Průvodce výběrem a používáním posilovací lavice pro začátečníky

1.2.2024 00:00   |   Komerční články
Chcete začít posilovat, ale nevíte, jak na to? S našimi tipy a radami budete mít pevný základ pro svůj tréninkový program s posilovací lavicí a učiníte první kroky k lepší fyzické kondici a zdraví.

posilovaci lavice

Přečtěte si, jak posilovací lavice může obohatit váš trénink a pomoci vám dosáhnout vašich fitness cílů.

Co je posilovací lavice a proč s ní začít

Posilovací lavice jsou klíčovým prvkem vybavení většiny fitness center i domácích posiloven. Jsou to speciálně konstruované lavice navržené tak, aby podporovaly tělo během různých druhů posilovacích cviků.

Často mají ve výbavě různé nastavitelné prvky, které umožňují změnit sklon nebo výšku, a tím rozšířit spektrum cviků, které můžete provádět.

Existují různé typy posilovacích lavic, například:
• ploché lavice,
• nastavitelné lavice,
• sklopné lavice,
• speciální lavice.

Posilovací lavice poskytuje stabilní základnu, která je nezbytná pro bezpečné provádění mnoha cviků.

Podpora, kterou nabízí, je zásadní pro správné držení těla a techniku, a minimalizuje tak riziko zranění a zvyšuje efektivitu cvičení.

Trénink s posilovací lavicí také umožňuje cílené zapojení svalů, což vede k jejich efektivnějšímu posilování.

Další výhodou je variabilita cvičení. Díky nastavitelným funkcím lavice můžete provádět širokou škálu cviků, které cílí na různé svalové skupiny, což je ideální pro komplexní posilovací program.

Začít trénink s posilovací lavicí znamená investovat do svého zdraví a fyzické kondice. Díky její univerzálnosti se jedná o skvělou volbu pro každého začátečníka, který chce postavit svůj trénink na pevných základech.

Jak vybrat správnou posilovací lavici

Při výběru posilovací lavice je důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů.

Patří sem:
• Stabilita: Jeden z nejdůležitějších aspektů posilovací lavice. Pevná a stabilní konstrukce zajistí, že lavice zůstane pevně na místě během všech cviků, což vám umožní soustředit se na správné provedení pohybu bez obav z převrácení lavice.
• Nastavitelnost: Nastavitelné lavice nabízejí větší flexibilitu a umožňují provádět různé cviky, což je ideální pro komplexní trénink. Zkontrolujte, jak snadno lze lavici nastavit a zda nabízí dostatečný rozsah úhlů.
• Rozměry: Ujistěte se, že se lavice vejde do prostoru, který pro ni máte vyhrazený. Nezapomeňte zohlednit prostor pro cvičení.
• Nosnost: Lavice by měla bezpečně unést vás i činky, které budete používat.

Vybírat můžete tady: hop-sport.cz/posilovaci-lavice .

Základní cviky na posilovací lavici pro začátečníky

Cvičení s posilovací lavicí začněte se základními, bezpečnými a efektivními cviky. Pomohou vybudovat silný základ a připravit tělo na náročnější trénink v budoucnosti.

• Bench press: Základní cvik pro posílení hrudních svalů, ramen a tricepsů. Lehněte si na záda na rovnou lavici. Uchopte tyč na šířku ramen a pomalu ji spusťte k hrudníku, poté ji vytlačte zpět nahoru do výchozí pozice.
• Rozpažování s jednoručkami: Cvik zaměřený na hrudní svaly. Lehněte si na lavici, jednoručky držte nad sebou s mírně pokrčenými lokty. Pomalu je spusťte do stran až do úrovně hrudníku a poté je zvedněte zpět nahoru.
• Výstupy na lavici: Cvik posiluje především nohy a zadek. Postavte se před lavici a střídavě na ni vystupujte a sestupujte.
• Dipy: Cvik na posílení tricepsů a hrudních svalů. S opěrkou na ruce se posaďte na okraj lavice, nohy natažené před sebou. Ruce umístěte vedle boků a pomalu se spusťte dolů, dokud nebudou paže v úhlu 90 stupňů, a poté se zvedněte zpět nahoru.

Pro účinné a bezpečné cvičení je klíčová správná technika. Před začátkem jakéhokoli cviku se ujistěte, že znáte správnou formu a provedení.

Při cvičení udržujte pevný střed těla a dbejte na to, aby pohyby byly plynulé a kontrolované.

Začátečníci by měli začít se 2–3 tréninkovými dny v týdnu, aby svaly měly dostatek času na regeneraci. Postupně, jak se tělo přizpůsobí, můžete frekvenci tréninku zvyšovat.

Důležité je také střídat cvičení zaměřená na různé svalové skupiny, aby nedošlo k přetížení.

Zdroj obrázku: stock.adobe.com

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci