Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější

13.3.2023 00:00   |   Vaření
Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost.

Ktery olivovy olej

Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je lisovaný za studena a není upravován chemikáliemi ani jinými rafinačními procesy.

Má vynikající nahořklou chuť s tóny čerstvého ovoce.

Může se pohybovat od světle žluté až po jasně zelenou barvu v závislosti na tom, jaké druhy oliv se sklízejí.

Skutečně zazáří v pokrmech jako jsou dipy a salátové dresinky, které dají vyniknout jeho přirozené chuti, ale je vhodný téměř pro všechny způsoby vaření a pečení.

Není doporučený pro fritování a neměli byste ho zahřívat do bodu, kdy se z něj začne kouřit.

U běžného vaření však není se čeho bát — jeho kouřový bod je až okolo 180°C.

Tento olej je také nejvíce prospěšný pro zdraví — často je označován za jednu z pěti nejzdravějších potravin vůbec.

Kromě působivého obsahu antioxidantů je nabitý mononenasycenými mastnými kyselinami, které prospívají zdraví srdce a mohou dokonce pomáhat chránit před srdečními chorobami.

Obsahuje také vitamin K, který hraje klíčovou roli ve zdraví kostí a srážení krve.

Působí protizánětlivě a posiluje obranyschopnost imunitního systému.

Panenský olivový olej

Je podobný tomu extra panenskému, ale není chuťově tak perfektní.

Používá se hlavně na výrobu dalších níže zmíněných olejů, kterým propůjčuje zbarvení a chuť.

Má kouřový bod jako extra panenský olivový olej, takže se nehodí pro vaření při velmi vysokých teplotách, a pokud chcete mít ten nejlepší zážitek z vašeho jídla, tak není příliš vhodný ani do studené kuchyně, kde vždy chuťově zvítězí extra panenský.

Rafinované olivové oleje

Pokud se při procesu výroby používá vysoká teplota a tlak, tak jde o oleje druhotné kvality, které si nezachovávají všechny své zdraví prospěšné vlastnosti.

Sem zapadá například rafinovaný olivový olej z pokrutin často na láhvi označený jako „pomace“ nebo „sansa“, který se vyrábí z olivových částí, které zbyly po primárním slisování oliv při výrobě výše zmíněných olejů.

Tomuto zbytku se říká pokrutiny, a aby z něj výrobci dokázali ještě vylisovat další várku, tak musejí použít chemické látky a tepelné procesy, které jim v tom pomohou.

Tento olej má méně aroma i chuti, stejně jako zdraví prospěšných látek.

Jeho kouřový bod je však vyšší, takže se doporučuje ho používat na fritování a smažení.

Směsi

Pod názvy „Olivový olej“ a „Olivový olej z pokrutin“ se skrývají směsi panenského olivového oleje a rafinovaného olivového oleje nebo rafinovaného olivového oleje z pokrutin.

Nefiltrovaný či filtrovaný

I přes dnešní módu naturálně vypadajících produktů, nelze nefiltrovaný olivový olej doporučit, pokud ho nekupujete hned po sklizni od výrobce a neplánujete ho spotřebovat do jednoho až dvou měsíců.

Filtrace má svůj důvod a jde o proces, který stojí kvalitní výrobce mnoho času a peněz, aby odstranili všechny nečistoty, zbytky dužiny, pecek a větviček, které mohou urychlovat proces žluknutí.

Nefiltrované olivové oleje zároveň nejsou vhodné na vaření, protože se tyto částky mohou snadno připálit.

Zdroj: edelikatesy.cz

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci