Avokádo v Česku: Jak vybrat to nejlepší

30.9.2024 17:00   |   Komerční články
Avokádo je ovoce, které se těší veliké popularitě. Vyznáte se však v bohatém výběru avokád, která jsou u nás dostupná po celý rok i díky zracím komorám, které vlastní Titbit?

Titbit pr

Jde o český unikát, díky kterému je toto exotické ovoce opravdu dlouho perfektně zralé. Barvu slupky může mít jasně zelenou nebo i hnědou až tmavě fialovou.

Výhodou je, že slupka nepropustí žádné chemické ošetření, díky tomu je avokádo jedno z „nejčistších“ ovocí.

I přesto, že Česká republika není tropickou zemí, můžete si zde koupit a vychutnat zcela zralá avokáda.

Označení zralosti

Abyste lépe rozpoznali zralé avokádo, je označeno zkratkou RTE – ready to eat – připravené k okamžité spotřebě.

V obchodech se však můžete setkat i s avokády, která k nám letěla tisíce kilometrů už jako zralá.

Společnost Titbit to ale dělá jinak. Avokáda zraje až v České republice a poté označuje zkratkou Titbit RTE. Úplné zralosti a čerstvosti dosáhnou díky zracím boxům, které vlastní.

Proto se při výběru zralého avokáda řiďte nejlépe podle etikety.

Nejčastěji se k nám avokádo dováží z Peru, Jihoafrické republiky, Izraele, Kolumbie, a dalších zemí.

Pomalé zrání

Díky unikátní technologii, která dokáže nasimulovat vhodné prostředí ke zrání, tak můžeme říct, že i v České republice dozrávají avokáda jako pod tropickým sluncem.

Avokáda v těchto zracích boxech dozrávají pomocí cirkulace a vlhkosti vzduchu. Jde o pomalý, přirození proces, kdy plod zraje od pecky ke slupce, stejně jako na stromě.

Tento revoluční proces umožňuje dozrávání avokáda bez šokování prostřednictvím ethylenu. Avokáda mají plnější chuť, jemnější texturu a vyšší obsah živin.

Minimalizuje se tím i rizikové rychlé přezrání nebo nedozrání ovoce, což má zásadní vliv na chuť.

Nezralé avokádo je chuťově až nepříjemně hořké, zatímco plně zralé chutná po oříšku.

Jaké avokádo vybrat

Do České republiky se dováží nejčastěji tři odrůdy tohoto ovoce: Hass, Fuerte a Green skin. Obecně by avokádo mělo být pružné a rozhodně ne promáčknuté.

Avokádo musí být po celém povrchu jemně měkké. Často se stává, že se vám do něj někdy skoro zaboří prsty.

Tyto místa bývají po rozkrojení hnědá, jako u potlučených jablek. Když je po rozkrojení vnitřek avokáda zářivě zelený až zlatavý, máte vyhráno.

Můžete ale narazit i na plíseň. Jindy objevíte hnědé tečky. To znamená, že obsahuje „tvrdší vlákna“.

Pokud si koupíte nezralé avokádo, nechte ho dozrát cca tři dny při pokojové teplotě. K tomuto dozrávání je nejvhodnější odrůda Hass.

Naopak zelená avokáda (Fuerte, Ettinger, Bacon, Pinkerton atd.) je lepší skladovat na chladnějším místě, ne však v lednici.

TIP: Zralost avokáda ověříte jednoduchým testem a to, když jde stopka bez většího odporu zasunout do avokáda.

Více o exotickém ovoci najdete na titbit.cz

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci