Uchovejte si léto ve sklenici džemu

27.6.2024 16:30   |   Tiskové zprávy
Slunné letní dny máme neodmyslitelně spojené se spoustou druhů šťavnatého ovoce, jehož svěží chuť bychom chtěli zařadit do jídelníčku v každém ročním období. Chuť léta dokáží dokonale uchovat lahodné džemy s nízkým obsahem cukru.

dzemy

Chutné džemy na celý rok

Džemy jsou ideálním způsobem, jak si uchovat letní ovoce i na zimu. Jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve a spousta dalších druhů ovoce nás díky tomu mohou provázet celým rokem a ozvláštnit snídani či sladké pečení.

Trendem dneška jsou způsoby pro vytváření džemů s vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru.

Ačkoliv želírování a zavařování se bez cukru neobejde, existují cesty, jak jednoduše vytvořit chutné džemy s menším obsahem kalorií, které budou chutnat dospělým i dětem.

Správný základ

Základem každého zavařování a želírování je pektin, který pomáhá džemu získat správnou konzistenci. K pektinu můžete přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý.

Můžete si také vybrat množství cukru podle zralosti zpracovávaného ovoce nebo výsledného obsahu cukru v připravovaném džemu.

Neméně důležitou složkou při zavařování je také Kyselina citrónová, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu.

Kromě zavařování ji navíc můžete využít třeba i pro dochucení domácích limonád, a navíc je i osvědčením pomocníkem při odstraňování vodního kamene v domácnosti nebo slouží k přípravě domácích čistících a pracích prostředků.

Moderní džemy – hodně ovoce, méně cukru

Tradiční recepty našich babiček často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1. Moderní želírovací cukry a přípravky pro zavařování ale dokáží tento poměr změnit ve prospěch ovoce, kterého v džemu může být až 75 %.

Skvělým pomocníkem pro snadnou a rychlou přípravu džemů je Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker. Tento želírující přípravek pomáhá ovoci zachovat maximum z jeho výrazné chuti s použitím minimálního množství cukru.

Stačí jej smíchat se dvěma lžícemi cukru a povařit s ovocem ještě před dosypáním zbylé dávky cukru, a během pár minut je džem hotov.

Pokud chcete mít zavařování hotové ještě rychleji, můžete se obrátit na Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker.

Tuto směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citronové pouze přidáte k 1500 g ovoce podle návodu, přivedete do varu a po pěti minutách můžete plnit hotový džem do připravených skleniček.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci