Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví
17.8.2022 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLETehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby.
Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky.
Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.
Už naše babičky věděly, co je dobré
Nejstarším, nejjednodušším, ale také nejdelším způsobem sušení je využití slunce, v našich klimatických podmínkách to ale není zrovna ideální způsob.
Navíc na noc je nutné sušené potraviny uklidit, aby si opět nenatáhly vlhkost. Naše babičky už na to šly chytřeji a sušily vše v kamnech či nad nimi.
Dnes si můžeme vypomoci klasickou elektrickou troubou. Ideální je sušit na horký vzduch na 40 °C, aby si plodiny zachovaly maximum vitamínů. Dalším důležitým pravidlem je nechat troubu při sušení pootevřenou.
Moderní doba přináší nové možnosti
Modernějším a oproti troubě i úspornějším řešením jsou sušičky potravin. S jejich pomocí si pohodlně nasušíte ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale třeba i maso.
Před zakoupením sušičky je třeba zvážit několik věcí. Doporučujeme se zaměřit na uživatelsky důležitá kritéria.
Budete-li sušit velké množství úrody, případně i maso, zvolte výkonnější model s více patry a ideálně i hranatý, do kterého naskládáte více. Určitě si také prohlédněte základní výbavu a příslušenství, plata navíc se hodí.
Plánujete-li se sušičkou manipulovat častěji a pravidelně, srovnávejte i její hmotnost a materiál, z něhož je vyrobena. Nerezové sušičky jsou těžší, ale více vydrží.
Důležitá může být také hlučnost, sušička totiž běží i několik hodin. A sledujte příkon a výkon – čím vyšší hodnota, tím rychlejší sušení.
Finální výběr vám pak zúží typ ovládání a případné vychytávky jako časovač či přednastavené programy sušení.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATUmíte využít sílu sladkého zázraku? |
Vyberte si tu pravou sušičku přímo pro vás . „Pokud si sušičku vyberete na e-shopu s certifikátem kvality, je to téměř stoprocentní záruka, že jste vybrali dobře. Chcete-li si být ale skutečně jistí, zkontrolujte také recenze a hodnocení ostatních zákazníků, kteří na e-shopu nakoupili,“ říká Veronika Molčanová, vedoucí oddělení péče o zákazníky nákupního rádce Heureka.cz
Připraveno na zimu
Nasušené potraviny vydrží třeba i dva roky, ale musíte je správně skladovat. Ideální pro uložení jsou plastové či skleněné nádoby, vyhněte se nádobám z pozinkované oceli. Vše pak skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.
Zásobeni i na několik let
Trvanlivost naší úrody si prodloužíme také zavařováním, a to klidně i o několik let. Tato metoda má však taktéž pár pravidel, aby se potraviny nezačaly kazit.
Zavařit můžete prakticky cokoliv, základem je vše řádně očistit a použít sterilizované sklenice.
Při plnění platí staré známé ani moc, ani málo. Ideální je, aby náplň sahala 0,5-2 cm pod okraj sklenice. Teplota vody záleží na tom, co zavařujeme, ale rozhodně by měla být vyšší než 80 °C. Vždy také dbejte na to, aby sklenice byly kompletně ponořené.
Zavařovat lze v klasickém hrnci či v troubě, ale mnohem bezpečnější a pohodlnější je využití elektrického zavařovacího hrnce. Zavařovací hrnec vybírejte hlavně podle objemu, materiálu a funkcí.
Moderní elektrické totiž umí víc než jen zavařovat. Připravíte v nich marmeládu, povidla, horké nápoje, a dokonce i pivo. To už stojí za investici, co říkáte.
TIP:
Víte, že zavařovací hrnce vás potěší i v zimě například při přípravě svařeného vína nebo většího množství polévky nejen během společenských akcí?
zit, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi