Nový bezlaktózový nápoj
20.4.2023 00:00 | Tiskové zprávyPřibližně 10-15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy.
Příčinou jejich potíží je skutečnost, že nejsou schopni využít mléčný cukr laktózu, protože jejich tělo neprodukuje potřebný enzym nazvaný laktáza.
V důsledku toho se laktóza dostává nestrávená do střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení.
Tito lidé se vyhýbají, velmi často pod vlivem ne vždy pravdivých informací, konzumaci všech mléčných výrobků.
Mnozí z nich ale dobře tolerují fermentované mléčné produkty, včetně jogurtů.
„V průběhu fermentace, kdy působením jogurtových kultur vzniká z mléka jogurt, dochází totiž ke štěpení laktózy, což následně ulehčuje trávení,“ vysvětluje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Bezlaktózový produkt je vhodný pro spotřebitele s vážnější formou laktózové intolerance, protože laktóza je při jeho výrobě prakticky úplně enzymaticky rozložena.
Nový nápoj Activia obsahuje probiotický kmen bakterií mléčného kvašení Bifidobacterium animalis, označený jako Bifidus, patentovaný společností Danone, a je vhodný pro konzumenty s intolerancí laktózy.
r