Seznamte se: Fenykl obecný, kuchyňský
21.11.2009 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLEFenykl je vlastně vytrvalá bylina, která vyrostě až do dvou metrů. Odedávna se pěstuje nejen jako léčivá, ale i kořenná zelenina téměř na celém světě. Má charakteristickou vůni, plody jsou zelenohnědé, příjemně voní a mají nasládlou, slabě štiplavou chuť.
Bylinka i zelenina
Léčitelé jej používají především při nadýmání, poruchách trávení a chorobách dýchacích cest, jako prostředek podporující tvorbu mléka kojících žen a všeobecně jako přísada upravující vůni a chuť léčivých přípravků. Nejnověji se doporučuje jeho užívání po chemoterapii a ozařování. Ale my se budeme věnovat kuchyni.
V kuchyni lze fenykl použít téměř ke všemu. Od ryb, masa, přes saláty, majonézy až k nálevům při zavařování, omáčkám a při výrobě likérů. Můžeme ho ppužít jako koření a zeleninu. Jako koření se používají jeho semena, kterými dochucujeme zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Za zeleninu jsou považovány jeho řapíkaté zelenobílé listy, které tvoří tu „divnou cibuli“ a které jsou vhodné zejména do salátů. Je to vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky.
Fenyklový salátek
Pro začátek ůžete zkusit třeba fenyklový salát. Hotová máte za pár minut a můžete posoudit, oč přicházíte…
Potřebujeme dvě !cibule! fenyklu, olivy (raději černé) olivový olej a sůl. Fenykl omyjeme, odebereme vrchní vrstvu a nasekáme nebo nakrájíme lodyhu i nať nadrobno. Osolíme, přidáme na polovičky nakrájené olivy a zalijeme olejem. Podle chuti dosolíme a promícháme. Kdo má rád, může přidat bílý jogurt. Sníme jen tak nebo s pečivem.
Výborně se doplňuje s pečivem, ale je možno jíst jen tak nebo i s bílým jogurtem.
Kuře pečené na fenyklu
Klasické kuře stokrát jinak – a po sto prvé na fenyklu :o)) Ke kuřeti koupíte dva fenykly, potřebujete ještě trochu tymiánu, zeleninu do polévky (jakou je libo), trochu oleje, sůl a pepř.
Troubu předehřejeme na 200°C. Kuře rozdělíme na porce a okořeníme. Fenykl nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí porce opečem, pak maso položíme na plech a v troubě asi 15 minut pečeme. Na něj přidáme nakrájenou zeleninu, fenykl a tymián a pečeme dalších 30 minut. Pak maso a zeleninu vyjmeme, výpek okořeníme a přelijeme jím maso se zeleninou. Asi nejlíp se jako příloha hodí brambory.
boh
Podělte se s námi