Je lepší nemoci předcházet, než ji léčit

29.9.2022 00:00   |   Komerční články
Shon a stres našemu zdraví nikterak neprospívají. Najít čas sám pro sebe a hýčkat své tělo i mysl by podle odborníků mělo být součástí našich běžných aktivit.

Marianske Lazne

Proč? Přece jako prevence. Oslabené, vyčerpané tělo a imunita nemůže fungovat bez pořádné dávky odpočinku. Válením se na gauči však zázraků nedosáhnete. Naše tělo je velice chytré, a přestože je kvalitní spánek nezbytný pro regeneraci či zotavení těla a bezesporu přispívá k prevenci nemocí, není všespásný.

Lidské zdraví je složitý mechanismus a je ovlivňováno mnoha faktory, které můžeme rozdělit do čtyř kategorií.

Jedná se o faktory životního a pracovního prostředí (klimatické podmínky, znečištění), genetické faktory (vrozené vady, pohlaví), faktory související s životním stylem (sportování, stres, výživa aj.) a dostupnost zdravotní péče.

Největší zodpovědnost bezesporu neseme za životní styl, který vedeme. Předcházet nejrůznějším onemocněním můžeme prevencí. „Je samozřejmě výhodnější nemoci předcházet, než ji léčit,“ zdůrazňuje MUDr. Růžena Vaňková, lékařka se zaměřením na fyziatrii, balneologii a léčebnou rehabilitaci, rehabilitační a fyzikální medicínu v Léčebných lázních Mariánské Lázně, která zároveň dodává: „Výjimkou genetických a některých systémových onemocnění lze předcházet většině civilizačních, infekčních i chronických onemocnění. K tomu je zapotřebí aktivního přístupu – hygienická opatření, správná výživa, dostatek spánku, cvičení, odbourání stresu, preventivní lékařské kontroly. To vše je primární prevence. Existuje také sekundární prevence u chorob, které už vznikly, a my je můžeme udržovat ve stabilizovaném stavu".

Mariánské Lázně jsou bránou k posílení imunity

Jsou ideálním místem pro posílení imunity a odbourání stresu. Stojí za tím zdejší podhorské klima s čistým vzduchem, přírodní léčivé zdroje, nejrůznější lázeňské léčebné i wellness procedury, a nakonec malebné prostředí lázní a lázeňských domů.

„V Mariánských Lázních a jejich nejbližším okolí vyvěrá ze země přes 40 pramenů léčivých vod, které mají různé chemické složení. Používáme je k pitné léčbě, inhalacím a minerálním koupelím,“ představuje jeden ze zdrojů zdejšího léčivého bohatství lékařka Růžena Vaňková.

Pitím minerálních vod lze tedy ovlivnit funkce vnitřních orgánů. Každý pramen má odlišné účinky. Lesní pramen čistí dýchací cesty, Rudolfův pramen proplachuje ledviny a močové cesty, Křížový pramen zlepšuje funkce trávícího traktu.

Imunitu posiluje rovněž minerální koupel, procedury s oxidem uhličitý, jako jsou suché CO2 obálky, inhalace či oxygenoterapie.
Účinná je rovněž návštěva solné jeskyně, a další. Všechny tyto procedury zlepšují prokrvení, produkci endorfinů, metabolismus a odbourávají stres.

Neopomíjenou součástí lázeňského preventivního pobytu je pohybová léčba a sportovní aktivity. V místních lesoparcích i ve městě si můžete užít třeba Nordic walking.

Zázemí zde najdou také milovníci tenisu nebo golfu. V Léčebných lázních Mariánské Lázně mají hosté možnost užívat si plavání, vyzkoušet aqua aerobik či léčebný tělocvik.

A aby tělo fungovalo komplexně, je nutné k preventivním činnostem zařadit také zdravý jídelníček. Proto, chcete-li upravit své stravovací návyky vám na míru, využijte možnosti poradit se s dietní sestrou.

„Prevenci by se měl věnovat člověk každého věku, čím dříve se totiž na prevenci svého zdraví zaměříte, tím lepších dosáhnete výsledků,“ zakončuje lékařka Vaňková.

Více informaci na : ensanahotels.com

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci