Chudokrevnost se dá léčit i sklenkou vína

8.9.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Jasným současným trendem je zdravý životní styl a péče o tělo i duši. Přesto u nás trpí asi 20 % žen a až 10 % mužů anémií, a často o tom ani nevědí.

Chudokrevnost se da lecit

Chudokrevnost, jak zní český název anémie, je porucha tvorby červených krvinek a nedostatek krevního barviva hemoglobinu. Anémie může mít různé příčiny, v našich zeměpisných šířkách za ní obvykle stojí nedostatek železa, základního stavebního kamene hemoglobinu.

Zbystřit byste měli, pokud jste nápadně bledí, máte chladné akrální části těla, zadýcháváte se po běžném fyzickém výkonu, trápí vás bušení srdce, hučení v uších, nervozita nebo vnímáte zhoršenou kvalitu vlasů a nehtů.

Nedostatek železa se snadno zjistí jednoduchou analýzou odebrané krve a často se na ni přijde náhodou.

V mnoha případech se dá chudokrevnosti předcházet jednoduše, a to i s pomocí potravinových doplňků s obsahem železa, jako jsou třeba tradiční medicinální sladová železitá vína, která už 125 let vyrábí v Praze firma založená Dr. Svatkem, nebo sladové medicinální sirupy.

Pavel Smažík, lékař a majitel společnosti Herbai, která vyrábí dentální bylinné přípravky Herbadent a také medicinální vína Dr. Svatek, popisuje příčiny chudokrevnosti takto: „Nejčastější příčinou anémie u nás je nedostatek železa v organismu, tzv. sideropenická anémie. V menší míře pak nacházíme anémie z nedostatku vitaminu B12 nebo kyseliny listové, ale existují i další příčiny, např. onemocnění jater.“

K anémii jsou náchylné především těhotné a kojící ženy nebo ženy se silnou menstruací, ale i lidé trpící hemoroidy, žaludečními vředy a různými typy zánětů trávicího traktu nebo chorobami ledvin a močového měchýře.

Pozor na dostatek železa by si měli dávat také všichni vegani a vegetariáni – železo totiž přijímáme nejlépe právě z červeného masa a vnitřností.

„Železo sice obsahují také luštěniny, obiloviny, brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce nebo např. ořechy, ale ve formě, která je pro lidské tělo obtížněji vstřebatelná,“ upozorňuje plk. gšt. MUDr. Miloš Bohoněk, primář Oddělení hematologie a krevní transfuze ÚVN Praha, a dodává: „Vhodným způsobem léčby mírnějších forem, ale hlavně prevence vzniku anémie jsou různé potravinové doplňky s obsahem železa, ať již ve formě tablet, sirupů nebo dokonce i medicinálního železitého vína.“

Mediciální vína a sirupy Dr. Svatek

Dlouhými roky osvědčená jsou medicinální vína Dr. Svatek, která se při anémii využívají již úctyhodných 125 let.

Maltonové medicinální železité víno MALTOFERROCHIN dokáže díky iontům železa a extraktu z kůry chinovníku lékařského zajistit efektivní a dlouhodobě účinné vstřebávání železa do organismu, a to bez nepříjemných vedlejších účinků, pozorovaných často při užívání tablet s obsahem sloučenin železa.

Vzhledem k tomu, že sideropenická anémie, tedy chudokrevnost z nedostatku železa, se ve vysoké míře vyskytuje u dívek a těhotných a kojících žen, vyvinula firma Dr. Svatek také sladové sirupy bez alkoholu a případně chininu.

Zatímco medicinální Sirup Maltoferrochin je nealkoholickou variantou vína a obsahuje ionty železa i extrakt chinovníku, Sirup Na Železo je díky absenci chininu ideální i pro děti a těhotné a kojící ženy.

„Medicinální vína Dr. Svatek jsou přírodní produkty. Vyráběna jsou ze sladu a neobsahují žádné chemické konzervanty ani aditiva. Kromě sladu jsou doplněna pouze extrakty tropických léčivých rostlin, a i když čerpáme z původních receptur a vína necháváme zrát ve staletých sudech, všem našim produktům dáváme v celém výrobním procesu moderní odbornou péči a pečlivou kontrolu,“ dodává vedoucí vývoje společnosti Herbai, Klára Elknerová.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci