Popelce je letos v listopadu 50 let

14.11.2023 17:30   |   Společnost
Přeneste do světa nejoblíbenější české pohádky na výstavě a lední show v Centu Černý Most. Kouzelná Popelka nedomyslitelně patří k českým Vánocům a mnozí z nás si bez této pohádky nedovedou představit Štědrý den.

Popelka

Letos v listopadu oslaví půl století od své premiéry, a proto právě Popelce bude patřit adventní čas v Centru Černý Most.

Vánoční sezónu již tradičně zahájí 18. listopadu velkolepá Lední show na motivy Popelky s předními českými krasobruslaři.

Ikonické šaty a další prvky ze slavného filmu si budete moci připomenout na unikátní výstavě, která potrvá v Centru Černý Most od 18. listopadu 2023 do 6. ledna 2024.

Je tomu už 50 let, co na plátna českých kin poprvé vstoupila legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku od režiséra Václava Vorlíčka.

Napříč generacemi

Příběh o dívce, která žila na statku své macechy a dostala darem tři kouzelné oříšky, díky kterým se nakonec stala ženou prince, baví i dnes diváky napříč generacemi.

Ikonická česká pohádka ožije v předvánočním čase v Centru Černý Most, kde bude probíhat výstava kostýmů postav a nebudou chybět ani dechberoucí Popelčiny šaty.

Autorem originálních kostýmů je český výtvarník a světově proslulý kostymér Theodor Pištěk. Na navrhování kostýmů pro Popelku vzpomíná velice rád a s úsměvem:

„Na tvorbu kostýmů Popelky mám bezvadné vzpomínky, jsem spokojený se svou prací, a hlavně s tím, jak se film celá ta léta lidem líbí," zavzpomínal v rozhovoru pro iDNES.cz v roce 2022 slavný kostýmní výtvarník, scénograf a autor Popelčiných šatů Theodor Pištěk.

Na výstavě budou kromě kostýmů k vidění také ikonické tři oříšky, povoz s koněm Juráškem a Vinckem, sova Rozárka a samozřejmě nezbytný střevíček.

Pro děti bude připravena interaktivní magnetická tabule, jejímž prostřednictvím si budou moci sestavit a vyzkoušet kostýmy postav z pohádky.

Adventní čas si mnozí spojují právě s oblíbenou Popelkou, mají tuto tradiční pohádku velmi rádi a někteří si bez ní dokonce nedokážou Vánoce ani představit.

"Popelka má totiž opravdu úžasné kouzlo. Zároveň letos uběhlo 50 let od natáčení, a proto jsme se rozhodli k příležitosti výročí připravit tuto výjimečnou výstavu. Jsme moc rádi, že na ni můžeme pozvat návštěvníky Centra Černý Most a přiblížit jim tento romantický příběh,“ doplňuje Petra Holušová, ředitelka Centra Černý Most.

Popelčin příběh ožije na ledě

Jedna z nejkrásnějších českých pohádek bude k vidění také na ledě v rámci tradiční lední show v podání českých krasobruslařských špiček.

Jedinečná bruslařská exhibice v pohádkových kostýmech se uskuteční 18. listopadu od 17 hodin před Centrem Černý Most. Chybět nebudou ani ústřední písně z pohádky.

Choreografy bruslařské performance jsou Miroslava Hájková a René Novotný, legendární trojnásobný mistr světa. Vytvořit choreografii na motivy jedné z nejoblíbenějších českých pohádek pro něj bylo výzvou:

„Dopředu jsem věděl, že očekávání diváků od krasobruslařské show na téma ‚Tří oříšků pro Popelku‘, jakožto jedné z nejkrásnějších a nejsledovanějších českých pohádek, budou veliká. Na choreografii jsem proto pracoval velice pečlivě a promýšlel ji do nejmenších detailů," doplňuje slavný krasobruslař a choreograf René Novotný.

Třešničkou programu bude rozsvícení vánoční dekorace, které symbolicky zahájí vánoční čas v Centru Černý Most.

Vstup na výstavu i lední show je pro návštěvníky Centra Černý Most zdarma.

Informace o vánočním programu najdete také na webových stránkách.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci