Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější
13.3.2023 00:00 | Vaření
Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej je lisovaný za studena a není upravován chemikáliemi ani jinými rafinačními procesy.
Má vynikající nahořklou chuť s tóny čerstvého ovoce.
Může se pohybovat od světle žluté až po jasně zelenou barvu v závislosti na tom, jaké druhy oliv se sklízejí.
Skutečně zazáří v pokrmech jako jsou dipy a salátové dresinky, které dají vyniknout jeho přirozené chuti, ale je vhodný téměř pro všechny způsoby vaření a pečení.
Není doporučený pro fritování a neměli byste ho zahřívat do bodu, kdy se z něj začne kouřit.
U běžného vaření však není se čeho bát — jeho kouřový bod je až okolo 180°C.
Tento olej je také nejvíce prospěšný pro zdraví — často je označován za jednu z pěti nejzdravějších potravin vůbec.
Kromě působivého obsahu antioxidantů je nabitý mononenasycenými mastnými kyselinami, které prospívají zdraví srdce a mohou dokonce pomáhat chránit před srdečními chorobami.
Obsahuje také vitamin K, který hraje klíčovou roli ve zdraví kostí a srážení krve.
Působí protizánětlivě a posiluje obranyschopnost imunitního systému.
Panenský olivový olej
Je podobný tomu extra panenskému, ale není chuťově tak perfektní.
Používá se hlavně na výrobu dalších níže zmíněných olejů, kterým propůjčuje zbarvení a chuť.
Má kouřový bod jako extra panenský olivový olej, takže se nehodí pro vaření při velmi vysokých teplotách, a pokud chcete mít ten nejlepší zážitek z vašeho jídla, tak není příliš vhodný ani do studené kuchyně, kde vždy chuťově zvítězí extra panenský.
Rafinované olivové oleje
Pokud se při procesu výroby používá vysoká teplota a tlak, tak jde o oleje druhotné kvality, které si nezachovávají všechny své zdraví prospěšné vlastnosti.
Sem zapadá například rafinovaný olivový olej z pokrutin často na láhvi označený jako „pomace“ nebo „sansa“, který se vyrábí z olivových částí, které zbyly po primárním slisování oliv při výrobě výše zmíněných olejů.
Tomuto zbytku se říká pokrutiny, a aby z něj výrobci dokázali ještě vylisovat další várku, tak musejí použít chemické látky a tepelné procesy, které jim v tom pomohou.
Tento olej má méně aroma i chuti, stejně jako zdraví prospěšných látek.
Jeho kouřový bod je však vyšší, takže se doporučuje ho používat na fritování a smažení.
Směsi
Pod názvy „Olivový olej“ a „Olivový olej z pokrutin“ se skrývají směsi panenského olivového oleje a rafinovaného olivového oleje nebo rafinovaného olivového oleje z pokrutin.
Nefiltrovaný či filtrovaný
I přes dnešní módu naturálně vypadajících produktů, nelze nefiltrovaný olivový olej doporučit, pokud ho nekupujete hned po sklizni od výrobce a neplánujete ho spotřebovat do jednoho až dvou měsíců.
Filtrace má svůj důvod a jde o proces, který stojí kvalitní výrobce mnoho času a peněz, aby odstranili všechny nečistoty, zbytky dužiny, pecek a větviček, které mohou urychlovat proces žluknutí.
Nefiltrované olivové oleje zároveň nejsou vhodné na vaření, protože se tyto částky mohou snadno připálit.
Zdroj: edelikatesy.cz
r