Umíme zachránit ovocné a zeleninové plody z dovozu
13.2.2024 11:00 | Tiskové zprávyČeská firma Titbit, která dováží ovoce a zeleninu, z nich vyrábí kvalitní produkty, jako je mangovice, chutney nebo mangová pasta.
Loni tak zachránili přes 9 tun plodů. A nejsou sami, další firmy hledají cestu k udržitelnosti v potravinářství.
Titbit má cirkulární projekt Beze Zbytku, kde z neprodejných plodů, které nesplňují specifikace marketů, dělá skleničky plné chutí.
Příroda je mocná čarodějka a byla by škoda, kdybychom museli vyhodit tuny potravin jen kvůli vzhledu.
„Proto jsme se rozhodli vyrábět z těchto plodů skleničky bez éček a barviv. Plody jsou pečlivě vybírané a podléhají přísné kontrole,“ říká Barbora Skřivanová, tvůrkyně projektu.
Firma loni zpracovala téměř 6 tun ovoce i zeleniny do téměř 15 tisíc skleniček.
Exotická pálenka
Dalším projektem je spolupráce s palírnou, kde vzniká exotická pálenka z manga a granátového jablka. Na mangovici bylo loni použito 3,5 tuny manga.
Produkty ze zachráněných plodů lze koupit ve farmářských prodejnách a na eshopech.
I přes snahu dochází ke ztrátám, které jsou způsobeny dlouhou dobou exportu či rozhodnutím marketů.
Ročně jde jen u nás o pět až šest set tun ovoce a zeleniny, které končí v bioplynu.
Naštěstí jsou zde i projekty jako je Sibrin market, kde vyhrává kvalita nad vzhledem.
„Na tržnici ročně dodáme přes 13 tun plodů různých tvarů, které jsou v komerčním světě handicapovány,“ říká Vojtěch Havránek, spolumajitel firmy Titbit.
Firma má jasný cíl, zpracovávat 70 % odpisového zboží, zbytek použít na energetiku, optimalizovat nakládání s odpady, vymýšlet recyklovatelné obaly a snižovat produkci odpadů.
Novinkou v projektu Beze zbytku je maďarské lečo, tradiční pokrm z restované zeleniny s kořením.
Obsahuje 95 % zeleniny jako rajčata, papriky a cibule a maďarskou papriku pro chuť a barvu.
TIP: Pro rychlou večeři přidejte klobásu s vajíčkem a je hotovo.
r