Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

17.8.2022 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem.

Cas sklizne je tu

Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby.

Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky.

Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

Už naše babičky věděly, co je dobré

Nejstarším, nejjednodušším, ale také nejdelším způsobem sušení je využití slunce, v našich klimatických podmínkách to ale není zrovna ideální způsob.

Navíc na noc je nutné sušené potraviny uklidit, aby si opět nenatáhly vlhkost. Naše babičky už na to šly chytřeji a sušily vše v kamnech či nad nimi.

Dnes si můžeme vypomoci klasickou elektrickou troubou. Ideální je sušit na horký vzduch na 40 °C, aby si plodiny zachovaly maximum vitamínů. Dalším důležitým pravidlem je nechat troubu při sušení pootevřenou.

Moderní doba přináší nové možnosti

Modernějším a oproti troubě i úspornějším řešením jsou sušičky potravin. S jejich pomocí si pohodlně nasušíte ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale třeba i maso.

Před zakoupením sušičky je třeba zvážit několik věcí. Doporučujeme se zaměřit na uživatelsky důležitá kritéria.

Budete-li sušit velké množství úrody, případně i maso, zvolte výkonnější model s více patry a ideálně i hranatý, do kterého naskládáte více. Určitě si také prohlédněte základní výbavu a příslušenství, plata navíc se hodí.

Plánujete-li se sušičkou manipulovat častěji a pravidelně, srovnávejte i její hmotnost a materiál, z něhož je vyrobena. Nerezové sušičky jsou těžší, ale více vydrží.

Důležitá může být také hlučnost, sušička totiž běží i několik hodin. A sledujte příkon a výkon – čím vyšší hodnota, tím rychlejší sušení.

Finální výběr vám pak zúží typ ovládání a případné vychytávky jako časovač či přednastavené programy sušení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíte využít sílu sladkého zázraku?
Nevolnosti z jídla... Lze se jim vyhnout
Pivo v kuchyni – delikátní zpestření všedních dní

Vyberte si tu pravou sušičku přímo pro vás . „Pokud si sušičku vyberete na e-shopu s certifikátem kvality, je to téměř stoprocentní záruka, že jste vybrali dobře. Chcete-li si být ale skutečně jistí, zkontrolujte také recenze a hodnocení ostatních zákazníků, kteří na e-shopu nakoupili,“ říká Veronika Molčanová, vedoucí oddělení péče o zákazníky nákupního rádce Heureka.cz

Připraveno na zimu

Nasušené potraviny vydrží třeba i dva roky, ale musíte je správně skladovat. Ideální pro uložení jsou plastové či skleněné nádoby, vyhněte se nádobám z pozinkované oceli. Vše pak skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.

Zásobeni i na několik let

Trvanlivost naší úrody si prodloužíme také zavařováním, a to klidně i o několik let. Tato metoda má však taktéž pár pravidel, aby se potraviny nezačaly kazit.

Zavařit můžete prakticky cokoliv, základem je vše řádně očistit a použít sterilizované sklenice.

Při plnění platí staré známé ani moc, ani málo. Ideální je, aby náplň sahala 0,5-2 cm pod okraj sklenice. Teplota vody záleží na tom, co zavařujeme, ale rozhodně by měla být vyšší než 80 °C. Vždy také dbejte na to, aby sklenice byly kompletně ponořené.

Zavařovat lze v klasickém hrnci či v troubě, ale mnohem bezpečnější a pohodlnější je využití elektrického zavařovacího hrnce. Zavařovací hrnec vybírejte hlavně podle objemu, materiálu a funkcí.

Moderní elektrické totiž umí víc než jen zavařovat. Připravíte v nich marmeládu, povidla, horké nápoje, a dokonce i pivo. To už stojí za investici, co říkáte.

TIP:
Víte, že zavařovací hrnce vás potěší i v zimě například při přípravě svařeného vína nebo většího množství polévky nejen během společenských akcí?

zit, ŽenyproŽeny.cz
 

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci