Umíme zachránit ovocné a zeleninové plody z dovozu

13.2.2024 11:00   |   Tiskové zprávy
Tuny ovocných a zeleninových plodů cestují přes celou zeměkouli, abychom je v Česku vyhodili? Každý den míří do ČR spousta plodů z celého světa, ale mnohé z nich se neprodají a skončí v koši.

Zachranit ovoce

Česká firma Titbit, která dováží ovoce a zeleninu, z nich vyrábí kvalitní produkty, jako je mangovice, chutney nebo mangová pasta.

Loni tak zachránili přes 9 tun plodů. A nejsou sami, další firmy hledají cestu k udržitelnosti v potravinářství.

Titbit má cirkulární projekt Beze Zbytku, kde z neprodejných plodů, které nesplňují specifikace marketů, dělá skleničky plné chutí.

Příroda je mocná čarodějka a byla by škoda, kdybychom museli vyhodit tuny potravin jen kvůli vzhledu.

„Proto jsme se rozhodli vyrábět z těchto plodů skleničky bez éček a barviv. Plody jsou pečlivě vybírané a podléhají přísné kontrole,“ říká Barbora Skřivanová, tvůrkyně projektu.

Firma loni zpracovala téměř 6 tun ovoce i zeleniny do téměř 15 tisíc skleniček.

Exotická pálenka

Dalším projektem je spolupráce s palírnou, kde vzniká exotická pálenka z manga a granátového jablka. Na mangovici bylo loni použito 3,5 tuny manga.

Produkty ze zachráněných plodů lze koupit ve farmářských prodejnách a na eshopech.

I přes snahu dochází ke ztrátám, které jsou způsobeny dlouhou dobou exportu či rozhodnutím marketů.

Ročně jde jen u nás o pět až šest set tun ovoce a zeleniny, které končí v bioplynu.

Naštěstí jsou zde i projekty jako je Sibrin market, kde vyhrává kvalita nad vzhledem.

„Na tržnici ročně dodáme přes 13 tun plodů různých tvarů, které jsou v komerčním světě handicapovány,“ říká Vojtěch Havránek, spolumajitel firmy Titbit.

Firma má jasný cíl, zpracovávat 70 % odpisového zboží, zbytek použít na energetiku, optimalizovat nakládání s odpady, vymýšlet recyklovatelné obaly a snižovat produkci odpadů.

Novinkou v projektu Beze zbytku je maďarské lečo, tradiční pokrm z restované zeleniny s kořením.

Obsahuje 95 % zeleniny jako rajčata, papriky a cibule a maďarskou papriku pro chuť a barvu.

TIP: Pro rychlou večeři přidejte klobásu s vajíčkem a je hotovo.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci