Seznamte se: Fenykl obecný, kuchyňský

21.11.2009 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Jak používáte vlašský, či sladký, eventuálně římský kopr? To hezky česky fenykl obecný, kterého mnohé hospodyňky mají za „nějakou divnou cibuli“. Jestli ne, vaše škoda. Ale dá se to napravit.

fenykl obecný

Fenykl je vlastně vytrvalá bylina, která vyrostě až do dvou metrů. Odedávna se pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina téměř na celém světě. Má charakteristickou vůni, plody jsou zelenohnědé, příjemně voní a mají nasládlou, slabě štiplavou chuť. 

fenykl obecný, bulvyBylinka i zelenina

Léčitelé jej používají především při nadýmání, poruchách trávení a chorobách dýchacích cest, jako prostředek podporující tvorbu mléka kojících žen a všeobecně jako přísada upravující vůni a chuť léčivých přípravků. Nejnověji se doporučuje jeho užívání po chemoterapii a ozařování. Ale my se budeme věnovat kuchyni.

V kuchyni lze fenykl použít téměř ke všemu. Od ryb, masa, přes saláty, majonézy až k nálevům při zavařování, omáčkám a při výrobě likérů.  Můžeme ho ppužít jako koření a zeleninu. Jako koření se používají jeho semena, kterými dochucujeme zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Za zeleninu jsou považovány jeho řapíkaté zelenobílé listy, které tvoří tu „divnou cibuli“ a které jsou vhodné zejména do salátů. Je to vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky.

fenykl a zeleninaFenyklový salátek

Pro začátek ůžete zkusit třeba fenyklový salát. Hotová máte za pár minut a můžete posoudit, oč přicházíte…

Potřebujeme dvě !cibule! fenyklu, olivy (raději černé) olivový olej a sůl. Fenykl omyjeme, odebereme vrchní vrstvu a nasekáme nebo nakrájíme lodyhu i nať nadrobno. Osolíme, přidáme na polovičky nakrájené olivy a zalijeme olejem. Podle chuti dosolíme a promícháme. Kdo má rád, může přidat bílý jogurt. Sníme jen tak nebo s pečivem.

Výborně se doplňuje s pečivem, ale je možno jíst jen tak nebo i s bílým jogurtem.

kuře na fenykluKuře pečené na fenyklu

Klasické kuře stokrát jinak – a po sto prvé na fenyklu :o)) Ke kuřeti koupíte dva fenykly, potřebujete ještě trochu tymiánu, zeleninu do polévky (jakou je libo), trochu oleje, sůl a pepř.

Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře rozdělíme na porce a okořeníme. Fenykl nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí porce opečem, pak maso položíme na plech a v troubě asi 15 minut pečeme. Na něj přidáme nakrájenou zeleninu, fenykl a tymián a pečeme dalších 30 minut. Pak maso a zeleninu vyjmeme, výpek okořeníme a přelijeme jím maso se zeleninou. Asi nejlíp se jako příloha hodí brambory.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Seznamte se: Fenykl obecný, kuchyňský

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci