dusíme doměkka. Potom maso vyndáme a ze zeleniny odstraníme koření.

Zeleninu dáme znovu vařit, přisypeme asi dvě lžíce hladké mouky, orestujeme, zalijeme šlehačkou a na mírném ohni provaříme.

Je-li omáčka příliš hustá, zředíme mlékem. Přecedíme. Zeleninu můžeme rozmixovat nebo rozetřít na sítku a pak ji vrátíme zpět do omáčky.

Omáčku dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí.

Maso nakrájíme na porce a prohřejeme.

Svíčkovou servírujeme s houskovými knedlíky. Ozdobíme terčíkem citrónu a brusinkami.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi

Diskuse: Česká svíčková – klasika

Pochvala! Recept je bezkonkurenční

6.5.2017   |   13:44   |   od: Alena
Dobrý den, Lenčina svíčková klasika je tady naprosto bezkonkurenčním receptem. Dělám ji stejně. Měla jsem dlouholetou praxi a výchozí recept je z kuchařky, která se v někdejším Československu dočkala postupně několika vydání a trošku se občas měnil i její název (Receptury/Normy teplých jídel), ale recepty jsou v ní natolik vymakané, profesionálně zpracované a s tak jednoduchým postupem, že jakékoliv vylepšování je na škodu věci.
Lenko, ostatní recepty se mohou klidně vymazat, protože na ten Váš recept prostě nemají!
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 6. 5. 2017 13:44
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci